Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Η Νάνσι Πελόζι βρίσκεται στο επίκεντρο του μίσους.Μια επίθεση στην οικογένειά της τρομοκρατεί την Αμερική.

Σαν Φρανσίσκο:"Πού είναι η Νάνσυ; Πού είναι η Νάνσυ;» Γύρω στις 2:30 π.μ. τα ξημερώματα της Παρασκευής, ένας άνδρας στο Σαν Φρανσίσκο εισέβαλεστο σπίτι του Πολ και της Νάνσι Πελόζι. Έψαχνε για τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων τωνΗΠΑ. Αλλά μόνο ο σύζυγος ήταν στο σπίτι. Ο εισβολέας είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CNN, τότε θα περιμένει μέχρι να

επιστρέψει στο σπίτι. Ο εκπρόσωπος της Πελόζιδήλωσε ότι ο άνδρας απείλησε τη ζωή του Πολ Πελόζι.

Υπήρξε μια συμπλοκή στην οποία ο Πολ Πελόζι τραυματίστηκε σοβαρά από χτυπήματα με σφυρί. Προηγουμένως, είχε καταφέρει να κάνει κρυφά μια κλήση έκτακτης ανάγκης στην αστυνομία. Όταν έφτασαν οι πρώτοι αστυνομικοί, οι άνδρες εξακολουθούσαν να πολεμούν και ο 42χρονος δράστης ήταν συγκλονισμένος.

Τα νέα εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιά στο Σαν Φρανσίσκο και την πολιτική Ουάσινγκτον. Η επίθεση έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις επερχόμενες «ενδιάμεσες» εκλογές, στις οποίες θα καλυφθούν σημαντικές θέσεις στην πολιτεία, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει και την πολιτική τύχη του προέδρουΤζο Μπάιντεν.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, θα είναι μια κουτσή πάπια που δεν μπορεί πλέον να επιβάλει νόμο εναντίον τωνΡεπουμπλικάνων. Ο φόβος: Η ήδη έντονη προεκλογική εκστρατεία θα μετατραπεί τελικά από λεκτική σε σωματική επίθεση;

«Η ακατανόητη επίθεση είναι απλώς ένα ακόμη παράδειγμα των συνεπειών της διχαστικής και μισητής ρητορικής που θέτει σε κίνδυνο ζωές και θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ. «Όσοι χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους για να προκαλέσουν βία πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Γκλεν Γιάνγκκιν, δήλωσε σύμφωνα με το CNN σε προεκλογική εκδήλωση, ότι υπήρξε πτώση στο Pelosis. «Δεν υπάρχει χώρος για βία, πουθενά», πρόσθεσε. Μόνο για να υποσχεθεί: «Αλλά θα την στείλουμε (τη Νάνσυ) πίσω στην Καλιφόρνια, ώστε να μπορεί να είναι με τον σύζυγό της. Αυτό θα κάνουμε».

Αν και οι λεπτομέρειες της επίθεσης διάρρηξης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, η ομοιότητα με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον είναι τρομακτική: «Πού είναι η Νάνσι», φώναζε τότε ένας όχλος, ο οποίος αργότερα εισέβαλε στο γραφείο της Πελόζι, ξανά και ξανά. Ένας 59χρονος από την Πενσυλβάνια φορώντας καπέλοΤραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο selfie από το Καπιτώλιο: «Είμαστε μέσα! Κάναμε αυτό που μας αναλογούσε! Ψάχναμε τη Νάνσυ να την πυροβολήσει στο κεφάλι. Αλλά δεν τα βρήκαμε». Η γυναίκα καταδικάστηκε αργότερα σε φυλάκιση.

Τον Αύγουστο του 2022, ένας άλλος συμμετέχων στην εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης. Είχε φέρει πυροβόλο όπλο και είχε εξαπολύσει απειλές εναντίον της Πελόζι.

Νάνσι Πελόζι – η ένθερμη υπέρμαχος της δημοκρατίας

Γεννημένη το 1940 στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, η Νάνσι Πατρίσια Ντ' Αλεσάντρο Πελόζι έχει γίνει το επίκεντρο του δεξιού μίσους και της βίας όσο καμία άλλη προσωπικότητα στην πολιτική Ουάσιγκτον.

Η Δημοκρατική πολιτικός είναι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2019, θέση που κατείχε από το 2007 έως το 2011. Είναι η τρίτη πιο υψηλόβαθμη πολιτική προσωπικότητα στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναλάμβανε επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ εάν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δεν ήταν σε θέση να διεξάγουν κυβερνητικές εργασίες ταυτόχρονα.

Στη μακρά πολιτική της σταδιοδρομία, ήταν υπεύθυνη ή συνυπεύθυνη για πολλούς νόμους. Ήταν ενεργός και ισχυρός υποστηρικτής της μεγάλης μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ("Obamacare"), η οποία εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Με την αύξηση της ηλικίας, ο 82χρονος πλέον δεν έχει γίνει πιο ήπιος. Αποδεικνύεται επανειλημμένα ένθερμος υποστηρικτής της δημοκρατίας και του συντάγματος των ΗΠΑ. Το 2019, υπό την ηγεσία της, η ομάδα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησε έρευνες για την επιρροή ξένων δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ανήλθε στην εξουσία.

Στη συνέχεια αμφισβήτησε την εντολή του Τραμπ να μην εκταμιεύσει την υποσχεθείσα βοήθεια στην Ουκρανία. Οι έρευνες οδήγησαν στην πρώτη διαδικασία μομφής εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Η Πελόζι έγινε αργότερα η κινητήρια δύναμη πίσω από την εξεταστική επιτροπή για τα επεισόδια γύρω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, τα οποία είχαν δεχθεί επίθεση από φανατικούς υποστηρικτές του Τραμπ.

Αναλαμβάνει και το δικό της κόμμα. Σε ένα ταξίδι στην Ασία φέτος, έκανεμια αμφιλεγόμενη ενδιάμεση στάση στην Ταϊβάν σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία όχι μόνο εξόργισε μαζικά την κινεζική κυβέρνηση στο Πεκίνο, αλλά και αντιμετώπισε σαφή κριτική από το Δημοκρατικό Κόμμα. Ζεσταίνει μόνο τη διάθεση άσκοπα.

Τον Μάιο επισκέφθηκε την Ουκρανία. Στα μέσα Οκτωβρίου, αντιτάχθηκε σθεναρά στα αιτήματα του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, να διακοπεί η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. Αυτό θα γίνει μόλις επιτευχθεί η πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές, υπόσχεται ο Μακάρθι.

Κριτική κατά της Πελόζι για φερόμενη κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών

Η Πελόζι είναι παντρεμένη με τον επιτυχημένο τραπεζίτη επενδύσεων Πολ Πελόζι από το 1963. Θεωρούνται ένα από τα πλουσιότερα και πιο επιδραστικά πολιτικά ζευγάρια στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Οι Pelosis έχουν τις δικές τους ομάδες θαυμαστών σε διαδικτυακούς ιστότοπους όπως το Reddit, όπου γιορτάζονται οι επενδυτικές τους επιτυχίες. Αλλά ξανά και ξανά - αβάσιμες - οι κατηγορίες είναι ηχηρές, η Νάνσι Πελόζι και ο σύζυγός της επιδίδονται σε συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών βάσει πληροφοριών που λαμβάνει στο γραφείο της. Κατηγορίες που σαφώς απορρίπτει, αλλά οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς στα δεξιά διαδικτυακά φόρουμ.

Ωστόσο, εδώ ακριβώς κάνει όλο και περισσότερους εχθρούς, ακόμη και στο ίδιο της το κόμμα. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι ένα νομοσχέδιο για ισχυρότερη ρύθμιση της διαπραγμάτευσης τίτλων από μέλη της Βουλής και της Γερουσίας είχε ουσιαστικά οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Σεπτέμβριο. Αλλά μετά ήρθε η υποχώρηση. Τώρα ο νόμος μπορεί να περάσει το νωρίτερο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες είναι σημαντικές για τους Δημοκρατικούς.

Ακόμη και το βράδυ της εισβολής στο Καπιτώλιο, υποδαύλισε το αχαλίνωτο μίσος των αντιπάλων της. Μαζί με άλλους πολιτικούς, είχε επιμείνει ότι παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια της αστυνομίας σε κατεστραμμένες αίθουσες, το Κογκρέσο πρέπει να συνέλθει εκ νέου και να ολοκληρώσει την πιστοποίηση των προεδρικών εκλογών. Το επόμενο πρωί, ο Τζο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε επίσημα νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πρώτη επέτειο της καταιγίδας, η Πελόζι δήλωσε: «Ας μην κοροϊδευόμαστε: Η δημοκρατία μας ήταν στο χείλος του γκρεμού. Αλλά η δημοκρατία νίκησε».

Τουλάχιστον κέρδισε μια μερική νίκη εκείνη την εποχή. Οι επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές σε λίγες ημέρες πρέπει πρώτα να αποδείξουν εάν οι εγκέφαλοι στο παρασκήνιο της απόπειρας πραξικοπήματος έχουν πράγματι ηττηθεί ή θα εμφανιστούν ισχυρότεροι από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου