Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

«Ας ξεκινήσει το πάρτι»: Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις



Θα επιβιώσει το μπλε πουλί από την αγορά του από τον ιδιότροπο δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ;


ΟΈλον Μασκ ανέλαβε επίσημα τον έλεγχο του Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, εγκαινιάζοντας μια αβέβαιη νέα εποχή για αυτή τη μεγάλη πλατφόρμα επιρροής, υπό την ηγεσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ο οποίος τρομάζει όσο γοητεύει.

«Ας ξεκινήσει το πάρτι», έγραψε στο Twitter την Παρασκευή το αφεντικό της Tesla (ηλεκτρικά οχήματα) και της SpaceX (διαστημική πτήση), μεγάλος οπαδός των προκλήσεων. Είχε ήδη ξεκινήσει «το πουλί απελευθερώνεται», το βράδυ της Πέμπτης, αφού απέλυσε την ομάδα διαχείρισης της καλιφορνέζικης εταιρείας.

Οι αντιδράσεις, ενθουσιώδεις ή απογοητευμένες, έχουν πολλαπλασιαστεί, αλλά η πιο ηχηρή είναι αυτή της General Motors (GM).

Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε την Παρασκευή ότι σταματά προσωρινά να πληρώνει για διαφημίσεις στο Twitter, και έγινε ο πρώτος μεγάλος διαφημιζόμενος που αμφισβήτησε την παρουσία της στο κοινωνικό δίκτυο.

«Μιλάμε στο Twitter για να κατανοήσουμε την κατεύθυνση της πλατφόρμας υπό τον νέο ιδιοκτήτη της», δήλωσε ο όμιλος, άμεσος ανταγωνιστής της Tesla.

Ο Έλον Μασκ έχει αυτοπροβληθεί ως ο απόλυτος υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης, εγείροντας φόβους για νέα κακοποίηση (παρενόχληση, ρατσισμό, παραπληροφόρηση) στην εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, άνοιξε την πόρτα για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκδιώχθηκε από το Twitter αφού υποστήριξε τους υποστηρικτές του που συμμετείχαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Ωστόσο, οι επωνυμίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Twitter, προτιμούν γενικά να υποστηρίζουν τις διαφημίσεις τους με συναινετικό περιεχόμενο.

Την Παρασκευή, ο νέος ιδιοκτήτης προσπάθησε να καθησυχάσει ανακοινώνοντας τον επερχόμενο σχηματισμό ενός «συμβουλίου εποπτείας περιεχομένου με πολύ διαφορετικές απόψεις».

«Καμία σημαντική απόφαση σχετικά με το περιεχόμενο ή την επανενεργοποίηση του λογαριασμού δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρέμβαση του διοικητικού συμβουλίου», δήλωσε ο πολυεκατομμυριούχος.
Αποφεύγει μια δίκη

«Η συγχώνευση μεταξύ του Twitter και της X Holdings II», μιας εταιρείας «που ελέγχεται από τον Έλον Μασκ, καταγράφηκε στις 27 Οκτωβρίου», ανέφερε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (το NYSE) το πρωί της Παρασκευής. «Όλες οι μετοχές του Twitter ανταλλάχθηκαν με 54,20 δολάρια σε μετρητά», είπε.

Ο Έλον Μασκ είχε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να ολοκληρώσει την εξαγορά του κοινωνικού δικτύου, ειδάλλως θα γινόταν δίκη τον Νοέμβριο.

Η συμφωνία είχε καθυστερήσει από τα τέλη Απριλίου, όταν το Twitter αποδέχθηκε απρόθυμα την προσφορά εξαγοράς του επιχειρηματία, η οποία στη συνέχεια προσπάθησε να απεγκλωβιστεί.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είχε κινηθεί νομικά και νωρίτερα αυτό το μήνα, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη μιας αγωγής που το Twitter φαινόταν να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει, ο Elon Musk προσφέρθηκε τελικά να κλείσει τη συναλλαγή στην τιμή που συμφωνήθηκε αρχικά.

Την Πέμπτη, ο Έλον Μασκ προσπάθησε να αποσαφηνίσει το όραμά του, λέγοντας ότι ήθελε να επιτρέψει να εκφραστούν όλες οι απόψεις στον ιστότοπο, χωρίς να το κάνει μια «κολασμένη» πλατφόρμα όπου όλα θα επιτρέπονται.

Είναι «σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχουμε μια διαδικτυακή δημόσια πλατεία όπου μια μεγάλη ποικιλία απόψεων μπορεί να συζητηθεί με υγιή τρόπο, χωρίς να καταφύγει στη βία», έγραψε σε ένα μήνυμα που απευθύνεται ειδικά στους διαφημιστές.

Το Twitter, το οποίο είχε 238 εκατομμύρια λεγόμενους «ενεργούς» καθημερινούς χρήστες στα τέλη Ιουνίου, προσελκύει μικρότερο κοινό από έναν γίγαντα όπως το Facebook, αλλά πολλούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εταιρείες και μέσα ενημέρωσης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν, προειδοποίησε τον δισεκατομμυριούχο ότι το Twitter θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό της ΕΕ για την ψηφιακή τεχνολογία που αναγκάζει τις μεγάλες πλατφόρμες να μετριάζουν το περιεχόμενό τους.

«Στην Ευρώπη, το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς μας κανόνες», έγραψε ο Μπρετόν στο Twitter.
Αναμένονται πολλές απολύσεις

Ο Έλον Μασκ δεν έχασε χρόνο για να αφήσει το στίγμα του. Ευχαρίστησε το αφεντικό της πλατφόρμας, Parag Agrawal, και δύο άλλα στελέχη, τον Οικονομικό Διευθυντή Ned Segal και τον Επικεφαλής Νομικών Υποθέσεων Vijaya Gadde το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Ned Segal ευχήθηκε «δύναμη, σοφία και προνοητικότητα» στους συναδέλφους του που εργάζονται για τον «εκδημοκρατισμό της επικοινωνίας και της γνώσης».

Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι πήγαν σε μεγάλους αριθμούς στα κεντρικά γραφεία του Σαν Φρανσίσκο. «Ο χώρος στάθμευσης ήταν γεμάτος για πρώτη φορά μετά την Covid», δήλωσε ένας υπάλληλος, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ο Έλον έφερε πίσω μηχανικούς από την Tesla για να διεξάγουν αξιολογήσεις», είπε. «Θα με εξέπληττε πολύ αν δεν υπήρχαν σύντομα περικοπές στο προσωπικό».

Ο Έλον Μασκ σχεδιάζει να απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους του ομίλου, σύμφωνα με αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Και η έξοδος από τη βαθμολογία του Twitter του δίνει πλήρες περιθώριο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ωστόσο, είπε ότι ήταν «απαραίτητο» η ναυαρχίδα του Tesla να εισαχθεί στη Wall Street, «γιατί αν στο κοινό δεν αρέσει αυτό που κάνει η Tesla, το κοινό μπορεί να αγοράσει μετοχές και να ψηφίσει διαφορετικά», προσθέτοντας, ξεκαρδιστικά: «Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν μπορώ απλώς να κάνω αυτό που θέλω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου