Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Αντιμέτωπη με τσουνάμι εταιρικών πτωχεύσεων η Γερμανία

Η απόσυρση μέτρων στήριξης από την εποχή της πανδημίας φέρνει στο προσκήνιο της εταιρείες-ζόμπι. Βουνό τα προβλήματα λόγω επιτοκίων και αυξημένου κόστους. Κερασάκι στην τούρτα η οικονομική στασιμότητα.

Τα ποσοστά πτωχεύσεων μεταξύ γερμανικών εταιρειών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω φέτος μετά την απότομη αύξηση που καταγράφηκε το 2023, καθώς οι επιχειρήσεις πλήττονται από το

υψηλό ενεργειακό κόστος και το τέλος της κρατικής στήριξης λόγω πανδημίας.

Εμπειρογνώμονες αναδιάρθρωσης προειδοποιούν ότι πολλές εταιρείες «ζόμπι» που παρέμειναν ζωντανές μετά την πανδημία του κορωνοϊού, με γενναιόδωρη κρατική βοήθεια, τώρα καταρρέουν.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, αρκετές γνωστές γερμανικές εταιρείες - συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Galeria Karstadt Kaufhof και της εταιρείας κατασκευής τσαντών Bree με έδρα το Αμβούργο, έχουν καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας.

Ο αριθμός των εταιρειών που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα αυξάνει και λόγω της οικονομικής στασιμότητας της Γερμανίας που συνδυάζεται με τα υψηλά επιτόκια, την αύξηση των μισθών, τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και τη συμπίεση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Αυτό αναμένεται να ωθήσει τις πτωχεύσεις σε αύξηση μεταξύ 10% και 30% φέτος, προειδοποιούν οι ειδικοί, ανεβάζοντάς τις πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο Steffen Müller, επικεφαλής της έρευνας για τις χρεωκοπίες στο Halle Institute for Economic Research, δήλωσε ότι το μηνιαίο ποσοστό γερμανικών πτωχεύσεων που παρακολουθεί τον Δεκέμβριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια.

«Για τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες θα δούμε σίγουρα υψηλότερους αριθμούς αφερεγγυότητας. «Η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη βοήθεια σε επιχειρήσεις που είχαν χαμηλή παραγωγικότητα πριν από την πανδημία. Αυτό παρέτεινε τη ζωή τους. Αλλά τώρα πρέπει να επιστρέψουν τη βοήθεια και πολλοί δυσκολεύονται να το κάνουν».

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι ο αριθμός των εταιρειών που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης στα περιφερειακά δικαστήρια είχε αυξηθεί περισσότερο από 24% τους 10 μήνες έως τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι «πρόκληση», αλλά υποβάθμισε την κλίμακα του προβλήματος, λέγοντας: «Μακροπρόθεσμα, και σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, οι εταιρικές αφερεγγυότητες δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε αισθητά υψηλό επίπεδο».

Ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του αντιπολιτευόμενου κόμματος CDU, έκανε λόγο για «καταστροφική οικονομική πολιτική» της κυβέρνησης που οδήγησε το ποσοστό αφερεγγυότητας της Γερμανίας να αυξηθεί ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού, το Βερολίνο αυτό το μήνα τερμάτισε τον προσωρινό χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα γεύματα σε εστιατόρια που εισήγαγε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας προειδοποιήσεις ότι χιλιάδες εστιατόρια θα πάψουν να λειτουργούν. Περισσότερα από 15.000 εστιατόρια, σνακ μπαρ και καφέ στη Γερμανία βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Crif, ο οποίος εκτίμησε ότι οι αφερεγγυότητες στον κλάδο θα αυξηθούν και πάλι φέτος, αφού εκτινάχθηκαν κατά 36,5% στις 1.600 πέρυσι.

Ο Jonas Eckhardt, ειδικός στους συμβούλους αναδιάρθρωσης Falkensteg, είπε ότι η αδύναμη οικονομία δυσκολεύει τις εταιρείες να μετακυλίσουν υψηλότερα κόστη ενέργειας, εργασίας και πρώτων υλών. «Το μεγάλο ερώτημα είναι — πόσο από αυτό μπορώ να φορτώσω στους πελάτες μου;» Προβλέπει ότι οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν περισσότερο από 30% το 2024 μεταξύ εταιρειών με ετήσια έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου