Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για capital controls και BREXIT

«H «δίκαιη ανάπτυξη» θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της και στους νέους, θα είναι μια παραγωγική μεταστροφή της οικονομίας η οποία θα επιμερίζει τα οφέλη με δίκαιο τρόπο, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε
συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Left.gr.

Λέει επίσης ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μαζί με το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση του οποίου έφτασε το 100% για το 2015, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τον επερχόμενο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, μπορούν να θέσουν την ελληνική οικονομία σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, με ισχυρό πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης.

 Ειδικότερα για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι είναι δομημένος γύρω από τη μικρομεσαία επιχείρηση, με έμφαση στις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις  – κάτι που τόνισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα karfitsa και ο συναρμόδιος υπουργός Μάρκος Μπόλαρης – και κύρια στον τομέα καινοτομίας-τεχνολογίας.

Πρόσθεσε δε «Δίνουμε έμφαση στην φορολογία, διότι η φοροαπαλλαγή στο μέλλον είναι πιο αξιόπιστος μηχανισμός για να ενισχυθούν οι πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις. Θέλουμε να αποφύγουμε το συχνό φαινόμενο που υπήρχε στους προηγούμενους νόμους, όπου κάποιος έπαιρνε τα χρήματα, φτιαχνόταν μια επιχείρηση, σε τρία χρόνια έκλεινε, και έμενε το κουφάρι ενώ είχαν δαπανηθεί μεγάλα χρηματικά ποσά», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα capital controls, επισημαίνει πως «τις τρεις πρώτες βδομάδες μετά την επιβολή πραγματοποιήσαμε τα 60 από τα 85 βήματα που απαιτούνται για την άρση τους», προκειμένου να μην επηρεαστεί «καθόλου ο τουρισμός, που ήταν στην αιχμή του δόρατος και αφορά συνάλλαγμα που μπαίνει στη χώρα, όπως επίσης να μην επηρεαστούν η ναυτιλία, οι εισαγωγές που στηρίζουν ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής και φυσικά οι εξαγωγές.
Για τα επόμενα 25 μέτρα προβλέπεται μια διαδικασία που συναρτάται από το πόσο γρήγορα το τραπεζικό σύστημα θα έχει πρόσβαση σε φθηνούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα», εξηγεί και τονίζει: «Θεωρούμε ότι αυτό θα γίνει άμεσα. Εξαρτάται ακόμα, από την επιστροφή καταθέσεων, και κυρίως, από την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Για τη «χαμηλή απορροφητικότητα» του ΕΣΠΑ ο υπουργός δηλώνει ότι αυτό δεν είναι αληθές: «Πέρυσι (2015) η Ελλάδα είχε ρεκόρ απορρόφησης» και «φέτος προβλέπεται να συνεχιστεί η ίδια επιτυχία. Μάλιστα πετύχαμε αντί να παίρνει η Ελλάδα 7% προκαταβολή που παίρνουν όλες οι χώρες, να παίρνουμε, κατ’ εξαίρεση 15%. Άρα θα έχουμε μεγαλύτερη ροή πόρων εμπροσθοβαρώς».

Τέλος, στο θέμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Σταθάκης σημειώνει «Δεν μπορώ να σκεφτώ την ΕΕ χωρίς τη Βρετανία» και εξηγεί: «Παρόλο που δεν είναι στο ευρώ, είναι το μεγάλο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης.
Η Βρετανία συνιστά το 70% περίπου του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τέτοια κέντρα, το «City» του Λονδίνου αποτελεί την καθημερινή βάση χρηματοδότησης όλου του ευρωσυστήματος. Επομένως, η έξοδος θα δημιουργήσει τεράστιες συνέπειες και παρενέργειες.
Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ έχει φτάσει στα όριά της σχετικά με την ικανότητά της να πείθει ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ωφελούν τους πολλούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου