Ο Μαύρος Κύκνος και το φαινόμενό του αναφέρεται σε εκείνα τα γεγονότα που είναι δύσκολο να προβλεφθούν στην κανονική πορεία των επιχειρήσεων.
Είναι τυχαία, απροσδόκητα, αλλά με μεγάλο αντίκτυπο γεγονότα.
Αυτά τα γεγονότα θεωρούνται ακραία, επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα του παρελθόντος που να
δείχνουν την εμφάνισή τους στο άμεσο μέλλον.Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός φαινομένου Μαύρου Κύκνου;
Η Θεωρία του Black Swan αναφέρεται σε απρόβλεπτα γεγονότα μεγάλης κλίμακας που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό μοντέλο που να μπορεί να προβλέψει αυτά τα γεγονότα.
Αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν όχι μόνο στις επιχειρήσεις, την πολιτική και τη φύση, αλλά και στα χρηματιστήρια.
Τα γεγονότα είναι υψηλού μεγέθους και μπορούν να ταξινομηθούν ως θετικά ή αρνητικά γεγονότα του Black Swan.
Μαύρος Κύκνος: Ένα θετικό συμβάν θα ήταν αυτό που θα έχει θετικό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα, το Διαδίκτυο μας βοήθησε να συνδεθούμε με σχεδόν οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο. Κανείς δεν το σκέφτηκε, αλλά τα οφέλη είναι τεράστια και αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Μαύρος Κύκνος: Ένα αρνητικό συμβάν του θα ήταν αυτό που έχει αρνητικό αποτέλεσμα ή μεγάλο μέγεθος.
Όπως η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ή η χρεοκοπία της Lehman. Και τα δύο γεγονότα προκάλεσαν κατάρρευση στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των γεγονότων του Black Swan είναι ότι δεν επαναλαμβάνονται, επομένως είναι δύσκολο να τα μοντελοποιήσουμε.
Σύμφωνα με τον Taleb τα τρία καθοριστικά χαρακτηριστικά ενός συμβάντος Black Swan είναι τα εξής:
- Ένα γεγονός απρόβλεπτο.
- Ένα συμβάν μαύρου κύκνου έχει σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες.
- Μετά την εμφάνιση ενός συμβάντος μαύρου κύκνου, οι άνθρωποι θα εκλογικεύσουν το γεγονός ως προβλέψιμο (γνωστό ως οπισθοπορεία μεροληψίας).
Παραδείγματα του φαινομένου στην πραγματικότητα
Σε όλη την ιστορία, υπήρξαν αρκετά αξιοσημείωτα γεγονότα του Black Swan. Εδώ είναι 3 εξέχοντες από τον χρηματοοικονομικό κόσμο:
- Το «Dotcom» Crash
Λόγω της ραγδαίας αύξησης της χρήσης του Διαδικτύου κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, δημιουργήθηκαν πολλές εταιρείες Διαδικτύου. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις εταιρείες απέτυχαν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, πολλά από αυτά που ήταν επιτυχημένα υπερτιμήθηκαν σοβαρά. Από το 2000 έως το 2002, αρκετές εταιρείες διαδικτύου κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τους επενδυτές. Το κραχ του dotcom εξάλειψε αξία μετοχών αξίας σχεδόν τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το NASDAQ Composite έχασε το 78% της αξίας του στο κραχ του dotcom. - Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους – 9/11
Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης οδήγησε το κλείσιμο του NYSE και του NASDAQ το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι μετοχές έπεσαν κατακόρυφα την πρώτη εβδομάδα συναλλαγών μετά την 11η Σεπτεμβρίου – 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία χάθηκαν εντός μια εβδομάδα. - Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008
Η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 έκανε τη Lehman Brothers να κηρύξει πτώχευση – τη μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ. Πάνω από 25.000 εργαζόμενοι της Lehman έμειναν άνεργοι και περισσότερα από 46 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία της Lehman εξαφανίστηκαν. Συνολικά, πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν τελικά στις παγκόσμιες αγορές μετοχών.
Το φαινόμενο του μαύρου κύκνου – Το δικό μου συμπέρασμα
Το φαινόμενο του Black Swan ή αλλιώς το φαινόμενο του Μαύρου Κύκνου είναι κάτι που μου τραβάει εδώ και αρκετό καιρό το ενδιαφέρον και πιστεύω πως είναι ένα θέμα το οποίο αξίζει να μελετήσει κανείς εις βάθος για να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα.
Το φαινόμενο ονομάστηκε έτσι, διότι όπως λέει η ιστορία, οι άνθρωποι δεν πίστευαν πως υπήρχαν μαύροι κύκνοι, μέχρι που είδαν τον πρώτο.
Ήταν κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Έτσι, τα σπάνια φαινόμενα ονομάστηκαν Μαύροι Κύκνοι.
Πιστεύω πως τα σπάνια αυτά φαινόμενα αν και δεν είναι εύκολο να τα προβλέψουμε, μπορούμε -όπως λέει και ο συγγραφέας του βιβλίου “Ποιος πήρε το τυρί μου;” – να μυρίσουμε την αλλαγή πριν έρθει.
Τα φαινόμενα του Μαύρου Κύκνου αν και είναι αρκετά σπάνια, πιστεύω πως όταν τα μελετάμε εις βάθος, πάντα μπορούν να μας δώσουν ένα σπάνιο είδος γνώσης, όπως ήταν και το φαινόμενο της χρηματιστηριακής κρίσης του 2008.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου