Στο πλαίσιο της εκστρατείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά της διαφθοράς προφυλακίστηκε για δύο μήνες ο στενός υποστηρικτής του Ουκρανού προέδρου Ιχόρ Κολομόισκι, ο οποίος σημειωτέον κατέχει από το 2010 κυπριακή υπηκοότητα αλλά και ισραηλινή. Στην Κύπρο ο
προεδρικός ολιγάρχης κατάφερε να ξεπλύνει συνολικά 5,5 δισ. δολάρια μέσω της δικής του τράπεζας PrivatBank, η οποία είχε υποκατάστημα στη Μεγαλόνησο.Οι τραπεζικές επιχειρήσεις και ο όμιλος ΜΜΕ του Ουκρανού ολιγάρχη τον κατέστησαν έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον είχε καταγγείλει και στο παρελθόν ότι χρησιμοποιεί την πολιτική επιρροή του και εξουσία για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη. Το 2021 είχε επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του για ανάμειξη σε υποθέσεις διαφθοράς και υπονόμευση του κράτους δικαίου, καθώς και της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στους δημοκρατικούς θεσμούς και στις δημόσιες διαδικασίες.
Η προφυλάκισή του αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου και το δικαστήριο του έδωσε την εναλλακτική να καταβάλει 14 εκατ. δολάρια εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος. Αν ο επιχειρηματίας καταβάλει την εγγύηση πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά όρων, να ενημερώσει τις Αρχές σε περίπτωση αλλαγής του τόπου διαμονής του, να μην εγκαταλείψει την περιοχή όπου θα δηλώσει ότι ζει, να εμφανίζεται συστηματικά για ανακρίσεις. Επίσης απαγορεύεται να επικοινωνεί με μάρτυρες και άλλους υπόπτους στην ίδια υπόθεση, ενώ πρέπει να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, επισημαίνουν τα σχετικά ρεπορτάζ.
Ο Κολομόισκι ερευνάται για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους 130,5 εκατ. δολαρίων στο εξωτερικό στο χρονικό διάστημα 2013-2020, με τη βοήθεια των τραπεζών που ελέγχει.
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας το 2021, η Ουκρανία είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία και φιγουράρει στην 122η θέση παγκοσμίως μεταξύ 180 χωρών. Η υπόθεση Κολομόισκι είναι η τελευταία στην εκστρατεία των Αρχών κατά της διαφθοράς μεσούσης της ρωσικής εισβολής, που έχει στοχοποιήσει δημόσια πρόσωπα και έχει εντοπίσει πολυτελή ρολόγια, αυτοκίνητα και τεράστια χρηματικά ποσά σε ρευστό.
Κάθε εγκληματίας που έχει τη δυνατότητα να βλάψει τη χώρα ειδικά σε περίοδο πολέμου, πρέπει να καταλάβει σαφώς ότι θα βρεθεί με χειροπέδες στα χέρια, είχε προειδοποιήσει τον Φεβρουάριο ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, Βάσιλ Μαλιούκ.
Ενας από τους λόγους της επιμονής του Κιέβου να δείξει ότι επιδιώκει τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς είναι η προσπάθεια ένταξης στην Ε.Ε. και η εκστρατεία για τη συγκέντρωση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.
Προτού κερδίσει την προεδρία ο Ζελένσκι έγινε διάσημος ως κωμικός και έπαιξε τον ρόλο του προέδρου σε μια εκπομπή που προβαλλόταν σε τηλεοπτικό κανάλι το οποίο κατείχε ο κρατούμενος ολιγάρχης. Ο πρόεδρος επιμένει πάντως ότι ο Κολομόισκι ουδέποτε είχε την παραμικρή επιρροή πάνω στην κυβέρνησή του.
Πέρυσι τον Νοέμβριο το κράτος ανέλαβε τον έλεγχο σημαντικών επιχειρήσεων, κάποιες εκ των οποίων σχετίζονταν με τον επιχειρηματία, επικαλούμενο νόμους που αφορούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε καιρό πολέμου. Παράλληλα, στην αρχή του τρέχοντος έτους οι Αρχές ερεύνησαν την κατοικία του Κολομόισκι σε σχέση με άλλη υπόθεση που αφορά υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες εν μέρει ανήκουν στον ολιγάρχη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου