Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Χρηματιστήριο: Οι ισχυροί καταλύτες Moody's - Fitch για τράπεζες με το βλέμμα σε Fed

Πολλές οι εξελίξεις τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές σκηνικό με τις αναβαθμίσεις από Moody's και Fitch να δίνουν ένα ισχυρό πάτημα ώστε να επανέλθουν οι αγοραστές στο ΧΑ, τη στιγμή που η Fed αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.

Ενώ από τη Moody's αναμένονταν οι αναβαθμίσεις για τις τράπεζες - μετά και την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της Ελλάδας - με την ΕΤΕ και τη Eurobank να βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα, η Fitch ήρθε απροσδόκητα να αναβαθμισει και αυτή τις τράπεζες, δίνοντας σήμα για

επικείμενη αναβάθμιση και της ελληνικής οικονομίας.

Το «κλείδωμα» των αναβαθμίσεων από S&P και Fitch θα σημάνει ένα ισχυρό κύκλο τοποθετήσεων από ισχυρές ξένα χαρτοφυλάκια που αναμένεται πιθανώς ήδη να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, όταν η πρώτη θα σημάνει το IG. Βέβαια τα funds από τις αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να τραβούν τα κέρδη τους και να αποεπενδύουν, αλλά αυτό δε χρήζει ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα επενδύσεων αναμένεται σταδιακά να τοποθετηθούν.

Από την άλλη, διεθνώς τα βλέμματα στρέφονται σε μια σημαντική τριάδα συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών. Αυτό ξεκινά με την Fed απόψε, προτού έρθει αύριο η Τράπεζα της Αγγλίας, και μετά η Τράπεζα της Ιαπωνίας το πρωί της Παρασκευής. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες εικασίες ότι οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, το σκηνικό αυτή την εβδομάδα ήταν πολύ πιο επιθετικό. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέα υψηλά 10 μηνών. Επιπλέον, υπήρξε μια ανοδική έκπληξη από τον ΔΤΚ του Καναδά, η οποία ενίσχυσε την αίσθηση ότι οι μειώσεις επιτοκίων δεν θα έρθουν σύντομα.

Βέβαια, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον Πάουελ. Όσον αφορά τις αποφάσεις, η Fed αναμένεται ευρέως να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, επομένως μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στις τελευταίες οικονομικές εκτιμήσεις, η οποία περιλαμβάνει το dot plot για το πού βλέπουν οι αξιωματούχοι τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια. Στην τελευταία τριμηνιαία έκδοση τον Ιούνιο, η γραφική παράσταση με τις κουκκίδες έδειξε δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους και υπήρξε μία από αυτές στην πιο πρόσφατη συνάντηση τον Ιούλιο. 

Οι οικονομολόγοι της DB εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Fed θα σηματοδοτήσει μια περαιτέρω αύξηση φέτος, αλλά πιστεύουν ότι ο Πάουελ θα αφήσει ανοιχτό το ερώτημα για το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτή η σύσφιξη και θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε ένα μήνυμα εξάρτησης από τα οικονομικά δεδομένα. Και παρόλο που αναμένουν ότι οι προβλέψεις της Fed θα δείξουν πιο ήπιο πληθωρισμό, πιστεύουν ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη και η χαμηλότερη ανεργία θα πρέπει να το αντισταθμίσουν, πράγμα που σημαίνει ότι το dot plot του 2024 θα εμφανίσει μια μείωση λιγότερη το 2024.

Παράλληλα, προβληματισμούς άρχιζε να γεννά η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Το Brent έφτασε σχεδόν τα 96 δολάρια το βαρέλι χθες το πρωί, αλλά υποχώρησε για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό 10 μηνών και σήμερα το πρωί διαπραγματεύεται στα 93,23 δολάρια βαρέλι. Αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη διόρθωση τις τελευταίες 15 ώρες από τα υψηλά που χτύπησε, ενά και το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,06% στα 90,23 δολάρια το βαρέλι.

insider.gr/agores

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου