Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Αυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Ο χάρτης με τις θαλάσσιες ζώνες

Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης, το κείμενο και οι χάρτες του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών μελετούν τη συμφωνία, όμως η άποψη της
Αθήνας είναι ότι το περιεχόμενό της παραβιάζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και η συμφωνία είναι νομικά άκυρη και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας στην περιοχή.
Την ίδια θέση, άλλωστε, διατύπωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη χθεσινής του συνάντηση.
Όπως αποκαλύπτει το τουρκικό κανάλι CNN Turk η συμφωνία αποτελείται από πέντε άρθρα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.


Τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης έχουν ήδη καταδικάσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.









Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Τουρκικής Βουλής, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υποστήριξε ότι η συμφωνία υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής». Παράλληλα, ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών σε μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.


«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ‘ίσης κατανομής’, επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», σημείωσε.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου