Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Η σιγουριά της "Παππούς-bank"

Του Γιώργου Κράλογλου

Στους "έχοντες και κατέχοντες" περνάνε οι παππούδες, όσο εξακολουθούν να συντηρούν και τα εγγόνια, με τις συντάξεις τους. Το καταφέραμε κι αυτό.
Καραμέλα και σε επιχειρηματικά στόματα η "διασπορά" της σύνταξης του παππού και της γιαγιάς στα μέλη της οικογένειας. 
Τι νομίζαμε δηλαδή; Θα άφηναν έξω από τον λογαριασμό του ύψους… των μισθών, την ύπαρξη της "Παππούς- bank"; 
"Μια χαρά θα είναι να
δουλέψουν στην Ελλάδα και οι 600.000 Έλληνες του εξωτερικού με τα επιδόματα που σχεδιάζονται (2.100 ευρώ σε κάθε επιχείρηση για μισθό 3000 ευρώ), γιατί θα είναι και στην πατρίδα και κοντά στην οικογένειά που (όπως κάθε ελληνική οικογένεια) ενισχύει και θα ενισχύει τα παιδιά της και από τις συντάξεις …". 
Αυτή,  πάνω κάτω,  ήταν η "αποστομωτική" απάντηση επιχειρηματία (γνώστη των απόψεων των παραγωγικών τάξεων) σε δημοσιογραφική ερώτηση για την "λογική" της κρατικής επιδότησης μισθών (μέχρι 2.100 ευρώ) για επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων και άλλων στελεχών του εξωτερικού.

Τι να πεις τώρα. Ότι παλαβωθήκαμε από την κρίση ή πως μια και βρήκαμε παπά και νεκροθάφτη, ας θάψουμε και ένα-δυο ζωντανούς… Μάλλον το δεύτερο.
Γιατί τώρα (αυτός είναι ο παπάς που βρήκαμε…) βρίσκεται στο μεγάλο φόρτε του…, ο παραταξιακός ανταγωνισμός που στοχεύει ι να θεμελιώσει γερά στην οικονομία, ως καθεστώς, την, σοβιετικής πρακτικής, επιδοματική πολιτική ( κοινωνικό μέρισμα) σε όσο περισσότερες κοινωνικές ομάδες γίνεται.
Γιατί τώρα, μέσα στο 2020 -2021,  θα γίνει η μεγάλη σφαγή σε απολογισμούς, ταξίματα,  σχέδια και υποσχέσεις κομμάτων,  παρατάξεων και κινημάτων για τα καλύτερα και τα μεγαλύτερα επιδόματα, για τα σημαντικότερα λαϊκά μερίσματα, για χαρίσματα στον λαό… Ο πήχης (για τους αδύναμους και τους μεσαίους) θα ανεβοκατεβαίνει βεβαίως,  από κόμμα σε κόμμα.. Εκεί θα γίνει το μεγάλο παιχνίδι. 
Γιατί τώρα είναι που η γενιά των 700 -750 ευρώ (κατώτατου) μετά τα 4 χρόνια της πρώτης φοράς αριστεράς, πέρασε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας . Τους κατώτατους που ( αν δεν μπορέσεις να χωθείς στο κράτος ή στις ΔΕΚΟ) ως 20άρης, (καινούργιος της εργασίας) θα τους μαθαίνεις από τα παραμύθια..., της προηγούμενης γενιάς... 
Γιατί τώρα, είναι που η μεσαία τάξη χώνεψε,  για τα καλά, πως οι κληρονομιές, είναι ασύμφορες στην Ελλάδα, η ιδιωτική κατοικία καταστροφική λόγω ΕΝΦΙΑ (και αντικειμενικών που θα έλθουν) και οι οικονομίες είναι ποιο κοντά σου,  όταν τις βάζεις στις γλάστρες και στα στρώματα,  από την "ξενιτιά" της αποταμίευσης …που ποτέ δεν ξέρεις (στην Ελλάδα) αν θα σου γυρίσουν και (κυρίως) πόσες θα σου γυρίσουν...
Γιατί οι 20άρηδες και 30άρηδες,  είναι οι μόνοι που υπάρχει πιθανότητα να βρουν δουλειά στην Ελλάδα (από το 2020 ως το 2030) και λέει ο προϋπολογισμός πτώση της ανεργίας από το 18% στο 15%, περίπου .Το γνωρίζουν πολύ καλά και οι 20άρηδες πως μόνο ως τυχεροί, θα πληρωθούν 460-480 ευρώ ( στην τσέπη) και πως αν έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας … (που λέει ο λαός) θα παίρνουν κανονικά το μηνιάτικο και όχι μετά από 4μηνο (στη καλύτερη περίπτωση) 

Γιατί οι άλλοι από 20 έως 40 (που δεν είναι οι τυχεροί των 560 ευρώ το μήνα ακαθάριστα) πρέπει ή να συμβιβαστούν με τα μαύρα (όπως τα 40% εκείνων που ψάχνουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα) συνδυάζοντας το μηνιάτικό τους και με το επίδομα ανεργίας (μαζί με ότι μαζέψουν από επιδόματα) ή να "καταταγούν" στις (αριστερής-τεχνογνωσίας), ελαστικές μορφές εργασίας των 340 ευρώ που "μεγαλώνουν", μόνο αν δεχθούν να τις "μαυρίσουν", στην συμφωνία που θα κάνουν. 

Γιατί στην Ελλάδα,  έτσι και δεν έχεις "ταλέντο" να επιλεγείς και να "καταταχθείς" στα κρατικά "στρατεύματα των μετακλητών" των υπουργείων, ΔΕΚΟ,  ή των άχρηστων κρατικών Οργανισμών (για αργομισθία),  θα λογαριάζεις, ως βάση της ζωής σου, την "κάρτα αναλήψεων" της "Παππούς-bank", καθώς τίποτε δεν θα χαλάσει την σιγουριά της συγκεκριμένης "τράπεζας". 
Οι συντάξεις του παππού και της γιαγιάς θα είναι το βασικό συστατικό, της πολιτικής "σούπας" όχι μόνο των επιδομάτων αλλά και του "βαλκανικού μισθού" στην επόμενη 10ετία. Πως λοιπόν με αυτά τα λεφτά… να μη λαχταράει η αγορά και 600.000 παραγωγικούς Έλληνες μιλώντας με τα καλύτερα λόγια .. και για τις παροχές της " Παππούς-bank”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου