Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Τρόφιμα, ενέργεια, στέγαση: Ο πραγματικός γερμανικός πληθωρισμός είναι 56 τοις εκατό

Οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και όλοι γινόμαστε φτωχότεροι - όλοι αισθάνονται το σοκ των τιμών, αλλά στις στατιστικές εμφανίζεται πολύ μικρότερο. Τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι περίπου 10 τοις εκατό. 

Αλλά πολλοί πολίτες παρατηρούν στην καθημερινή τους ζωή: Οι τιμές αυξάνονται - στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο - πολύ πιο γρήγορα.

Ο πραγματικός πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος: Γι 'αυτό υπάρχει τώρα το ραντάρ πληθωρισμού από pleiticker.de - μπορεί κανείς να το βρει να ενημερώνεται καθημερινά στην

αρχική τους σελίδα. Υπολόγισαν την εξέλιξη των τιμών στους τομείς που έχουν πραγματικά σημασία: στέγαση, ενέργεια και βασικά είδη διατροφής. 

Με τα τελευταία στοιχεία, ο πληθωρισμός ήταν 56,3 τοις εκατό τον περασμένο χρόνο - και 11,6 τοις εκατό μόνο την περασμένη εβδομάδα. 

Για το μέσο καθαρό εισόδημα ενός γερμανικού νοικοκυριού (3.600 ευρώ), αυτό σημαίνει απώλεια αξίας ύψους 1.296 ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά ένα απίστευτο 344 τοις εκατό τον τελευταίο χρόνο.

Τα επίσημα στοιχεία, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν νόημα: Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι σημαντικά χαμηλότερα και δεν είναι πολύ εύλογα για την πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων για δύο λόγους: Αφενός, περιλαμβάνει εκατοντάδες προϊόντα στο μη ρεαλιστικό «καλάθι αγορών» της

Από την άλλη, το σοκ των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο γίνεται ορατό μόνο στον υπολογιστή πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας με μεγάλη καθυστέρηση. Αντί της τιμής της αγοράς, χρησιμοποιείται η τρέχουσα τιμή καταναλωτή, η οποία αντικατοπτρίζει ακόμη πιο ευνοϊκές τιμές αγοράς από το παρελθόν. Η πραγματική τιμή της αγοράς φτάνει στον τελικό καταναλωτή μόνο μετά από πολλές εβδομάδες.

Η οικονομία της Γερμανίας ανακόπτεται

Η γερμανική οικονομία διολισθαίνει ως συνέπεια της έκρηξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και του καλπάζοντος πληθωρισμού, ο οποίος έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε διψήφιο εύρος. 

Ο πρώην αρχισυντάκτης της Bild Τζούλιαν Ράιχελτ καταγράφει τη γερμανική οικονομική χρεοκοπία με ένα νέο σχέδιο, που ονομάζεται pleiticker.de.

Το έργο περιγράφεται ως εξής στην ιστοσελίδα pleiticker.de: «Κάθε μέρα, οι εταιρείες καταρρέουν κάτω από το εκρηκτικό ενεργειακό κόστος και υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν. Pleitticker.de τεκμηριώνει την κρίση που ο υπουργός Οικονομικών Robert Habeck δεν θέλει να δει [...] Η αλήθεια είναι ότι το κύμα των πτωχεύσεων είναι εδώ και καιρό».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Μπορώ να φανταστώ ότι ορισμένοι τομείς απλώς θα σταματήσουν να παράγουν προς το παρόν. Μην γίνεσαι αφερέγγυος».

Αυτό φαίνεται στον ιστότοπο όχι μόνο από τους καθαρούς αριθμούς, αλλά και από πολυάριθμες εκθέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της αποτυχημένης πολιτικής – για παράδειγμα σε ήδη γνωστές πτωχεύσεις εταιρειών, επικείμενα κύματα αφερεγγυότητας σε κλινικές και άλλους τομείς ή μαζικές διακοπές πελατών φυσικού αερίου από την εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Ο ιστότοπος εξετάζει επίσης τον πραγματικό πληθωρισμό, διότι σύμφωνα με τον Ράιχελτ, το λεγόμενο «καλάθι αγορών» της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν αντικατοπτρίζει τις αυξήσεις των τιμών για πολλά καθημερινά προϊόντα, αλλά, για παράδειγμα, τις τιμές για συστήματα οικιακού κινηματογράφου, σανίδες του σερφ, υπηρεσίες από οικιακό προσωπικό ή επισκέψεις στην όπερα. Ουσιαστικά πρόκειται για αντικείμενα και υπηρεσίες που λίγοι επωφελούνται.

Η νέα πύλη του Reichelt υπολογίζει επομένως το αυθεντικό ποσοστό πληθωρισμού στους τομείς της στέγασης, της ενέργειας και των βασικών τροφίμων.

Οι δημοσιογράφοι που διαλαλούσαν τις αυξήσεις των τιμών για το «κλίμα» απαιτούν αύξηση των μισθών

Hacks από τον γερμανικό περιφερειακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα WDR, ζητούν αποζημίωση για τον πληθωρισμό για τον εαυτό τους – προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών που οι ίδιοι ζήτησαν

Ο Lorenz Beckhardt, δημοσιογράφος του WDR και συντάκτης του Quarks, κάλεσε σε «προειδοποιητική απεργία στο WDR» στο Twitter: «Με λίγες εξαιρέσεις», η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν γίνεται από ανθρώπους που «κερδίζουν κορυφαίους μισθούς». Δεν δίνει λεπτομέρειες για τις δικές του αμοιβές και για το αν συγκαταλέγεται στους «αγωνιζόμενους συναδέλφους» του.

Οι δημοσιογράφοι θέλουν να προωθήσουν μια αύξηση μισθών 5 τοις εκατό και αποζημίωση πληθωρισμού - κυρίως για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις μαζικά αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Για το λόγο αυτό σταμάτησαν να εργάζονται την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Η ειρωνεία είναι ιδιαίτερα δαγκωτική: Πριν από λίγο καιρό, ο Lorenz Beckhardt είχε ζητήσει προσωπικά αυξήσεις τιμών – για χάρη του «περιβάλλοντος». Τον Ιούλιο του 2019 απευθύνθηκε στους πολιτικούς σε σχόλιό του: «Κάντε το κρέας, την οδήγηση αυτοκινήτων και τις πτήσεις τόσο ακριβά που μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Παρακαλώ! Γρήγορα!».

Τώρα που πήρε αυτό που ήθελε, κλαψουρίζει για τα χρήματα. Για τους ομοίους του Beckhardt αυτό προφανώς δεν αποτελεί αντίφαση.

Εντελώς ανίδεοι ή συνένοχοι πολιτικοί;

Το επόμενο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η ενεργειακή πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Σολτς είναι ότι κανείς στο Βερολίνο δεν μπορεί να πει πόσο φυσικό αέριο θα είναι πραγματικά διαθέσιμο για τον εφοδιασμό της χώρας το χειμώνα. Παρά τις –κατά τους ισχυρισμούς– καλά γεμάτες δεξαμενές αποθήκευσης, το αέριο σε άγνωστες ποσότητες δεν προορίζεται καθόλου για τη Γερμανία, αλλά ρέει στο εξωτερικό.

Επισήμως, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτες κατά περισσότερο από 90 τοις εκατό. Αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο ανακούφισης, διότι το φυσικό αέριο δεν προορίζεται για γερμανούς καταναλωτές και γερμανικές εταιρείες. Το ειδησεογραφικό περιοδικό Focus ανέφερε πρόσφατα μια επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων προς τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης, Jens Spahn, η οποία ανέφερε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το πού πηγαίνει το μεμονωμένο αποθηκευμένο αέριο».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων δήλωσε στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Bild am Sonntag: «Το αποθηκευμένο αέριο ανήκει σε μεγάλο βαθμό σε εμπόρους και προμηθευτές φυσικού αερίου που συχνά δραστηριοποιούνται σε όλη την Ευρώπη».

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αυτό ισχύει και για το φυσικό αέριο που αγοράζει η Trading Hub Europe με κρατική ενίσχυση και έχει αποθηκεύσει υπό την κηδεμονία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων στην πρώην εγκατάσταση αποθήκευσης της Gazprom στο Rehden. Έτσι, αν και αυτό το φυσικό αέριο χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των φόρων, δεν προορίζεται για τη Γερμανία.

Μπορεί να αγοραστεί από όλες τις εθνικές και διεθνείς εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη γερμανική αγορά φυσικού αερίου στον υψηλότερο πλειοδότη. Για τους γερμανούς πελάτες φυσικού αερίου, είτε ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, αυτό ισοδυναμεί με ένα ηχηρό χαστούκι: η κυβέρνησή τους προφανώς δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια και να δώσει προτεραιότητα στους γερμανούς πελάτες.

Ο πολιτικός του CDU Jens Spahn, επέκρινε επίσης αυτή την οργή: «Το πολύ ακριβό αέριο που αγοράζεται στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πρέπει να φτάσει στους Γερμανούς καταναλωτές το χειμώνα», απαίτησε. Ενόψει της κρίσης, αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά στη Γερμανία, φυσικά, οι πολιτικοί ακολουθούν αγγλοσαξονικές προτεραιότητες.

Παρεμπιπτόντως, η γειτονική Αυστρία έχει ένα παρόμοιο πρόβλημα: σύμφωνα με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας αποθήκευσης ενέργειας της Αυστρίας, RAG, η χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου 85 τοις εκατό θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αλλά ακόμη και εκεί, η χώρα κατέχει λίγο λιγότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου.

freewestmedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου