Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Διεθνής έκθεση Modtissimo – Η ζεύξη της Μόδας με τη βιώσιμη ανάπτυξη

Όταν η συζήτηση μεταξύ σχεδιαστών Μόδας, βιοτεχνών, εμπόρων υφασμάτων, κατασκευαστών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και εταιριών παραγωγής ενδυμάτων περιφέρεται γύρω από τη βιωσιμότητα, όλοι έχουν ως σημείο αναφοράς τη Μodtissimo, τη γνωστή σε όλους τους επαγγελματίες της βιομηχανίας Μόδας διεθνή έκθεση στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Οι τουρίστες λατρεύουν το Πόρτο για τον γραφικό του χαρακτήρα με τον ποταμό Nτούρο και τις

πολλές γέφυρες, το τελεφερίκ κατά μήκος του, τα πλακόστρωτα σοκάκια του, τις γευστικές παραδοσιακές συνταγές του με το μεθυστικό κρασί του και τα πολύχρωμα σπίτια με τα κεραμικά πλακάκια Azulejos στις προσόψεις, που δίνουν την αίσθηση παραμυθιού.


Οι άνθρωποι της Μόδας θα εμπνευστούν τον σχεδιασμό μίας επόμενης συλλογής τους από ψηλά της γέφυρας Dom Luis, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα με ένα ποτήρι κρασί “Πόρτο” στο χέρι και στη συνέχεια θα κατηφορίσουν στην γραφική όχθη Ribeira, τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, για χαλαρό περπάτημα και άπειρες φωτογραφίες.

Οι εμπλεκόμενοι όμως φορείς και άνθρωποι που κινούν τα νήματα της κλωστοϋφαντουργίας και της εγχώριας παραγωγής της Πορτογαλίας δεν αποπροσανατολίζονται από τη μαγεία του Πόρτο, παρά μένουν αφοσιωμένοι στους εθνικούς στόχους τους και εργάζονται στοχευμένα, πως να καθιερώσουν τη χώρα τους ηγέτη στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.

Τα πορτογαλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα απολαμβάνουν πλέον διεθνή αναγνωρισιμότητα για την ποιότητά τους, αλλά και την ποικιλία τους σε διαφορετικές συνθέσεις με οικολογικές προδιαγραφές, όπως το Eco Vero, τα υφάσματα από κάνναβη, τσουκνίδα, καλαμπόκι, λινάρι, bamboo, μπανάνα, ανανά, φελό, οργανικό βαμβάκι, ύφασμα με μικροκάψουλες αλόης, ανακυκλωμένο μαλλί και ανακυκλωμένο πολυεστέρα.

Οι ποιότητες των υφασμάτων από τους πορτογάλους κατασκευαστές κάλυπταν όλες τις αγορές, όπως γυναικεία ένδυση, ανδρική, παιδικό ρούχο, τόσο με σταθερά όσο και με ελαστικά υφάσματα. Έχοντας εστιάσει στη βιώσιμη Μόδα, η Modtissimo αποτελεί πλέον μοναδικό προορισμό για κάθε επαγγελματία που αναζητά πρώτες ύλες, αλλά και συνεργάτες προς αυτήν την κατεύθυνση όπως παραγωγούς, εμπόρους υφασμάτων, κατασκευαστές ειδών ένδυσης, όλοι κάτω από την “ομπρέλα” της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην 60+2 Modtissimo, στο Πόρτο 

Με το σύνθημα “Visual” κέρδισε η έκθεση τους επισκέπτες της και γέμισαν οι αίθουσες με επαγγελματίες σε αναζήτηση νέων βιώσιμων υφασμάτων.

 Tα νέα υφάσματα που παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση είχαν οικολογικό χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα ήταν σχεδιασμένα με τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας. Παρουσιάστηκαν καινοτομίες όπως τυπώματα με φυτικές βαφές, μέθοδοι ξηρής βαφής, υφάσματα με φωτοχρωμικές ιδιότητες, δηλαδή υφάσματα που άλλαζαν το χρώμα τους ανάλογα με τη θερμοκρασία του σώματος.

Τα καλύτερα πορτογαλικά εργοστάσια έβαλαν τα δυνατά τους στο Fabric Forum, στο κεντρικό εκθεσιακό χώρο της Modtissimo, προβάλλοντας τις τάσεις και τα υφάσματα της επόμενης σεζόν, Winter 2024-25, σε υπέροχους συνδυασμούς και αντιθέσεις. Ζακάρ δίπλα σε rib και ανακυκλωμένο μαλλί σε αντιπαράθεση με μεταξωτό ύφασμα. Η έκθεση αυτή έχει κάθε φορά κάτι να σε ξαφνιάσει και κάτι καινούργιο να σου μάθει.

Mέσα στο εμπορικό τμήμα της έκθεσης και ανάμεσα στα δεκάδες περίπτερα πορτογάλων και μη κατασκευαστών υφασμάτων, ξεχώριζαν δύο θεματικά focal points. Ο χώρος της CITEVE ήταν ο ένας χώρος, ενός τεχνολογικού πορτογαλικού ινστιτούτου, το οποίο υποστηρίζει τις κλωστοϋφαντουργικές εταιρίες, κυρίως SMEs, στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων μέσα από διάφορες παρεχόμενες υπηρεσίες όπως consulting, certifications, R&D, εκπαίδευση και σχεδιασμό.

 Στον ίδιο χώρο υπήρχε προβολή καινοτόμων ενδυμάτων και υφασμάτων, καθώς και το κεντρικό stage των ομιλιών.

Το forum της “iTechStyle Green Circle” ήταν ο δεύτερος εκθεσιακός χώρος, που προέβαλε εντυπωσιακές συλλογές σχεδιαστών με αποκλειστικά βιώσιμα υφάσματα, μία επίσης πρωτοβουλία της CITEVE, για τη προβολή της καινοτομίας Πορτογαλικών εργοστασίων στις μεγαλύτερες εκθέσεις Μόδας παγκοσμίως.

 Στη φετινή version, παρουσιάστηκαν 50 outfits, για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 100 διαφορετικά υφάσματα από 52 εταιρίες – Πορτογάλους χορηγούς και 20 σχεδιαστές, ενώ ταυτόχρονα θα βραβευτούν οι καλύτεροι σχεδιαστές για τη συνεισφορά τους στη βιώσιμη Μόδα, όπως ανέφερε η Cristina Castro, PR της CITEVE.

Ο Manuel Serrão, πρόεδρος της Modtissimo, επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία με τον οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων της Πορτογαλίας AICEP, αύξησε την επισκεψιμότητα της έκθεσης και έφερε διεθνείς buyers. Στην είσοδο της έκθεσης, ξεχώρισε το Ελληνικό στοιχείο με τη προβολή των Ελλήνων σχεδιαστών στο ειδικά διαμορφωμένο forum στην είσοδο της έκθεσης.

Eλληνικό ταλέντο και σχεδιαστές με τόλμη

“Βιώσιμη Μόδα, Ελληνικές δημιουργίες και Επιχειρηματικότητα” ήταν το μήνυμα της αποστολής της 1ης Πορτογαλικής Θερμοκοιτίδας Μόδας στην Ελλάδα “Grow Sustainable in Portugal”, μία πρωτοβουλία της Πορτογαλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του AICEP Global και της Σχολής Μόδας AthensFashionClub στην 62η διεθνή έκθεση Modtissimo.

Έξι σχεδιαστές συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο επιχειρηματικής ανάπτυξης του πορτογαλικού Fashion Incubator και μετά από εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία του Business Model Canvas για το δικό τους fashion brand και τη δημιουργία μίας βιώσιμης Capsule Collection, παρουσίασαν σύγχρονες σχεδιαστικές προτάσεις με βιώσιμα υλικά, όλα χορηγία πορτογαλικών εργοστασίων.

Οι Έλληνες σχεδιαστές διεκδίκησαν την καταξίωση, μέσα από την παρουσίαση των σύγχρονων βιώσιμων συλλόγων τους, την ανάπτυξη των πωλήσεων και τη διάκριση του ταλέντου τους.

 Ο κλωστοϋφαντουργός μηχανικός και διευθυντής της σχολής, κος Ευάγγελος Δημητρακόπουλος, συνόδευσε την αποστολή και τόνισε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, οι στρατηγικές των επιχειρήσεων να στραφούν σε νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης, για να αντέξουν τον ρυθμό των εξελίξεων.

Παράλληλα με τη προβολή των βιώσιμων συλλογών των σχεδιαστών, η σχολή AthensFashionClub πραγματοποίησε μία ομιλία στο πλαίσιο της έκθεσης αναφερόμενη στα οφέλη των “Ιncubation programmes”, διεθνώς. Δηλαδή, πως μπορούν αυτές οι σύγχρονες δομές υποστήριξης των startuppers να τους δικτυώσουν με άλλους επαγγελματίες, προμηθευτές, κατασκευαστές, πως να τους φέρουν σε επαφή με επενδυτές και πως να επιταχύνουν την επιχειρηματική τους εξέλιξη με επιτυχία.

Η 62η Μodtissimo, έκλεισε με θετικό πρόσημο και μας προσκαλεί ξανά στην επόμενη, τον Φεβρουάριο του 2024, με διάθεση για σεβασμό στο περιβάλλον, κυκλική οικονομία και αειφορία. Οι Πορτογάλοι είναι δεσμευμένοι στη βιωσιμότητα και την καινοτομία και αναπτύσσουν σταθερά την οικονομία της χώρας τους. Ας ακολουθήσουμε και εμείς το παράδειγμά τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου