Τι είπε ο Θάνος Ντόκος στο ΕΛΙΑΜΕΠ: «Τα κάναμε όλα, μόνο στρατό δεν στείλαμε» |
Βασικά υπάρχουν δύο τρόποι για να βλέπεις τον κόσμο. Ο πρώτος είναι να υιοθετείς άκριτα όσα μεταδίδουν για τον πόλεμο κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης με συγκεκριμένες αναφορές εκείθεν του Ατλαντικού: «Η ουκρανική αντεπίθεση συναντά δυσκολίες, αλλά προχωρά». «Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας δεν παύτηκε γιατί αγόρασε 10 φορές ακριβότερα αβγά και μπουφάν για τον στρατό από την Τουρκία, εμπλεκόμενος ευθέως σε σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά επειδή ολοκλήρωσε τον κύκλο του». «Το
ΝΑΤΟ δεν το εννοούσε όταν ζήτησε από τον Ζελένσκι να αποδώσει το 20% του ουκρανικού εδάφους στον Πούτιν, έναντι της άμεσης ενταξιακής προοπτικής του στην Ε.Ε. και κάποτε στη Συμμαχία». «Τα στρατεύματα του Ουκρανού προέδρου καταφέρνουν πλήγματα σε ρωσικούς στρατηγικούς στόχους». «Η τριμερής ΗΠΑ – Ρωσίας – Κίνας είναι άνευ σημασίας». Ολο και κάπου θα διαβάσουμε ένα τέτοιο μονόστηλο σε κάποιο δουλοπρεπές ελληνικό σάιτ.Η επιχείρηση «αποπληροφόρηση», όπως ονόμαζε κάποτε η Δύση τις προσπάθειες της Σοβιετικής Ενώσεως να κρύψει την πείνα, τη φτώχεια, τον αυταρχισμό και τις δικτατορίες, συνεχίζεται και στις μέρες μας. Μόνο που αυτή τη φορά τον ρόλο των σοβιέτ στην προπαγάνδα τον παίζει, ακολουθώντας τις ίδιες ακριβώς μεθόδους, η Δύση! Επιβάλλοντας γενική συσκότιση. Πίσω από τις κλειστές ή τις μισάνοιχτες πόρτες, όμως, άλλα λέγονται.
Χθες διεξήχθη στην Αθήνα, στην αίθουσα «Αρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών (οι υπάλληλοί του ήταν μέχρι χθες απλήρωτοι!), διεθνές συνέδριο για τη «Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια», το οποίο συνδιοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, η οργάνωση Open Society του Τζορτζ Σόρος και η οργάνωση Civil Society and Think Thank Forum. Το συνέδριο χαιρέτισε -εννοείται- ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέδειξε άριστα την υπόθεση Μπελέρη, κάνοντας αναφορά στον σεβασμό της μειονότητας, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αρχών. Η έκπληξη, όμως, ήρθε από αλλού: από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Θάνο Ντόκο.
Διαμαρτυρίες Ζελένσκι
Ο κύριος Ντόκος, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας Γεραπετρίτη, στην τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει αργά ή γρήγορα, μέσω διπλωματίας (through diplomacy). Να υποστηριχθεί η Ουκρανία για να μη διαπραγματευθεί από μειονεκτική θέση. Δεν πρέπει να ηττηθεί, γιατί θα ηττηθεί μαζί της και το Διεθνές Δίκαιο».
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και ο Ουκρανός ακαδημαϊκός Hennadiy Maksak. Στην τοποθέτησή του υπήρξε ιδιαιτέρως επιθετικός έναντι της πατρίδας μας και την έθεσε στην ίδια μοίρα με την Ουγγαρία και την Τουρκία όσον αφορά την παράκαμψη των κυρώσεων. Επανέλαβε έτσι διαμαρτυρίες του Ζελένσκι, επειδή πλοία της ελληνικής ναυτιλίας μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.
Ο κύριος Ντόκος απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μπούμε στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία και την Τουρκία στο πλαίσιο των κυρώσεων. Εχουμε κάνει τα πάντα, εκτός από το να στείλουμε στρατό, αναλαμβάνοντας κάθε πολιτικό και οικονομικό κόστος». Και, για πρώτη φορά, θα πρέπει να του αποδώσουμε δίκαιο. Πράγματι, η Ελλάδα έκανε τα πάντα! Και οι επιλογές της αυτές «δεν είναι δωρεάν», όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Το είδαμε στον Εβρο, το είδαμε και στην Αγχίαλο. Ισως ο κύριος Ντόκος θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρός, έστω ιδιωτικώς, μακριά από τα μικρόφωνα, προς τον αυθάδη Ουκρανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου