Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Η διαφορετική οπτική Αγγελούδη-Ζέρβα για το έλλειμμα 20 εκ ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης

 

Με ταμειακό έλλειμμα άνω των 20 εκ ευρώ κινείται πλέον ο δήμος Θεσσαλονίκης στην αυγή της θητείας του Στέλιου Αγγελούδη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα νούμερα δεν διαψεύδονται αλλά ερμηνεύονται διαφορετικά από την

νυν και την πρώην διοίκηση. Κακοδιαχείριση, ανεπάρκεια και διαχειριστική ανικανότητα καταλογίζει η διοίκηση Αγγελούδη, στήριξη της κοινωνίας στα δύσκολα απαντά η παράταξη Ζέρβα.

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κληρονόμησε το τεράστιο έλλειμμά από τον προκάτοχό του Κωνσταντίνο Ζέρβα και υποσχόμενος διαφάνεια παραχώρησε πολύ γρήγορα, στις πρώτες 15 μέρες συνέντευξη τύπου δίνοντας στη δημοσιότητα τα σημερινά οικονομικά στοιχεία του δήμου.

Ο Στ. Αγγελούδης στην εισαγωγική του τοποθέτηση έκανε λόγο για ανικανότητα και κακοδιαχείριση. Ερωτώμενος για την οικονομική κατάσταση των ταμείων εξήγησε μαζί με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γ. Αρβανίτη πως δημιουργήθηκε το έλλειμμα. Το απέδωσαν στην μείωση των δημοτικών τελών χωρίς παράλληλη μείωση του κόστους των υπηρεσιών.

Τα ανταποδοτικά τέλη αφορούν αποκλειστικά τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Εφόσον μειώθηκαν τα έσοδα που χρησιμοποιούνται μόνο για αυτές τις υπηρεσίες έπρεπε – λένε στη διοίκηση Αγγελούδη – να μειωθούν και τα αντίστοιχα κόστη. «Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες καλύπτονται μόνο από τα δημοτικά τέλη. Απαγορεύεται δια νόμου κάλυψη από άλλους πόρους. Πρέπει από του χρόνου να βρούμε λύσεις ώστε να είναι όλα ισοσκελισμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θα κάνουμε νοικοκυριό και οικονομία» υπόσχεται ο νέος δήμαρχος εξηγώντας πως η αύξηση 35% των δημοτικών τελών που ψηφίστηκε από την προηγούμενη διοίκηση θα καλύψει μόλις τα 8 εκ ευρώ από το έλλειμμα. Πάντως δεσμεύτηκε ότι δεν έχει σκοπό να αυξήσει κι άλλο τα δημοτικά τέλη εμπιστευόμενος τον σχεδιασμό της διοίκησής του.

 «Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του στηρίζεται αποκλειστικά στη σωστή κατανομή και διαχείριση του υφιστάμενου προσωπικού. Δεν μας απασχολεί οτιδήποτε άλλο» σχολίασε δίνοντας παράλληλα και το παράδειγμα με τον πρώην αντιδήμαρχο που είχε τρεις οδηγούς αρνούμενος να πει ονόματα εξηγώντας ότι δεν θα μπει σε κυνήγι μαγισσών.

Η επιχειρηματολογία Ζέρβα

Στο στρατόπεδο του πρώην δημάρχου – που έχει περάσει στην δική του αντεπίθεση με καθημερινό πρέσσινγκ και ανακοινώσεις κατά της νέας διοίκησης – επιμένουν στην επιχειρηματολογία που ακούσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η μείωση των δημοτικών τελών ήταν μια πράξη άκρως κοινωνική και υπέρ των πολιτών που μαστίζονταν από την ενεργειακή κρίση αλλά και την πανδημία. Επωδός τους είναι ότι πάλι τις ίδιες αποφάσεις θα έπαιρναν για να ενισχύσουν τα πληττώμενα νοικοκυριά.

Βέβαια στο επιτελείου του Κωνσταντίνου Ζέρβα δεν απαντούν για τα κόστη στην καθαριότητα και αν θα μπορούσαν να μειωθούν όπως λέει η τωρινή διοίκηση στεκόμενοι μόνο στο ότι υπήρξε μποϊκοτάζ από τους συνδικαλιστές καλύπτοντας ουσιαστικά την ανικανότητα του πρώην αρμόδιου αντιδημάρχου που κατά τη διάρκεια όλης του της θητείας και όχι μόνο την εορταστική περίοδο η Θεσσαλονίκη ήταν βρώμικη και το έλεγαν άπαντες πλην της τότε διοίκησης.

Μάλιστα συγκρίνει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στα ταμεία με την αύξηση του χρέους της Ελλάδας και την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία. Υποστηρίζει ότι δεν ψέγει κανένας τον Πρωθυπουργό, όμως δεκάδες ήταν οι ανακοινώσεις και οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης ότι η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος από τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι ουσιαστικά επιδότηση της αισχροκέρδειας.

theopinion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου