Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Νέος χάρτης:Καταστροφικοί σεισμοί θα μπορούσαν να κτυπήσουν το 75% των Η.Π.Α.

Επιβλαβείς σεισμοί θα μπορούσαν να πλήξουν σχεδόν το 75% των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS).

 

Οι επιστήμονες που χρησιμοποίησαν το Εθνικό Μοντέλο Σεισμικής Επικινδυνότητας του USGS, δημιούργησαν έναν χάρτη με χρωματική κωδικοποίηση, επισημαίνοντας πού θα μπορούσαν να

συμβούν επικίνδυνοι σεισμοί στη χώρα. Ο χάρτης βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα και σεισμικές μελέτες των περιοχών και ενημερώθηκε από την τελευταία έκδοση που δημοσιεύθηκε το 2018.

Η Καλιφόρνια χαρακτηρίστηκε ως περιοχή που κινδυνεύει ιδιαίτερα από καταστροφικές δονήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η πολιτεία βρίσκεται στο σύστημα του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα, το οποίο προκαλεί κινήσεις που προκαλούν περίπου 10.000 σεισμούς στα νότια της πολιτείας κάθε χρόνο. Πολλοί από αυτούς τους σεισμούς είναι τόσο μικροί που δεν γίνονται αισθητοί.

Πιο αξιοσημείωτες αλλαγές σημειώθηκαν κατά μήκος του Ατλαντικού Παράκτιου Διαδρόμου που περιλαμβάνει την Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και τη Φιλαδέλφεια, αναφέρει η μελέτη. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι όλοι οι επιζήμιοι σεισμοί ήταν δυνατοί σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει επίσης πιθανότητα για επιζήμιες δονήσεις στην Αλάσκα, ανέφερε η μελέτη.

Υπάρχει επίσης "μεγαλύτερη πιθανότητα για σεισμό" στη Χαβάη λόγω της άφθονης ηφαιστειακής της δραστηριότητας.

"Διαπιστώνουμε ότι τα επίπεδα των δονήσεων ήταν μεγαλύτερα σε πολλές περιοχές από ό,τι είχαμε προβλέψει στο προηγούμενο μοντέλο μας (π.χ. Αλάσκα, Χαβάη, δυτικές, νότιες και ανατολικές παράκτιες περιοχές της χώρας)", δήλωσε στο Newsweek ο Mark Petersen, γεωφυσικός του USGS και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Καθώς εξετάζουμε τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς και τις επιπτώσεις στις ΗΠΑ και διεθνώς, αναπτύξαμε νέα μοντέλα που επιτρέπουν πιο σύνθετα σεισμικά ρήγματα και λαμβάνουν υπόψη πιο εκτεταμένες εδαφικές δονήσεις και επιπτώσεις".

Ο κύριος στόχος αυτού του επικαιροποιημένου χάρτη είναι να επισημανθούν οι περιοχές που πρέπει να προετοιμαστούν για δυνητικά επιζήμιους σεισμούς, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ.



















Σύμφωνα με τη μελέτη, τους τελευταίους δύο αιώνες, σε 37 πολιτείες σημειώθηκε πληθώρα σεισμών μεγέθους 5. Οι περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς σε ισχυρούς σεισμούς πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτόν τον χάρτη σε μελλοντικά οικοδομικά έργα. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, έχει ήδη καταστήσει πολλά από τα κτίριά της αντισεισμικά. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τα παλαιότερα κτίρια που θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές ζημιές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Οι σεισμοί παραμένουν απίστευτα δύσκολο να προβλεφθούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει πολύ μικρό μοτίβο που σχετίζεται με αυτούς και με το πότε συμβαίνουν. Η ενέργεια που συσσωρεύεται μέχρι τη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών συσσωρεύεται επίσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό που γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι ότι ορισμένα συστήματα ρηγμάτων καταπονούνται περισσότερο από άλλα.

"Η πρόβλεψη των σεισμών αποτελεί συνεχή προτεραιότητα τις τελευταίες δεκαετίες στην κοινότητα της επιστήμης των σεισμών. Μερικές φορές προηγούνται μεγάλοι σεισμοί από προσεισμούς και άλλα στοιχεία", δήλωσε ο Petersen. "Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει καθολικά και η πρόβλεψη των σεισμών έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη".

"Αντ' αυτού επικεντρωνόμαστε τώρα σε προβλέψεις σεισμών όπως αυτή που δημοσιεύσαμε σήμερα. Αυτά τα μοντέλα εξαρτώνται από ιστορικούς σεισμούς, μελέτες ρηγμάτων και εκτιμήσεις εδαφικών δονήσεων. Τα μοντέλα αυτά δεν προβλέπουν σεισμούς, αλλά προβλέπουν πού είναι πιθανότερο να συμβούν σεισμοί, τη συχνότητα και τα μεγέθη των πιθανών σεισμών σε όλες τις ΗΠΑ και τα επίπεδα των δονήσεων που αναμένουμε. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε οικοδομικούς κώδικες, εκτιμήσεις κινδύνου, ασφάλιση και έγγραφα σχεδιασμού δημόσιας πολιτικής που θα πρέπει να παρέχουν καλύτερες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων μετριασμού και σχεδιασμού σεισμών."

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, για παράδειγμα, είναι το συνοριακό τμήμα μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών που παραμένουν σχετικά στατικές με την πάροδο του χρόνου. Καθώς παραμένουν ακίνητες, συσσωρεύονται τεράστιες πιέσεις με την πάροδο του χρόνου. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι πολλαπλά τμήματα του ρήγματος είναι σημαντικά πιεσμένα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας τεράστιος σεισμός μπορεί να έχει καθυστερήσει πολύ. Αλλά το πότε μπορεί να συμβεί αυτό παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί.

Με τη διερεύνηση των ρηγμάτων και των προηγούμενων σεισμών, ωστόσο, οι επιστήμονες "μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα την πιθανότητα μελλοντικών σεισμών και το πόσο έντονη μπορεί να είναι η δόνησή τους", σύμφωνα με την περίληψη της έρευνας. Αυτό δίνει στις ΗΠΑ τους πόρους που χρειάζονται για να προετοιμαστούν για τυχόν μελλοντικούς μεγάλους σεισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου