Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Απόλυτο εκλογικό θρίλερ για την προεδρία στη Βραζιλία

Μια βραδιά θρίλερ για τα εκατομμύρια Βραζιλιάνους, καθώς οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι, Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Ζαΐρ Μπολσονάρο δίνουν μάχη πραγματικά ψήφο με ψήφο.

Με καταμετρημένο το 72,3% ο αριστερός υποψήφιος προηγείται του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου με μόλις μερικές χιλιάδες ψήφους διαφορά, σε

μια χώρα με περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόρους.


Δύο αντίθετοι πολιτικοί κόσμοι 

Μια νίκη για τον Λούλα θα σήμαινε μια θριαμβευτική επιστροφή του αριστερού ηγέτη, ο οποίος φυλακίστηκε το 2018 για 19 μήνες για δωροδοκία, μια καταδίκη που ανέτρεψε πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίγοντάς του τον δρόμο για να διεκδικήσει μια τρίτη προεδρική θητεία. 

 Ο Λούλα έχει δεσμευτεί μια επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη με μοχλό το κράτος και κοινωνικές πολιτικές που βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους που να βγουν από τη φτώχεια όταν κυβέρνησε για πρώτη φορά τη Βραζιλία. Υπόσχεται μεγαλύτερη κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, ανακαλώντας στη μνήμη την αυξανόμενη ευημερία της προεδρίας του το 2003-2010, προτού σκάνδαλα διαφθοράς αμαυρώσουν την εικόνα του Κόμματος των Εργατών. 

Ειδικότερα, έχει μιλήσει για καταπολέμηση της καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που έχει φτάσει τώρα σε υψηλό 15ετίας, και να κάνει τη Βραζιλία ηγέτιδα χώρα στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα.

 Μια δεύτερη θητεία για τον Μπολσονάρου θα κρατούσε τη Βραζιλία σε ένα μονοπάτι μεταρρυθμίσεων προς την ελεύθερη αγορά και χαλαρότερης περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ θα εδραίωνε έναν συνασπισμό δεξιών κομμάτων και ισχυρών αγροτοκτηνοτροφικών συμφερόντων που χρηματοδότησαν την εκστρατεία του. Ο πρόεδρος πέρασε περισσότερο από έναν χρόνο αμφισβητώντας την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας στη Βραζιλία. 
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για νοθεία αφότου εφαρμόστηκε το 1996, πολλοί υποστηρικτές του Μπολσονάρου αμφιβάλλουν τώρα για τη φερεγγυότητα των εκλογών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου