Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Η οικονομία της Ρωσίας αναπτύσσεται τρεις φορές ταχύτερα από την Ευρωζώνη – Guardian

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να ανακόψουν την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, η οποία προβλέπεται πλέον να ξεπεράσει εκείνη της Ευρωζώνης, ανέφερε την Πέμπτη ο

Guardian, επικαλούμενος την επενδυτική εταιρεία Amundi.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της εταιρείας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2024. Αντίθετα, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,5% το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Amundi, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη σε όρους ενεργητικού.

“Αυτό σημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Αυστραλία – οι μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες – δεν είναι σε θέση να επιβάλουν κυρώσεις αποτελεσματικά σε μια χώρα… Μπορούμε να το αποδοκιμάσουμε, αλλά είναι μια πραγματικότητα”, δήλωσε ο CIO της Amundi Vincent Mortier σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Ο Mortier σημείωσε ότι ενώ οι κυρώσεις είχαν κάποιο αντίκτυπο σε ορισμένα ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν παγώσει τους τελευταίους 20 μήνες, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Ρωσίας παραμένουν ουσιαστικά ανεπηρέαστες. Αφού έχασε την πρόσβαση στις δυτικές αγορές, η Ρωσία αναπροσανατολίστηκε με επιτυχία στο μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της προς τους εταίρους των BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και χώρες όπως η Τουρκική Δημοκρατία και το Καζακστάν, οι οποίες επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση του εμπορίου με την υπό κυρώσεις χώρα, δήλωσε ο Mortier.

“Είναι ένας έλεγχος της πραγματικότητας. Στο τέλος, αν κάνουμε έναν απολογισμό του πολέμου στην Ουκρανία: Η Ευρώπη έχει υποφέρει άμεσα και έντονα- για τις Ηνωμένες Πολιτείες [ο αντίκτυπος είναι] ουδέτερος- αλλά η Τουρκία, η Κεντρική Ασία και η Ασία γενικότερα έχουν επωφεληθεί”, πρόσθεσε.

https://www.freepen.gr/2023/11/guardian.html

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου