Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

«Greece is Back»: Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στα επενδυτικά ραντάρ

Ισχυρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα με μπαράζ συναντήσεων εκπροσώπων της ελληνικής αποστολής με ξένους επενδυτές εκδηλώθηκε στη συνάντηση κορυφής για την ελληνική οικονομία, στη Νέα Υόρκη
Πυκνό σε συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των
μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών με επενδυτές και πλούσιο σε brainstorming ξένων επιχειρηματιών και funds για τις ευκαιρίες που ανοίγουν στην ελληνική οικονομία καθώς αυτή ανακάμπτει μετά από μια κρίση, που αποδείχθηκε πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, ήταν το φετινό, 21ο Ετήσιο Forum Invest in Greece” του Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα η ελληνική αποστολή θα κτυπήσει, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, το καμπανάκι της ολοκλήρωσης των εργασιών της συνεδρίασης στο πλαίσιο της «Ημέρας της Ελλάδας» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ολοκληρώνοντας πρακτικά και αυτό το επενδυτικό «σαφάρι» την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού προς αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων.

Για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες, ήταν πολύ ισχυρό το ενδιαφέρον που εισέπραξαν τα κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχαν στην αποστολή αλλά και οι εκπρόσωποι κορυφαίων ελληνικών εταιρειών, από διεθνείς επενδυτές στη Νέα Υόρκη για την ελληνική οικονομία.
Είναι ενδεικτικό ότι έγιναν περισσότερες από 100 συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και ξένων επενδυτών ενώ τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης  ενημέρωσαν διεξοδικά ομάδες επενδυτών για τις προοπτικές επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, τώρα, καθώς ισχυροποιείται σταδιακά η αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα.

Τουρισμός, ενέργεια, logistics, υποδομές, ναυτιλία είναι μεταξύ των κλάδων που συγκεντρώνουν τα επενδυτικά «φώτα» και δεν είναι τυχαίο ότι στην κυβερνητική αποστολή συμμετείχαν οι υπουργοί Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και οι υφυπουργοί Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός, Ανάπτυξης  Γιάννης Τσακίρης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει (Greece is back) που όπως φαίνεται είναι και το κεντρικό μήνυμα στην καμπάνια την οποία προωθεί η κυβέρνηση προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα προσδοκώντας ότι η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη χώρα θα μεταφραστεί σε ροή επενδυτικών κεφαλαίων, γρήγορα και με το ρυθμό που έχει ανάγκη η χώρα.
Το στοίχημα είναι άλλωστε μεγάλο και σε σημαντικό βαθμό κρίνεται το 2020 ένα έτος που η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,8% από σχεδόν 2% που εκτιμάται πως θα κλείσει φέτος.
Πρόκειται για μια ισχυρή πρόκληση με δεδομένο ότι η οικονομία στην ευρωζώνη αντιμετωπίζει ισχυρές προκλήσεις και τον κίνδυνο της στασιμότητας. Ωστόσο πρόκειται για μια περίοδο που υπάρχει πολύ μεγάλη διαθέσιμη ρευστότητα διεθνώς σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων με τους επενδυτές να αναζητούν αποδόσεις και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, που ανακάμπτει, διαθέτοντας πλέον υγιή δημόσια οικονομικά, χαμηλές τιμές και επενδυτική δυναμική σε τομείς ισχυρού ενδιαφέροντος παγκοσμίως όπως  η ενέργεια και οι υποδομές, θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.
Το κοινό των επενδυτών στο φετινό συνέδριο της Capital Link ήταν σημαντικό αφού το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι πολύ ισχυρών funds, οίκων παγκόσμιας εμβέλειας και στελεχών της διεθνούς αγοράς που συμμετείχαν στις συναντήσεις, όπως: BlackRock, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Pimco, Helm, Nomura, Third Point, Brookfied Asset management κ.α..
Αξίζει να σημειωθεί πως στο δείπνο του συνεδρίου ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής  Τζον Πόλσον, τιμήθηκε με το «2019 Capital Link Hellenic Leadership Award» ενώ τον κ. Πόλσον προλόγισε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος.

Το καμπανάκι

Σήμερα σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη με θέμα «Ημέρα Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» η ελληνική αποστολή θα κτυπήσει το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Τρίτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης παρουσία εκπροσώπων των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και των εταιρειών που συμμετείχαν στο συνέδριο.

Πρέπει να σημειωθεί πως το συνέδριο ξεκίνησε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως μια νέα εποχή οικονομικών ευκαιριών ανατέλλει στην Ελλάδα, κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να δει επενδυτικά την Ελλάδα ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα για τη βελτίωση του ελληνικού επιχειρείν, εκτιμώντας πως υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για το πρόγραμμα και μια συντριπτική υποστήριξη για τις ξένες επενδύσεις.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση φέρει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που προωθεί γιατί αυτές είναι στη βάση του εκλογικού της προγράμματος.
Όπως είπε «σε αντίθεση με αυτό που ήταν ο γενικός κανόνας στην Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία χωρίς να δώσει κενές υποσχέσεις για παροχές και άλλες χάρες στο εκλογικό Σώμα.
Αντίθετα, εστίασε στο να παρουσιάσει μία ατζέντα βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταμόρφωναν την ελληνική οικονομία προς το καλύτερο» ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βελτίωση που καταγράφεται ήδη στην ελληνική οικονομία και στο οικονομικό κλίμα στη χώρα.

Επανεκκίνηση & επόμενα βήματα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία  ενώ εκτίμησε πως η αισιοδοξία αντανακλάται ήδη σε σειρά εξελίξεων, όπως η θετική 4η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, η επιτυχής έξοδος στις αγορές, οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η αξιόλογη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Στα επόμενα βήματα είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί, η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η προώθηση του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων και η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου