Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Κληρώνει μονομερή Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

 Iστορία γράφεται στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ, με την αρνητική έννοια, καθώς ο Τζο Μπάιντεν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία των δύο χωρών εδώ και 40 χρόνια που έχει αρνηθεί να επικοινωνήσει με τον ισραηλινό ομόλογο του, Μ.Νετανιάχου.

Φανταστείτε αν επανεκλεγεί ο Νετανιάχου, πως θα κυλήσουν τα υπόλοιπα 4 χρόνια και τι

επιπτώσεις θα υπάρξουν στην περιοχή.

Ταυτόχρονα σε βίντεο όπως θα δείτε, η εκπρόσωπος του, Jen Psaki, αρνείται να πει πότε οι δύο ηγέτες θα επικοινωνήσουν και αν το… Ισραήλ είναι σύμμαχος χώρα! Μιλάμε για απίθανα πράγματα.

Πάντα το Ισραήλ ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινωνούσε. Πάντα το πρώτο τηλεφώνημα δείχνει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Και όμως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τ. Μπάιντεν, επικοινώνησε με τους όλους τους ηγέτες εκτός από τον Μ.Νετανιάχου πχ Καναδά, Μεξικό, Γαλλία, Ν. Κορέα, Αγγλία κτλ

Απίστευτα πράγματα τη στιγμή που τα ισραηλινά ΜΜΕ εξαπολύουν μύδρους εναντίον του Μπάιντεν για σειρά κινήσεων υπέρ του Ιράν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μονομερή πολεμική ενέργεια του Ισραήλ εναντίον της Τεχεράνης.

Για το λόγο αυτό όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, το Ισραήλ εξοπλίζεται κάνοντας χρήση της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Τις επόμενες μέρες ο Μ.Νετανιάχου θα έχει σύσκεψη με υψηλόβαθμους αξιωματούχους για το Ιράν. Θα συμμετάσχουν οι ΥΠΑΜ, ΥΠΕΞ, Αρχηγοί Μυστικών Υπηρεσιών, ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κτλ.

Η Ουάσιγκτον δείχνει πως δεν θέλει να χάσει χρόνο. Η ομάδα που σύστησε ο Μπάιντεν επιθυμεί διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Το Ιράν για να ξαναγυρίσει στην συμφωνία του 2015 θέλει άρση όλων των κυρώσεων. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα για το Ισραήλ.

Οι δύο επιλογές του Ισραήλ.

Εντός του Ισραήλ υπάρχουν 2 γραμμές: Η μία θέλει ολοκληρωτική σύγκρουση με τον Μπάιντεν και μονομερή στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράν συμπαρασύροντας αργότερα τις ΗΠΑ. Εδώ να τονίσουμε πως υπάρχει κυρίαρχη αίσθηση πως ο Μπάιντεν προσπαθεί να διαγράψει ότι θετικό έκανε ο Τραμπ για το Ισραήλ. Η δεύτερη άποψη, υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει σύμπλευση και όχι σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Ισραηλινοί ειδικοί του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφαλείας επισημαίνουν πως το Ισραήλ έχει δύο επιλογές:

  1. Να επιστρέψει στην συμφωνία του 2015 και να επιμείνει η κυβέρνηση Μπαίντεν να συνεχίσει την πολιτική Τραμπ περί “μέγιστης πίεσης” προς το Ιράν. Αυτό θα έχει όμως ως αποτέλεσμα να μειώσει την επιρροή του Ισραήλ πάνω στις αμερικανικές θέσεις καθώς και την ικανότητα να διαμορφώσει μια νέα βελτιωμένη πυρηνική συμφωνία.
  2.  Η δεύτερη επιλογή είναι να υπάρξει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με το Λευκό Οίκο για να επιβεβαιωθεί ο κοινός σκοπός, της αποτροπής απόκτησης πυρηνικών από το Ιράν. Επίσης να υπάρξει μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για συνεργασία πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με το Ιράν. Εδώ θα πρέπει να αποσαφηνιστούν:
  • Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σχετικά με τα πυρηνικά του Ιράν
  • Ποιοι είναι οι μηχανισμοί βελτίωσης της πυρηνικής συμφωνίας
  • Ποιες είναι οι στρατηγικές απώθησης του Ιράν από επιθετικές κακόβουλες ενέργειες στην Μέση Ανατολή.
  • Τέλος θα πρέπει να υπάρχει ενισχυμένη και αξιόπιστη στρατιωτική επιλογή

Η άσχημη σχέση Μπάιντεν – Ισραήλ.

  1. Η αρχή έγινε με το “πάγωμα” της πώλησης του εξοπλιστικού πακέτου που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Τραμπ-ΗΑΕ. Ακολούθησε η ακύρωση παράδοσης πολεμικού εξοπλισμού και στην Σαουδική Αραβία. Να σημειώσουμε εδώ πως ο Μπάιντεν δεν έχει επικοινωνήσει ούτε με τον Πρίγκηπα Μπιν Σαλμάν.
  2. Λίγο αργότερα, ισραηλινά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει απλά να επαναφέρει την πυρηνική συμφωνία του 2015 αλλά θέλει να γίνουν πράξη αρκετές συμφωνίες με το Ιράν.
  3. Διέκοψε τις κυρώσεις προς τους Χούθι οι οποίοι δεν θεωρούνται πλέον τρομοκρατική οργάνωση. Και η κίνηση αυτή θεωρήθηκε αβάντα στο Ιράν καθώς οι σιίτες Χούθι είναι το “μακρύ” χέρι της Τεχεράνης.
  4.  Η απόφαση των ΗΠΑ για τερματισμό της υποστήριξής τους στον υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικό συνασπισμό στην Υεμένη, προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων.
  5.  Απέσυρε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο από την περιοχή και δεν το αντικατέστησε με άλλο. Και αυτό θεωρήθηκε δείγμα αδυναμίας προς το Ιράν.
  6. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. «Όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά το Ισραήλ για ψευδή εγκλήματα πολέμου αυτό είναι καθαρός αντισημιτισμός» είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το δικαστήριο που ιδρύθηκε για να αποτρέψει φρικαλεότητες όπως το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα εναντίον του Εβραϊκού λαού στοχεύει τώρα το μοναδικό κράτος του Εβραϊκού λαού», συνέχισε οργισμένος.

Πρώτον, ισχυρίζεται με εξωφρενικό τρόπο ότι όταν οι Εβραίοι ζουν στην πατρίδα μας, αυτό είναι έγκλημα πολέμου.

Δεύτερον, ισχυρίζεται ότι όταν το δημοκρατικό Ισραήλ υπερασπίζεται την χώρα από τους τρομοκράτες που δολοφονούν τα παιδιά μας και εκτοξεύουν ρουκέτες στις πόλεις μας – διαπράττουμε ένα άλλο έγκλημα πολέμου.

Ωστόσο, το ΔΠΔ αρνείται να ερευνήσει βάρβαρες δικτατορίες όπως το Ιράν και η Συρία, χώρες οι οποίες διαπράττουν φρικαλεότητες σχεδόν καθημερινά.

Ωστόσο, ως Πρωθυπουργός του Ισραήλ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι: «Θα πολεμήσουμε εναντίον αυτής της διαστρέβλωσης της δικαιοσύνης με όλη μας τη δύναμη!».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Γκάμπι Ασκενάζι, μεταξύ άλλων δήλωσε από την πλευρά του ότι:

«Η απόφαση του ΔΠΔ διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο και μετατρέπει αυτόν τον θεσμό σε πολιτικό εργαλείο αντι-ισραηλινής προπαγάνδας. Το κράτος του Ισραήλ είναι μια ισχυρή δημοκρατία με ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό νομικό σύστημα που είναι σεβαστό σε όλο τον κόσμο. Η απόφαση των δικαστών επιβραβεύει την παλαιστινιακή τρομοκρατία, καθώς και την άρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να επιστρέψει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, και θα πολώσει περαιτέρω και τις δύο πλευρές.

Μεταξύ άλλων ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, Αβιχάι Μαντελμπλίτ δήλωσε ότι:

«Το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί του θέματος, δεδομένου, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος ούτε καμία περιοχή που ανήκει σε μια τέτοια οντότητα, και επιπλέον, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει δικαιοδοσία έναντι των Ισραηλινών πολιτών. Αυτή η νομική θέση έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη κορυφαίων κρατών και παγκοσμίου φήμης νομικών εμπειρογνωμόνων, ωστόσο η πλειοψηφική γνώμη του Δικαστηρίου αγνόησε πολλά από τα ουσιαστικά νομικά επιχειρήματα που προβλήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο. Το Κράτος του Ισραήλ είναι μια δημοκρατία που σέβεται τους νόμους με ανεξάρτητο νομικό σύστημα. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί για τις θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου και είναι απόλυτα ικανό να εξετάζει από μόνο του τις φερόμενες παραβιάσεις του νόμου. Για αυτόν τον λόγο επίσης, δεν υπάρχει απολύτως καμία θέση για παρέμβαση του ΔΠΔ σε θέματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Κράτους του Ισραήλ».

 

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου