Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

ΗΠΑ: O εφιάλτης των 1,6 τρισ. δολαρίων

Τα φοιτητικά δάνεια εξελίσσονται σε μείζον πρόβλημα
Περίπου 45 εκατομμύρια φοιτητές στις ΗΠΑ βαρύνονται με χρέη που καλούνται να πληρώσουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αναζητούν βοήθεια για τη χρηματοδότηση των σπουδών τους.
 Το ένα τρίτο εξ αυτών είναι ηλικίας 25 έως 34 ετών και οι οικονομικές δυσκολίες είναι ο κύριος λόγος που

δεν έχουν καταφέρει να πάρουν το πτυχίο τους.

Όπως επισημαίνουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times την τελευταία δεκαετία αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης, που πυροδότησε η χρηματοπιστωτική κρίση, της στασιμότητας των μισθών και του αυξανόμενου κόστους των διδάκτρων.
Για πολλούς αυτής της γενιάς η τριτοβάθμια εκπαίδευση όχι μόνο απέτυχε να ανταποκριθεί στην υπόσχεση επαγγελματικής αποκατάστασης και ευημερίας, αλλά τους παγίδευσε στον εφιάλτη των φοιτητικών δανείων. Δεν είναι καθόλου παράδοξο το γεγονός ότι τα χρέη των φοιτητών έχουν έρθει στο επίκεντρο και της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα.

Οι οφειλές των φοιτητικών δανείων ξεπέρασαν τα 1,6 τρισ. δολάρια το 2019 ή το 8% του αμερικανικού ΑΕΠ.  Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά τα έως τώρα μέτρα έχουν αποτύχει.
Σημειώνεται ότι τα ετήσια δίδακτρα στα αμερικανικά πανεπιστημία κυμαίνονται από 10.000 έως και 50.000 δολάρια. Για μεταπτυχιακό τίτλο απαιτούνται επιπλέον 50.000 με 60.000 δολάρια. Στο Χάρβαρντ τα ετήσια δίδακτρα για μεταπτυχιακό νομικής φτάνουν στα 65.875 δολάρια, ενώ στο Πρίνστον το κόστος είναι 51.870 ετησίως.

Πηγή: Financial Times 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου