Γράφει ο Χάρης Θεοχάρης*
Είναι σαφές ότι στην τρέχουσα συγκυρία η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη, σχεδόν αποκλειστικά, στην εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Ειδικά για τον Ελληνικό Τουρισμό, τα ερωτήματα που τίθενται, με την πίεση και την αγωνία που δημιουργεί αυτόματα η ίδια η πραγματικότητα, αφορούν στην επανεκκίνηση του κλάδου.
Εάν θέλει κάποιος να είναι ρεαλιστής και στοιχειωδώς ειλικρινής, οφείλει να αναγνωρίζει ότι οι απαντήσεις που χρειαζόμαστε, τόσο οι δημόσιοι, όσο και οι ιδιωτικοί φορείς του Ελληνικού Τουρισμού, είναι συνυφασμένες με την
πρόοδο των εμβολιασμών. Aπό την επίτευξη της ανοσίας εξαρτάται, όχι μόνο η τουριστική, αλλά κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα -και μάλιστα σε οικουμενική κλίμακα.Η Ελλάδα, με τις καίριες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστικό παράγοντα για την επιτάχυνση των διαδικασιών προς τη σωστή κατεύθυνση, σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο.
Ζητούμενό μας στο Υπουργείο Τουρισμό είναι να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για το στρατηγικό μετασχηματισμό και την ευρύτερη, μακρόπνοη προσπάθεια αναβάθμισης του Ελληνικού Τουρισμού. Βάσει της συμβολής του στην εθνική οικονομία, με μερίδιο της τάξης του 20% και πλέον κάθε χρόνο, ο τουριστικός κλάδος απλώς δεν έχει το περιθώριο να μην προετοιμάζεται διαρκώς, ολοκληρωμένα και εντατικά για τις νέες προκλήσεις. Και είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν εργαζόμασταν πιο σκληρά, ποτέ δεν είχαν ενεργοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες στο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα κ.ο.κ.
Μολονότι η τουριστική δραστηριότητα καθ αυτήν είναι κατ’ ανάγκην περιορισμένη εξαιτίας του Covid-19, στο παρασκήνιο, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, το τελευταίο διάστημα δρομολογούνται και υλοποιούνται πολλά, ποικίλα και εξαιρετικά σημαντικά έργα.
Επιγραμματικά και μόνο ας αναφερθούν εδώ οι τομείς στους οποίους δίνει έμφαση κατά προτεραιότητα το Υπουργείο Τουρισμού:
α) Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού. Πρωταρχική φροντίδα μας, η άμεση στήριξη των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των τουριστικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται επίσης ο προσδιορισμός των υγειονομικών προδιαγραφών και κάθε προαπαιτούμενης διαδικασίας για το άνοιγμα του τουρισμού, με απόλυτη ασφάλεια.
β) Η προώθηση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, με συγκεκριμένες δράσεις, σε επίπεδο θεσμικών και υλικών υποδομών. Η αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού και η βέλτιστη αξιοποίηση -ακόμη και από οικονομικής πλευράς- των πλεονεκτημάτων της χώρας μας, προϋποθέτει την εφαρμογή προτύπων οικολογικώς ορθής, «πράσινης» ανάπτυξης.
γ) Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ο απώτερος στόχος είναι το πέρασμα από την ποσότητα (δηλαδή της επιδίωξης για όλο και μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων), στην ποιότητα. Με την ανάπτυξη σύγχρονων και προσοδοφόρων μορφών τουρισμού, όπως πχ ο γαστρονομικός, ο καταδυτικός, ο ιατρικός κ.λπ. επιδιώκουμε την προσέλκυση επισκεπτών με υψηλότερες απαιτήσεις -αλλά και ανώτερου οικονομικού status. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ελλάδα μετατρέπεται και προβάλλεται σαν 12μηνος τουριστικός προορισμός.
δ) Ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των δεξιοτήτων όσων εργάζονται στον τουρισμό, με την ολική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
ε) Εκ βάθρων αλλαγή της φιλοσοφίας στην προβολή της Ελλάδας, με έμφαση στα νέα μέσα, τα social media, τις ψηφιακές εφαρμογές όπως το VisitGreece κ.λπ. Ήδη η χώρα μας διαφημίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο από την άνοιξη όπως ήταν η παγιωμένη συνήθεια. Ενεργοποιούνται προσωπικότητες διεθνώς αναγνωρίσιμες προκειμένου η Ελλάδα να προβάλλεται με ένα φρέσκο, ελκυστικό και κυρίως ανθρώπινο πρόσωπο. Έτσι ώστε να αποτελεί διαρκή πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να ονειρεύονται ότι, στο πρώτο ταξίδι μακριά από τη χώρα τους αμέσως μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επισκεφθούν την πατρίδα μας.
*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι υπουργός Τουρισμού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου