Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Καύσιμα: Ανοδικές πιέσεις στις τιμές – Φόβοι για ακριβότερο πετρέλαιο

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά ως αποτέλεσμα των κινήσεων που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες το Brent -κοντά στα 82 δολάρια την Παρασκευή - και της αλλαγής «κλίματος» στην διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,822 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,654 και του

πετρελαίου θέρμανσης στα 1,297, τιμές ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα όπου η απλή αμόλυβδη είχε φθάσει στα 1,815 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης στα 1,646 και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,288. Παράγοντες της εγχώριας αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα «τσιμπήσουν» ελαφρώς, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο όσους σκοπεύουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης εν όψει της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ΣΕΕΠΕ, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε πτώση 32% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κάτι που φαίνεται να οφείλεται πρωτίστως στην παρατεταμένη καλοκαιρία και στην στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης και όχι τόσο στις τιμές καθώς αυτές, αν ληφθεί ως ημέρα αναφοράς η 26η Ιανουαρίου, κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ωστόσο, είτε πρόκειται για το πετρέλαιο θέρμανσης είτε για τα καύσιμα κίνησης, η αγορά αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στις ΗΠΑ και την Κίνα δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για «υψηλότερες πτήσεις» στο πετρέλαιο.

Η προσδοκία ότι η οικονομία της Κίνας θα ανακάμψει μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για χαλάρωση της πολιτικής της και μείωση των αποθεματικών κατά 50 μονάδες βάσης από 5 Φεβρουαρίου τονώνει το επενδυτικό κλίμα καθώς αναμένεται ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν τις «στρόφιγγες» του δανεισμού.

Στις ΗΠΑ, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση στα αποθέματα αργού κατά 9,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω του ακραίου ψύχους, στήριξε επίσης τις τιμές. Παράλληλα, τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που αποτελεί θετικό δείκτη για την πορεία της ζήτησης.

Και παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ζήτησης βελτιώνονται, η ανησυχία για την πορεία της προσφοράς λόγω της έντασης στην Μέση Ανατολή, των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που μεταξύ άλλων έχει διαταράξει το διεθνές εμπόριο (ο ΟΗΕ ότι ε τους τελευταίους δύο μήνες ο όγκος των εμπορευμάτων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 42%) δεν αφήνει την αγορά να εφησυχάσει.

Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από 30 εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τα μέσα Νοεμβρίου ενώ ο ηγέτης τους, Αμπντελ-Μάλεκ αλ Χούθι, δήλωσε ότι η ομάδα θα συνεχίσει να στοχεύει πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ μέχρι να φτάσει η βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα. Ωστόσο, οι διπλωματικοί ελιγμοί της Κίνας η οποία χρησιμοποιεί την επιρροή της το Ιράν για χαλάρωση της έντασης στην περιοχή φαίνεται να δημιουργεί προσδοκίες για αποκλιμάκωση.

Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της Κίνας στη διαμόρφωση των τάσεων του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, αλλά και την έντονη ανταπόκριση της αγοράς πετρελαίου στις γεωπολιτικές αλλαγές παράλληλα με βασικούς οικονομικούς δείκτες. Ο συνδυασμός του μειούμενου γεωπολιτικού κινδύνου και της πτώσης των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει δώσει θετικό τόνο στην απόδοση της αγοράς της εβδομάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την αγορά πετρελαίου τείνουν να είναι ανοδικές αλλά η αγορά παραμένει σε εγρήγορση παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα τις συνθήκες προσφοράς και να επηρεάσουν τις τάσεις των τιμών.

 insider.gr/oikonomia

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου