Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Ο Ερντογάν εκβιάζει τον Πούτιν με αρμάδα του ΝΑΤΟ στην Μ.Θάλασσα ενώ οι Ρώσοι φτιάχνουν ναυτική βάση στην Αμπχαζία.

Οι Ρώσοι διαπιστώνουν ξεκάθαρα ότι οι πύραυλοι των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που πλήττουν την Κριμαία καθοδηγούνται από αναγνωριστικά αεροσκάφη της συμμαχίας.

Ρωσικά Πολεμικά πλοία ενδέχεται να συγκρουστούν με το ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, και όλα εξαρτώνται από την διάθεση του Ερντογάν για τα Στενά του Βοσπόρου.  

Ρώσοι ειδικοί επισημαίνουν ότι “η Άγκυρα κρατά προς το παρόν κλειδωμένες τις πόρτες του

Βοσπόρου, αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Και σε αντάλλαγμα για λίγο καρότο, η Τουρκία θα επιτρέψει αμερικανικά και βρετανικά αντιτορπιλικά να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα”.

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται την εμπλοκή πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, με πρόσχημα την συνοδεία των πλοίων που θα μεταφέρουν σιτηρά.

Αυτό άλλωστε δήλωσε ο διοικητής του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, Υποναύαρχος Αλεξέι Νειζπάπα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Το διπλό παιχνίδι των Τούρκων στην Μαύρη Θάλασσα.

Η Άγκυρα δείχνει απασχολημένη. Όπως αποδείχθηκε, η θέση της σχετικά με το πέρασμα από τον Βόσπορο και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι και τόσο αμετακίνητη.

Υπάρχει ένα ακόμη σημείο, τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που είναι ήδη παρόντα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.Τουλάχιστον, τα  πλοία από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας μέλη της συμμαχίας κατά των ναρκών, δηλαδή Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή τους στα γεγονότα της ρωσικής εισβολής  είναι ακόμη μηδενική, και είναι απίθανο να αποφασίσουν να παρέμβουν οι ίδιοι στη σύγκρουση.

Αυτή η άποψη εκφράστηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Ιστορικής Λέσχης Ναυτικού της Μόσχας, στρατιωτικός ιστορικός Κονσταντίν Στρελμπίσκι (Konstantin Strelbitsky): “Προσωπικά αμφιβάλλω αν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με τις πολύ περιορισμένες ναυτικές τους δυνάμεις, θα λάβουν μέρος. Το θέμα με την Τουρκία όμως είναι πολύπλοκο. Από τη μια ναυπηγεί πολεμικά πλοία για την Ουκρανία. Από την άλλη, το κάνει αυτό σύμφωνα με συμφωνίες.Δηλαδή οι Τούρκοι φτιάχνουν ένα σιδερένιο κουτί με υπερκατασκευές και όλος ο εξοπλισμός ήταν δουλειά της Ουκρανίας”.

Τα κόλπα του Τούρκου «εταίρου» κατά της Ρωσίας.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ναυτική ομάδα κατά των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα περιλαμβάνει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, στις 11 Ιανουαρίου.

Αυτή τη στιγμή, είναι γνωστό ότι η Άγκυρα αρνήθηκε την πρόθεση του Λονδίνου να βοηθήσει την Ουκρανία να δημιουργήσει έναν στόλο που προορίζεται για αυτήν την αποστολή, μη επιτρέποντας στα ναρκοκαθαριστικά κλάσης Sandown, Chernigov και Cherkasy να περάσουν.

“Όμως η πιθανότητα εμφάνισης αμερικανικών και βρετανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα παραμένει. Η Τουρκία συμφώνησε στη θέση της να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών και βρετανικών πλοίων, αναμένοντας θετικά και αποφασιστικά βήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών F-16”, γράφει το Newsweek.

Το αν θα εμφανιστούν αμερικανικά αντιτορπιλικά στη Μαύρη Θάλασσα εξαρτάται από την πολιτική βούληση της Άγκυρας.Και η Δύση έχει πολλά δώρα και υποσχέσεις για τους Τούρκους.

Ο Ρώσος Αντισυναγματάρχης ε.α. Βασίλι Νταντούκιν ανέφερε: “Η κατάσταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση της Τουρκίας. Φυσικά, και η Δύση θα εκμεταλλευτεί τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση. Ίσως ασκήσουν πίεση στην τουρκική αντιπολίτευση. Για την Αμερική και το καθεστώς του Κιέβου, ο έλεγχος στη Μαύρη Θάλασσα είναι θεμελιώδες ζήτημα.

Η Δύση τώρα βοηθά το Κίεβο με κάθε δυνατό τρόπο στο χτύπημα της Κριμαίας. Στα διεθνή ύδατα, πραγματοποιούνται αναγνωρίσεις, και μεταδίδονται δεδομένα από δορυφόρους και αμερικανικά drones, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης και υποβρύχια drones.

Για το καθεστώς του Κιέβου, οι επιθέσεις στην Κριμαία είναι ένα θέμα φαντασίας, γιατί δεν υπάρχει τίποτα για να καυχηθεί, αφού η αντεπίθεση απέτυχε.

Πέρυσι ανακοίνωσαν ότι θα περπατούσαν κατά μήκος του αναχώματος της Γιάλτας, αλλά όλα κατέρρευσαν.
Σήμερα οι Ουκρανοί πεζοναύτες βρίσκονται στο Κρίνκι και έχουν ήδη χιλιάδες νεκρούς προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο αποκοπής της Κριμαίας από την ηπειρωτική χώρα δεν έγινε πραγματικότητα»
, δήλωσε ο Βασίλι Νταντίκιν.

Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση είναι ήδη αναγνωρισμένη στη Δύση. Οι πύραυλοι των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που πλήττουν την Κριμαία καθοδηγούνται από αναγνωριστικά αεροσκάφη της συμμαχίας.

Η γεωγραφική θέση της Κριμαίας επιτρέπει στα αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα να καταγράφουν κάθε κίνηση και ραδιοφωνικό μήνυμα των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη χερσόνησο και να μεταδίδουν αυτές τις πληροφορίες στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνει ο στρατιωτικός ειδικός για τη γερμανική εφημερίδα Bild Τζούλια Ρόπκε.

Αλλά δεν είναι μόνο η βάση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη που απειλείται.
Η πρόσφατη επίθεση στο Νοβοροσίρσκ, που σημειώθηκε το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, είναι μια άμεση επιβεβαίωση αυτού.

 

Στόχος της Δύσης είναι  ο ρωσικός Στόλος στην Μαύρη Θάλασσα.  

Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Γιούρι Μπαραντσίκ (Yuri Baranchik) στο κανάλι του στο Telegram το αποκάλεσε τεστ, ελέγχοντας τη λειτουργία της αεράμυνας: “Τα πλήγματα κατά των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι μία από τις πολλά υποσχόμενες περιοχές πολέμου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Η καταστροφή του στόλου μας στη Μαύρη Θάλασσα είναι το κύριο καθήκον της Βρετανίας και έχει ήδη αρχίσει να το λύνει”.

Από τη σκοπιά του Ρώσου πολιτικού επιστήμονα, τα ρωσικά πλοία έχουν ήδη στριμωχτεί από τη Σεβαστούπολη και την Κριμαία. Πολλά πλοία μετακινήθηκαν στο Νοβοροσίσκ. Επομένως, τώρα το καθήκον των Βρετανών πίσω από τις επιθέσεις στον στόλο μας είναι να δοκιμάσουν το σύστημα αεράμυνας.

Στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού, ενώ θα προσπαθήσουν να παγιδεύσουν τον ρωσικό στόλο στις βάσεις του και θα αρχίσουν να καταστρέφουν τα πλοία".

Η Ρωσία ετοιμάζει ναυτική βάση στην Αμπχαζία.

Η Αμπχαζία επιβεβαίωσε τα σχέδια για την αποκατάσταση μιας ρωσικής ναυτικής βάσης στις ακτές της.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αμπχαζίας Σεργκέι Σάμπα επιβεβαίωσε ότι μια ρωσική ναυτική βάση θα αποκατασταθεί στο εγγύς μέλλον στην πόλη Οτσαμτσίρα.

«Οποιαδήποτε αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας ενισχύει το κράτος μας. Θυμόμαστε πώς μετά τον πόλεμο αναχαιτίσαμε τουρκικά πλοία που έρχονταν εδώ με τρόφιμα.

Όλα αυτά σταμάτησαν μετά την εμφάνιση ενός συνοριακού σημείου βάσης στην Οτσαμτσίρα. Επομένως, αυτό μόνο ενισχύει την ασφάλειά μας», τόνισε.

Πρόκειται για ένα καλά προστατευμένο λιμάνι με ένα στενό πέρασμα με δύο προβλήτες. Η χωρητικότητα των αγκυροβολίων δεν υπερβαίνει τα 10 περιπολικά πλοία/κορβέτες και ένα ακόμη βόρειο αγκυροβόλιο, όπου τα καταδρομικά Project 1164 (σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του ΝΑΤΟ "Slava"), για παράδειγμα, η πρώην ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας "Μοσκβά", θα μπορούσαν να δέσουν σε αυτό.

Αμερικανική βάση στην Γεωργία το αντίπαλο δέος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει ορισμένες εργασίες στο γεωργιανό λιμάνι του Πότι την τελευταία δεκαετία.

Εκεί έχουν αναπτυχθεί συστοιχίες παράκτιων πυραύλων, οι οποίες ως προς το συνολικό τους σάλβο είναι συγκρίσιμες με τα ρωσικά συστήματα Bal στην Κριμαία.Υπάρχουν δύο μονάδες αρμάτων μάχης Abrams στο Πότι, ένα ραντάρ και σύστημα παρακολούθησης για τη Μαύρη Θάλασσα που είναι εγκατεστημένο στο Μπατούμι.
Στην κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείεται η άμεση ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ (κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών) στην περιοχή.

Η γεωργιανή πλευρά ανησυχεί για την εγγύτητα Αμερικανών και Ρώσων στην περιοχή. Από την Οτσαμτσίρα απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από τη μικρή γεωργιανή παράκτια πόλη Ανακλία , όπου ένα λιμάνι βαθέων υδάτων έχει κατασκευαστεί από την αρχή εδώ και πολύ καιρό.

Το νέο λιμάνι αναμένεται να αυξήσει δραματικά την ανταγωνιστικότητα της Γεωργίας ως κράτους διέλευσης. Η στρατιωτική συνιστώσα του «έργου Ανακλία» δεν συζητείται δημόσια, αλλά η ίδια η παρουσία ενός λιμανιού βαθέων υδάτων αποτελεί ήδη απειλή.

Επιπλέον, ορισμένοι Ρώσοι ειδικοί ορθώς επισημαίνουν τις δυνατότητες πληροφοριών που θα παρέχει η βάση της Οτσαμτσίρα, με την τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για την την παρακολούθηση των Αμερικανών στο Μπατούμι.

Ταυτόχρονα, η ανοικοδόμηση της βάσης στην Οτσαμτσίρα, για τους Ρώσους δεν θα πρέπει να θεωρείται ως εναλλακτική λύση στην Κριμαία.Η ανάγκη δημιουργίας νέων βάσεων υπήρχε πάντα, χωρίς καμία σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία ή γύρω από την Κριμαία.

Απλώς, ο τεράστιος όγκος και η κλίμακα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας απαιτούσαν από καιρό ενίσχυση πίσω. Το λιμάνι του Νοβοροσίρσκ έχει υπερβολική συμφόρηση.

Το σίγουρο είναι ότι η ρωσική βάση στην Οτσαμτσίρα θα δημιουργήσει μια νέα επιχειρησιακή ζώνη για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου