Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Χ.Α: Μετά την λύση της συσσώρευσης, το πιο πιθανό είναι να δούμε μία κίνηση προς τις 1000 μονάδες

Η εβδομάδα μπορεί να έκλεισε με οριακά κέρδη με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο, παρόλα αυτά μας έδωσε ένα ημερήσιο αγοραστικό σήμα κάτι που της εξασφαλίζει σημαντικές στηρίξεις στην παρούσα φάση.

Οι περισσότεροι τίτλοι των επιλογών μας είναι πλέον ανοδικοί με σχετικά κοντινά stop, ενώ λόγω της

μικρής ρευστότητας και της καθήλωσης του τραπεζικού κλάδου παρατηρούμε ότι συνεχίζεται η επιλεκτική κίνηση στους τίτλους μέρα με την μέρα.

  • Η ζημιά της ΤΕΝΕΡΓΑ στο Τέξας επηρέασε τον όμιλο με την προσφορά να απορροφάται σε χαμηλότερα επίπεδα σηκώνοντας σημαντικά τον όγκο συναλλαγών τους. Η ΔΕΗ κινείται χωρίς να βλέπει αγορά, μιας και μπροστά της έχει νέα που η αγορά βλέπει ότι μπορεί να κάνει την διαφορά αντιμετωπίζοντας την πλέον σαν μία ιδιωτική εταιρία.

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ ξύπνησε αυξάνοντας όγκους συναλλαγών και πάλι με το CENERGY να κάνει την διαφορά θυμίζοντας ότι το φλέρτ με την ALCATEL μπορεί να μην έχει τελειώσει.
Είναι δεδομένο ότι ο όμιλος αργά ή γρήγορα θα μπει στο στόχαστρο ξένων θεσμικών μιας και οι επιχειρηματικές του κινήσεις αναγκαστικά θα τους προσεγγίσουν.

Από την άλλη, ο ΟΤΕ συνεχίζει να είναι αδύναμος περιμένοντας αποτελέσματα ενώ ο τραπεζικός συνεχίζει να ταλανίζεται με την μελλοντική ΑΜΚ της Πειραιώς να έχει επηρεάσει τους μεσοπρόθεσμους.

ΟΙ αγαπημένοι κλάδοι συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι και σε κάθε διόρθωση ανά κλάδο σίγουρα θα υπάρχουν επενδυτές με ζήτηση που θέλουν να πάρουν θέση. Μέχρι στιγμής η Ενέργεια έχει κερδίσει το επενδυτικό κοινό χαρίζοντας μεγάλες αποδόσεις, με την ΔΕΗ να είναι και αυτή που έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που της επιτρέπουν να κάνει στην διαφορά στο μέλλον, ειδικά στον κλάδο των ΑΠΕ.

Πληροφορική, βιομηχανία και κατασκευές ακολουθούν κατά πόδας, με την πρώτη να έχει κάνει μία σημαντική διόρθωση το τελευταίο διάστημα. Μπορεί η αγορά να μοιάζει προβληματισμένη αλλά πολλές φορές αυτό δίνει το δικαίωμα στους επενδυτές να κάνουν stock picking και αναπροσαρμογή στα χαρτοφυλάκια τους.

Είναι λογικό μετά από μία μεγάλη κίνηση να υπάρχει ένα σημαντικά μεγάλο διάστημα που η αγορά χρειάζεται χώνεμα τιμών πριν μας δείξει την συνέχεια. Ήδη διανύουμε τον 3ο μήνα συσσώρευσης μετά την τελευταία μεγάλη άνοδο. Μετά την λύση της, το πιο πιθανό
είναι να δούμε μία κίνηση προς τις 1000 μονάδες.

Στο μυαλό μας πάντα έχουμε ότι ο τραπεζικός μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, παρόλα αυτά και ανεξαρτήτως του ΓΔ εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να κοιτάμε τις επενδυτικές μας επιλογές μιας και έχει αποδειχτεί ότι σε βάθος χρόνου ο ΓΔ δεν έχει σημασία.

Οι επιλογές μας για το 2021 έχουν απώλειες της τάξεως του 0,83% υπέραποδίδοντας του ΓΔ 2,58% τον ίδιο να χάνει το 3,41% της αξίας του. Ο τραπεζικός με απώλειες της τάξεως του 13,75% με τον ftse25 στο 4,23%. Η ΔΕΗ πρωταθλητής με 26% ενώ ακολουθούν η ΕΛΧΑ με 11%, ΚΡΙ ΚΡΙ και ΜΥΤΙΛ με 7% και ΣΠΕΙΣ και ΚΟΥΕΣ με 6%. Στον αντίποδα η ΑΛΦΑ χάνει το 20% της αξίας της.

Η αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει ακόμα μία προβληματική και περίεργη χρονιά με την διαφορά ότι πλέον έχει τελείως άλλα πολεμοφόδια για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και προβλήματα της πανδημίας.

Άλλωστε, μπροστά σε αυτά που έχουμε περάσει την τελευταία 10ετία αυτό πλέον απλά ήρθε να προστεθεί σαν ένα κερασάκι στην τούρτα. Αυτό που παρατηρούμε είναι, ότι υπάρχουν εν δυνάμει επενδυτικές κινήσεις στην πραγματική οικονομία με αρκετούς ξένους επενδυτές να μας έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που η εικόνα στην πραγματική οικονομία να φαίνεται καλύτερη από το χρηματιστήριο ή τουλάχιστον από την εικόνα του ΓΔ που ταλανίζεται από τον προβληματικό τραπεζικό. Αργά ή γρήγορα αυτή η αισιοδοξία και πραγματικότητα θα μεταφερθεί και στον χρηματιστήριο με την αγορά να συνεχίζει να θυμίζει κάτι από
1998.

Πάντα οι υψηλές αποτιμήσεις των ξένων αγορών μπορεί να προβληματίζουν, παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζονται οι στρατηγικές και επιλογές μας από αυτό.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ-

Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος

FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ

mikrometoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου