Με προσήλωση στις πάγιες εθνικές θέσεις απάντησε στο κρεσέντο των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανεβάσει νωρίτερα την ένταση στα ύψη, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, εξαπολύοντας επίθεση τόσο κατά του κ. Μητσοτάκη όσο και κατά της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για προκλήσεις αλλά απειλώντας παράλληλα σε
όλα τα μέτωπα, όπως τον διμερή διάλογο αλλά και το Κυπριακό.Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε:
«Έκανα μια δήλωση πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Αν ψάχνετε για την ειρήνη, τότε μην με προκαλείτε. Είπαμε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, και ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και τώρα ο Μητσοτάκης είναι ξανά προκλητικός. Κάθεστε στο τραπέζι και μετά σηκώνεστε και φεύγετε από αυτό. Μάθετε τα όριά σας. Αν δεν ξέρεις τα όρια σου, σημαινει πως εσυ έριξες κλωτσιά στο τραπέζι, δραπέτευσες απο το τραπέζι».
«Είναι προφανές αυτό που κάνετε στα νησιά. Δεν πρόκειται να ωφεληθείτε από αυτούς που εμπιστεύεστε. Οποιαδήποτε βοήθεια κι αν έρθει να ξέρετε πως η Τουρκία είναι όρθια, μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει. Θα μάθετε καλά για την τρέλα των Τούρκων»
είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προφανώς αναφερόμενος στο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών. Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε: «Ο σκοπός των Ελληνοκυπρίων είναι να κυριαρχήσουν στο νησί. Ο ίδιος ο Ανάν μου είχε πει πως 'ασχολήθηκα με το θέμα τέσσερις φορές, απέτυχα σε όλες'. Η Τουρκία αποτελεί εγγυήτρια δύναμη για τους Τουρκοκύπριους και δεν θα κάνει τίποτε αρνητικό για εκείνους. Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Κύπρο από τη λύση των δυο κρατών. Δεν μιλάμε για ομοσπονδία, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στο τραπέζι, είτε το θέλετε είτε όχι».
Οι δηλώσεις αυτές, όμως, δεν ήρθαν ως έκπληξη, αφού την Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ είχε ανεβάσει και πάλι την ένταση μιλώντας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών εκφράζοντας και την ενόχλησή του για τις επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη... στην Ικαρία αλλά και τα υπόλοιπα μικρά νησιά της περιοχής.
Την όξυνση της έντασης και τις ρητορικές αυτές εξάρσεις σχολίασε πάντως, ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Nομίζω ότι η εμπειρία μού λέει ότι αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Αυτό είναι ένας κανόνας που νομίζω ότι ισχύει στην πολιτική. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχολιάζοντας τα του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός απέρριψε την ρητορική περί δύο κρατών τονίζοντας πως «υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ένα πλαίσιο: λέγεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».
Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ρητορική Ερντογάν μίλησε και για «εξάρσεις» που «μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος». Σχετικά με το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών δε, ήταν ξεκάθαρος: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα, ξέρετε, έχει πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ καλούς συμμάχους. Είναι μέλος της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει πως «όταν η Τουρκία μας λέει ΄δεν ξέρετε που ανήκετε', όχι, ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια», ενώ ξεκαθάρισε πως «έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός».
Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σημειώνοντας πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ σημείωσε πως «είναι θέματα τα οποία εμείς δεν συζητάμε. Είναι σαφές αυτό».
«Ξέρετε, μερικές φορές τα παρακολουθείτε πολύ καλά, υπάρχει μια χορογραφία, λέγονται πράγματα, παίρνονται απαντήσεις και τελικά καθόμαστε να συζητήσουμε αυτό που είναι το ουσιαστικό μας πρόβλημα. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ούτε αποστρατικοποίησης, ούτε προφανώς γκρίζων ζωνών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται και πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και από την άλλη μεριά. «Εάν το κλίμα δεν είναι καλό, εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ» σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου