Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Στο Ιράν στραμμένα τώρα τα βλέμματα - Γεωπολιτικό ρίσκο από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε μπαράζ επιδρομών από αέρα και θάλασσα επιδόθηκαν οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στην Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοχεύοντας πάνω από 60 θέσεις των Χούτι, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Πρόκειται για μία «υπολογισμένη» κίνηση των δυτικών δυνάμεων, η οποία όμως θα μπορούσε να

πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο, με ανεξέλεγκτες συνέπειες. «Κλειδί» για τις εξελίξεις στην Υεμένη, είναι η αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία προς το παρόν, είναι ήπια, καταδικάζοντας «τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον πόλεων της Υεμένης».

«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων», ανέφερε, μερικές ώρες μετά τα πλήγματα, ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι.

Οι Χούτι τήρησαν σιγή ιχθύος κατά τις πρώτες ώρες των πληγμάτων, ενώ στη συνέχεια εκτόξευσαν απειλές στο Twitter για αντίποινα και πως οι επιθέσεις στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστούν. 

Οποιαδήποτε σημαντική αντεπίθεση θα μπορούσε να ωθήσει τους δυτικούς συμμάχους σε άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν, κάτι που και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι θέλουν να αποφύγουν.

Πρόκειται για το πιο σοβαρό επεισόδιο βίας στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός λανθασμένου υπολογισμού, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Αυξάνεται ο κίνδυνος αντιπαράθεσης με το Ιράν

Η ανάλυση του Guardian για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή είναι ενδεικτική της εύφλεκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, όταν ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την εντολή για αεροπορική επιδρομή κατά στόχων των Χούτι στην Υεμένη, έκανε ένα βήμα που θέτει πλέον σε κίνδυνο έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της δικής του πολιτικής για τη Μέση Ανατολή - την αποφυγή ενός περιφερειακού πολέμου.

Αμερικανοί και σύμμαχοι τους υποστηρίζουν ότι δεν είχε πολλές επιλογές.

Η διπλωματία και οι απειλές είχαν αποτύχει να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούτι κατά των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, τις οποίες η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα.

Ο μεγαλύτερος φόβος των αναλυτών είναι ότι μετά τα ολονύκτια χτυπήματα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν. 

«Το Ιράν συμμετείχε επιχειρησιακά στη διεξαγωγή αυτών των επιθέσεων», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης το βράδυ της Πέμπτης. «Έδωσαν πληροφορίες και τεχνογνωσία στους Χούτι που χρησιμοποίησαν για τη διεξαγωγή αυτών των επιθέσεων».

Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική απάντηση των ΗΠΑ θα είναι να επιμείνει στην εκστρατεία οικονομικής πίεσης και απομόνωσης που διεξάγουν κατά του Ιράν εδώ και χρόνια. Αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια άμβλυνσης των επιθέσεων στη ναυτιλία είναι πιθανό να προκαλέσει κι άλλα πλήγματα, ώστε να σταματήσουν οι Χούτι τον ανεφοδιασμό τους με όπλα, το οποίο σημαίνει να σταματήσουν τα πλοία που έρχονται από το Ιράν.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν ξανά την Υεμένη, εάν οι Χούτι συνεχίζουν να παρενοχλούν το θαλάσσιο εμπόριο. 

«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία λέξη επί του θέματος ή και όχι», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μετά τα πλήγματα.

«Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που «συνδέονται» με το Ισραήλ

Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές σήμερα πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (…) στόχος (των Χούθι) ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», υπογράμμισε μέσω X. 

ieidiseis.gr

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου