Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Πολέμιος των CBDC ο Τραμπ-«Δεν θα τα φέρω στην Αμερική»

Ο πρώην πρόεδρος και φαβορί στην κούρσα για την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, υποσχέθηκε να απαγορεύσει τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Νιου Χάμσαϊρ.

«Ως πρόεδρός σας, δεν θα επιτρέψω ποτέ τη δημιουργία ενός

ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας», είπε ο Τραμπ στο πλήθος, ανεβαίνοντας στη σκηνή μαζί με τον φιλικό προς τα κρυπτονομίσματα πρώην υποψήφιο Βίβεκ Ραμασουάμι, ο οποίος αποσύρθηκε πρόσφατα από την κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος.

«Αυτό θα ήταν μια επικίνδυνη απειλή για την ελευθερία και θα την εμποδίσω να έρθει στην Αμερική», συνέχισε. «Ένα τέτοιο νόμισμα θα έδινε σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον απόλυτο έλεγχο των χρημάτων σας. Θα μπορούσαν να σου πάρουν τα χρήματά σου και δεν θα ήξερες καν ότι είχαν φύγει», υποστήριξε.

Τα CBDC είναι ψηφιακές εκδόσεις μετρητών που εκδίδονται και ελέγχονται από κεντρικές τράπεζες που ενδέχεται να χρησιμοποιούν ή να μην χρησιμοποιούν το blockchain ως υποκείμενη τεχνολογία.

Ο Τραμπ, κάποτε επικριτής των κρυπτονομισμάτων, κατείχε πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε Ethereum σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν τον Αύγουστο του 2023.

Μακρινή προοπτική το ψηφιακό αμερικανικό δολάριο

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία πρόταση από τη Federal Reserve για την εισαγωγή ενός CBDC, αυτό δεν το εμπόδισε να γίνει ένα «καυτό» θέμα στην πολιτική των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία.

Τα CBDCs έχουν αναδειχθεί ως ένα από τα πιο φλέγοντας ζητήματα για το γραφείο του Κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, συγκεντρώνοντας περισσότερο δημόσιο ενδιαφέρον από τα συνηθισμένα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα στην οπλοκατοχή και τις αμβλώσεις, ανέφερε το CoinDesk τον περασμένο Μάιο.

«Εάν τα CBDC είναι η καταπάτηση των πολιτικών μας ελευθεριών που πιστεύει η πλειονότητα των ανθρώπων, δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε», δήλωσε τότε ο Σάμουελ Αρμς, του Florida Blockchain Business Association. «Αν τα μέλη της Fed θέλουν κάτι, θα προσπαθήσουν να το αποκτήσουν. Επομένως, δουλειά μας είναι να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε», συμπλήρωσε.

Ο Αρμς και η Blockchain Business Association της Φλόριντα βοήθησαν να συνταχθεί το νομοσχέδιο της πολιτείας κατά του CBDC, το οποίο πρόσφατα πέρασε από τη Γερουσία της πολιτείας.

Σε έκθεση του Νοεμβρίου, η Bank of America ανέφερε ότι, ενώ οι κεντρικές τράπεζες διερευνούν τα CBDC παγκοσμίως, η έκδοση ψηφιακού αμερικανικού δολαρίου από την Federal Reserve είναι απίθανη βραχυπρόθεσμα. 

reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου