Η καταστροφή από τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο σε αγροτική, κτηνοτροφική παραγωγή και εισοδήματα είναι τεράστια. Πέρα από τα ανθρώπινα θύματα, το κόστος της επανόδου στην κανονικότητα της παραγωγής είναι πολύ μεγάλο.
Αυτό το κόστος θα το πληρώσουν οι παραγωγοί (όσο και αν ενισχυθούν από κρατικά-κοινοτικά κονδύλια), εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους, τα τοπικά νοικοκυριά που θα “ιδρώσουν” για να ξαναστηθούν και οπωσδήποτε οι καταναλωτές των μεγαλουπόλεων, δεδομένου ότι οι τιμές των
εισαγομένων προϊόντων θα είναι κατά το πλείστον υψηλότερες.Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Θεσσαλία έχει:
Για το βαμβάκι περίπου 1.600.000 στρέμματα που δίνουν σχεδόν το 40% της εγχώριας παραγωγής.
- Στα μήλα, το 43,5% του συνόλου παραγωγής
- Στα αχλάδια, το 63% συνόλου παραγωγής
- Στα κάστανα, το 47,5% συνόλου παραγωγής
- Στο σκληρό σιτάρι (ζυμαρικά), το 34% συνόλου παραγωγής. Ειδικά στη Λάρισα που είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, παράγεται το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού.
- Στο καλαμπόκι, το 22% συνόλου παραγωγής
- Στα ψυχανθή και ειδικά στις φακές, το 32% συνόλου παραγωγής
- Στα ρεβύθια, το 33% συνόλου παραγωγής.
- Στη Θεσσαλία βρίσκονται αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας και το 22,2% των καρυδιών.
- Στο νομό Λαρίσης έχουμε επίσης τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας και σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής φιστικιών.
Από την κτηνοτροφία
Στη Θεσσαλία παράγεται το 71,1% του χοιρινού κρέατος, πάνω από το ένα τρίτο από αρνιά (36,6%) και πρόβατα (35,8%), το ένα τρίτο του κρέατος από νεαρά μοσχάρια (έως 2 ετών), το 10,5% συνόλου της πτηνοτροφικής παραγωγής.
Εδώ γίνεται η μισή ελληνική παραγωγή τυριών (47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας) -το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων.
Επίσης, στη Θεσσαλία παράγεται το 18,5% του γάλακτος (20,4% του πρόβιου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου