Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Πάρτι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 2019 - Άγγιξαν το 50% τα κέρδη για τους επενδυτές. Η τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας στέλνει θετικό σήμα στις Αγορές

Το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή  έκλεισε την εβδομάδα θετικά σημειώνοντας ένα «μίνι-ράλι», λίγες συνεδριάσεις πριν την αλλαγή του χρόνου.
Ο Γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,88% στις 920,54 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 37,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15,2 εκατ. τεμάχια, ενώ
μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13 χιλ. τεμάχια.  
Σε επίπεδα εβδομάδας το Χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο 3,2%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,80%, στις 2.306,00 μονάδες, ενώ στο με θετικό πρόσημο στο 0,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 1.201,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,68% στις 885,09 μονάδες.
Οι μετοχές των τραπεζών έκλεισαν θετικά με την Eurobank στο 3,37%, την Τράπεζα Πειραιώς στο 2,38% την Εθνική Τράπεζα στο 1,79% και την Alpha Bank αμετάβλητη.
Γκραν φινάλε προετοιμάζει για το 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε το 2019 άνοδο κερδών της τάξεως του 49% αφού η τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας στέλνει θετικό σήμα στους επενδυτές.
Έτσι, μετά την πτώση του 23,5% το 2018 και την απώλεια 10 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ, το 2019 κλείνει με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 62 δισ., από τα 44,5 δισ.που κατέγραφε στις 2 Ιανουαρίου.
Η εξέλιξη αυτή πριμοδοτείται από την πολιτική σταθερότητα που είναι προφανής μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και της νέας οικονομικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι νόμοι για το φορολογικό και την ανάπτυξη δημιουργούν ελπίδες ταχύτερης ανάκαμψης στους επενδυτικούς κύκλους. Η αξιοποίηση της συγκυρίας επέτρεψε παράλληλα να διευρυνθεί η βάση των επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά assets, τόσο μέσω των ομολόγων όσο και μέσω της αγοράς μετοχών..
Οι Αναλυτές της Αγοράς, αν και δεν είδαν κάποια αύξηση τζίρου που να δικαιολογεί ενθουσιασμό, (η χαμηλή μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα 66 εκ. ευρώ περίπου για το 2019, έναντι 58,8 εκ. ευρώ το 2018, παραμένει «αγκάθι») βλέπουν κινήσεις που προδιαθέτουν για βελτίωση του κλίματος και έξοδο από την κρίση. Τα spreads των ομολόγων έχουν πέσει θεαματικά, αν και αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα σωστά στις αξιολογήσεις των Διεθνών Οίκων. Το Χρηματιστήριο άρχισε να στηρίζει ομολογιακές εκδόσεις και Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου για τομείς της Οικονομίας εκτός των Τραπεζών και αυτό σημαίνει ότι άρχισε να επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο και να δίνει χρήματα στην πραγματική Οικονομία.
Το 2020 δίνει ελπίδες πως θα είναι ένα έτος στο οποίο το Χρηματιστήριο θα αναλάβει πιο ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων μεμονομένων επενδυτών που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους τόκους των καταθέσεων.

Σε υψηλή εκτίμηση πλέον τα Ελληνικά ομόλογα

Στο μεταξύ στη διενέργεια δημοπρασίας Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή προχωράει ο ΟΔΔΗΧ στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το ποσόν είναι 1 δισ. λήξεως 3 Ιουλίου 2020. Όπως σημειώνεται στην έκθεσή του, η στρατηγική εστιάζει στη διαρκή παρουσία στις Αγορές, σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού χρέους, αλλά και τη διατήρηση των υφιστάμενων διαθεσίμων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, το 2020 οι εκδόσεις ελληνικού χρέους θα κινηθούν ακόμη υψηλότερα ( το 2019 εκδόθηκε το υψηλότερο ποσό από το 2014) και θα αγγίξουν συνολικά τα 12 δισ. ευρώ. Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως ένα νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο είναι εξαιρετικά πιθανό να εκδοθεί από τον ΟΔΔΗΧ το 2020.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, oι αγορές εμφανίζονται πλέον θετικές στην αγορά Ελληνικού χρέους. “Εν αντιθέσει με το 2012, γράφουν, όταν οι Αγορές ήταν κάθετα αρνητικές να δανείσουν στην Ελλάδα, φέτος οι Επενδυτές εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους, χάρη στη σταδιακή ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας και στην εξομάλυνση του ασταθούς πολιτικού σκηνικού στη Χώρα. Η Ελλάδα, βέβαια, ωφελήθηκε κι εκείνη χάρη στην απεγνωσμένη αναζήτηση κερδών, η οποία οδήγησε τους Επενδυτές σε εναλλακτικούς τίτλους της Αγοράς ομολόγων, τυπικά θεωρούμενους ως σχετικά επισφαλείς.
Η Αθήνα τώρα δανείζεται σε βάθος δεκαετίας με επιτόκιο μόλις 1,16% και οι αποδόσεις σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη και από τις αντίστοιχες της Ιταλίας. Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν επενδύσει στα Ελληνικά χρεόγραφα, έχουν επιτύχει θετικές αποδόσεις, με τους Κατόχους δεκαετών ομολόγων να επιτυγχάνουν κέρδη της τάξεως του 23% για το 2019. Οι επιδόσεις αυτές δείχνουν ότι όσοι είχαν αγοράσει ομόλογα στην αιχμή της πολιτικής κρίσης του 2015, τώρα έχουν κέρδη πάνω από τρεις φορές τα χρήματα που είχαν επενδύσει”, καταλήγουν οι Financial Times.

economico.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου