Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Ρωσία κατά Βρετανίας: Εσείς κάνατε τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream


Επισήμως η Ρωσία στρέφεται κατά της Βρετανίας για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατηγορεί τη Βρετανία για την καταστροφή του Nord Stream, ανακοινώνοντας ότι «το Βρετανικό Ναυτικό ήταν υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του σαμποτάζ με την ανίταναξη των αγωγών Nord Stream 1 και 2».


Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αντιπρόσωποι του Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου βοήθησαν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τρομοκρατική επίθεση στη Βαλτική Θάλασσα για να υπονομεύσουν τον αγωγό Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου.


Η αντίδραση της Βρετανίας

O Guardian αρχικά έθεσε το θέμα στο Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, που αρνήθηκε να προσβεί άμεσα σε κάποιο σχόλιο.

Στη συνέχεια, η Βρετανία προχώρησε σε διάψευση, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ισχυρισμούς σε επική κλίμακα».


«Για να αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας καταφεύγει στη διασπορά ψευδών ισχυρισμών επικής κλίμακας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου σε ανάρτηση στο Twitter.

«Αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία λέει περισσότερα για τις διαφωνίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι Βρετανοί ηγήθηκαν της προετοιμασίας και της σημερινής επίθεσης με drone στη Σεβαστούπολη. Και, όπως αναφέρει, είναι οι ίδιοι που βρίσκονταν στην πόλη Οτσάκοφ, στην περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας.


«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Οτσάκοφ, στην περιοχή του Μικολάιφ της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα πλοία που στοχοθετήθηκαν συμμετείχαν στην προστασία των νηοπομπών που έχουν αναλάβει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Πάντως, το Ρωσικό υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό, με τον οποίο κατηγορεί ευθέως ένα κορυφαίο μέλος του ΝΑΤΟ για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Steam 1 και Nord Steam 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου