Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Φοροδιαφυγή: Έτσι θα ελέγχεται το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών – Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να ανακοινώσει  ο Πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Αυτά αναμένεται να αφορούν κατά κόρον τους ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζουν πενιχρά εισοδήματα στην Εφορία , όπως 

αυτούς  που δηλώνουν  ποσά  μέχρι και 10.000 ευρώ .

 Στα μέτρα για την αντιμετώπιση  της φοροδιαφυγής αναμένεται να  συμπεριλαμβάνονται:

1.Το φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα αλλάξει.  Δηλαδή θα γίνει αναμόρφωση του καθεστώτος για την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα με την αναγνώριση από την εφορία μόνο των δαπανών που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

2.Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδέονται με τα POS : Αυτό θα  εφαρμοστεί εντός του  πρώτου τριμήνου  του 2024.

3.Θα επεκταθούν τα   POS σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες.

4.Θα ενισχυθούν και θα διευρυνθούν οι  ηλεκτρονικές συναλλαγές .

5.Θα θεσπιστεί ειδική έκπτωση  φόρου για όσους αποκαλύπτουν περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων η πλασματικών αποδείξεων μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ ” Appodixi”

6. Θα δοθούν νέα  κίνητρα για ηλεκτρονικές αποδείξεις στους πολίτες  προκειμένου να μην χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους μετρητά.  Ο στόχος του μέτρου είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα, δηλαδή μέσω τράπεζας ή κάρτας. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα το μέτρο έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δεν έφερε τα  επιθυμητά αποτελέσματα στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου και για αυτό  επανεξετάζονται από μηδενική βάση τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

7.Δεν αποκλείεται να γίνει υποχρεωτική η πληρωμή μόνο μέσω POS  σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες . Μερικά από αυτά είναι οι γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι και  υδραυλικοί.

8. Υποχρέωση ηλεκτρονικής έκδοσης του δελτίου αποστολής.

9.Θα επανεξεταστούν τα πρόστιμα  για φορολογικές παραβάσεις.

10 Θα κλειδώνονται στο Mydata τα στοιχεία που θα δηλώνονται στο  έντυπο Ε3 και για τον ΦΠΑ. Δεν αποκλείεται να κλειδωθούν οι κωδικοί εσόδων και εξόδων για να μην  αλλάζουν  από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

11. Η αξιοποίηση εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης από την ΑΑΔΕ.  Η Αρχή  θα εφαρμόσει το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολο της φορολογίας  και με αυτόν τον τρόπο οι αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής , να διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογούμενων  αλλά και  να έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

enikonomia.gr/economy

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου