Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοτικές εκλογές: Προγνωστικά και παράδοξα στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης.

Το προεκλογικό τοπίο έχει πλέον ξεκαθαρίσει στους δεκατέσσερις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, από αύριο μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, καθώς απομένει ακριβώς ένας μήνας από την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες. 

Σε αρκετούς μάλιστα δήμους θα υπάρξει και δεύτερος γύρος. Αυτή την περιπέτεια φαίνεται πως θα την αποφύγουν τουλάχιστον πέντε από τους δεκατέσσερις δήμους όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα

εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Μην ξεχνάμε ότι το όριο εκλογής έχει κατέβει στο 43%, αν και οι συγκεκριμένοι πέντε θα εκλέξουν δήμαρχο με ποσοστά σημαντικά πάνω από το 50%.

Αναφέρομαι πρώτα (κατά αλφαβητικά σειρά), στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης όπου ο Λάζαρος Κυρίζογλου αναμένεται να κάνει περίπατο. Τα παράδοξα στον συγκεκριμένο δήμο είναι ότι δεν υπάρχουν συνδυασμοί που να υποστηρίζονται ή έστω, να έχουν αναφορά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως υπάρχουν δύο υποψήφιοι από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ο Ηλίας Σμήλιος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Σοφία Καρασαρλίδου από την Εργατική Αντεπίθεση. Φυσικά υπάρχει πάντα και η “Λαϊκή Συσπείρωση” (Ελένη Τσιτσιρούδη).

Επανεκλογή από την πρώτη Κυριακή θα επιτύχει και ο Διαμαντής Λιάμας στο δήμο Βόλβης. Όπως συνέβη και το 2019. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι κατέρχονται μόνον τρεις συνδυασμοί.

Το ίδιο συμβαίνει και στον δήμο Θέρμης όπου ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος πάει φουλ για έβδομη θητεία. Το παράδοξο εδώ είναι ότι δεν υπάρχει συνδυασμός με πολιτική αναφορά στη ΝΔ, όπως είχε συμβεί και το 2014. Αντιθέτως, υπάρχει συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ, από τις ελάχιστες περιπτώσεις πανελλαδικά, με επικεφαλής την Άννα Τσιφτελίδου.

Χωρίς “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο θα γίνουν οι εκλογές και στο δήμο Νεάπολης Συκεών όπου αναμένεται άνετη επανεκλογή του Σίμου Δανιηλίδη ο οποίος διεκδικεί όγδοη θητεία! Συνδυασμό δεν έχει ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, χωρίς να το διαλαλεί θα στηρίξει τον Δανιηλίδη.

Στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη το ενδιαφέρον είναι το ποσοστό με το οποίο θα επανεκλεγεί ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης καθώς και τι επίδοση θα πετύχει ο πρωτοεμφανιζόμενος, πρώην αντιδήμαρχός του, Πάρης Τσογκαρλίδης. Στον δήμο αυτό έχουμε και την επανεμφάνιση του Νίκου Νυφούδη ο οποίος στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι εκτιμούν ότι ενδέχεται και στο δήμο Χαλκηδόνας να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, βοηθούντος και του χαμηλού πήχη 43%,αλλά και του γεγονότος ότι υπάρχουν μόνο τρεις συνδυασμοί. Εάν συμβεί αυτό, οι πιθανότητες είναι με τον νυν δήμαρχο Σταύρο Αναγνωστόπουλο. Σε όλους τους άλλους δήμους η αναμέτρηση αναμένεται να κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε τους μισούς υποψηφίους, δέκα, έναντι δέκα εννέα το 2019. Λογικό καθώς τέσσερις από τους παλιούς (Λεκάκη, Κυριζίδη, Αηδονόπουλο, Μωϋσιάδη) τους απορρόφησε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Από τους τωρινούς υποψήφιους μόνο τρεις ήταν παρόντες και το '19, ο Ζέρβας, ο Γιάννης Νασιούλας και ο Γιάννης Κουριανίδης. Ανάμεσα στους δέκα, χώρεσε μόλις μία γυναίκα, η Μαρία Κέκη, εκπρόσωπος του συνδυασμού “Πόλη Ανάποδα”. Από τα παράδοξα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ το παίζει εδώ Πόντιος Πιλάτος, αποφεύγοντας να πάρει θέση, καθώς τα στελέχη του έχουν διασκορπιστεί σε τρεις συνδυασμούς, του Ζέρβα, του Στέλιου Αγγελούδη (οι περισσότεροι) και του Σπύρου Πέγκα, τον οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Καλαμαριά το παράδοξο είναι ότι έχει περισσότερους υποψήφιους, συνολικά οκτώ, σε σχέση με το 2019 που ήταν επτά. Επίσης είναι από τους λίγους δήμους που έχει δύο γυναίκες υποψήφιες, την Χρύσα Αράπογλου και την Αναστασία Ποικιλίδου της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Κι εδώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ νίπτουν τας χείρας τους, αποφεύγοντας να πάρουν θέση υπέρ κάποιου ή κάποιας εκ των υποψηφίων. Άλλωστε, πολιτική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ έχουν, εκτός της Αράπογλου και οι Χρήστος Βάρδας και Ματθαίος Αμπατζίδης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο δεύτερο γύρο, απέναντι στον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη θα βρεθεί είτε η Αράπογλου είτε ο Άρης Τεμεκενίδης.

Δύο γυναίκες υποψήφιες υπάρχουν και στον δήμο Δέλτα. Είναι η πρώην περιφερειακή σύμβουλος Γερακίνα Μπισμπινά και η Λίνα Χατζηκυριάκου από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Η ΝΔ διαχέεται σε δύο ψηφοδέλτια, της Μπισμπινά και του Νάκου Δημητριάδη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι απών, όπως ήταν και το 2019. Το ΠΑΣΟΚ ακουμπά στον Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του.

Σε εσωτερική υπόθεση της ΝΔ εξελίσσεται η αναμέτρηση στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος, τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου όπου από τους τέσσερις υποψήφιους, οι τρεις έχουν πολιτική αναφορά στη ΝΔ. Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό, τη Μαρία Μανούκα και τον Λευτέρη Αλεξανδρίδη. Κι εδώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απουσιάζουν, αν και ο Μανδαλιανός έχει στο συνδυασμό του “πράσινα” στελέχη.

Υπόθεση της ΝΔ είναι και η αναμέτρηση στον Λαγκαδά όπου διεκδικούν το αξίωμα η Νίκη Ανδρεάδου, υποψήφια και το 2019 και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης. Κι εδώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζουν.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο δήμο Θερμαϊκού είναι ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι (Τσαμασλής, Μαυρομάτης, Τζέκος, Μώραλη) ήταν παρόντες και το 2019.

Πάντως, ίσως η πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση ενδέχεται να είναι και αυτή τη φορά στο δήμο Παύλου Μελά. Θυμίζω ότι το 2019 ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης είχε εκλεγεί στο δεύτερο γύρο με μόλις 156 ψήφους διαφορά από τον Γιώργο Λίλτση. Αυτή τη φορά μπαίνει στο παιχνίδι και ένας ακόμη “γαλάζιος” ο Δημήτρης Ασλανίδης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν διασκορπιστεί σε Δεμουρτζίδη και Ασλανίδη.

Μάχη δύο γύρων, τέλος, προβλέπεται και στο δήμο Ωραιοκάστρου όπου υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι.


O Σαλονικιός

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου