Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε για το Brexit


Με το δόγμα και την υπογραφή Σόιμπλε ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η Γερμανία την επόμενη ημέρα του Brexit και του μεγάλου ευρωπαϊκού ρήγματος, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που παρουσιάζει αποκλειστικά η Handelsblatt.

Το έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα αποτελεί και το μυστικό σχέδιο που είχε ετοιμάσει το
επιτελείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την διαχείριση του Brexit, βασίζεται σε δύο άξονες:
Ο πρώτος προβλέπει τη διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης Ε.Ε. – Βρετανίας, χωρίς όμως μεγάλες παραχωρήσεις προς το Λονδίνο που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν κι άλλες χώρες να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο δεύτερος αφορά την, αναμενόμενη,  πίεση για λιγότερη λιτότητα και πιο ήπια προσέγγιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη - μια πίεση, που οι Γερμανοί θεωρούν ότι θα προέλθει κυρίως από την Κομισιόν, τη Γαλλία την Ιταλία και, εκ των πραγμάτων, αφορά άμεσα την Ελλάδα. Εδώ, σύμφωνα με το έγγραφο, η απόφαση Σόιμπλε – Μέρκελ είναι δεδομένη και δεν προβλέπει καμία υπαναχώρηση και χαλάρωση που θα μπορούσε να ευνοήσει τη «διάχυση των ρίσκων» στην ευρωζώνη.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός πως το επιτελείο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θεωρεί πως μετά τη Βρετανία, τουλάχιστον πέντε ακόμη χώρες μπορεί να επιχειρήσουν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση – ανάμεσά τους και η Γαλλία.

«Ειδική σχέση» με τη Βρετανία
Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο της Handelsblatt που τιτλοφορείται «Η Γερμανική Στρατηγική σε σχέση με το Brexit», το Βερολίνο θα επιδιώξει τη διαπραγμάτευση μιας σχέσης «σύνδεσης» Ε.Ε. και Βρετανίας, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες παραχωρήσεις προς το Λονδίνο – παραχωρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν ένα ντόμινο αποχωρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο οκτασέλιδο έγγραφο, για να αποτραπεί ένα κύμα φυγής από το ευρωπαϊκό μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα πρέπει να αποφύγει την υιοθέτηση λανθασμένων κινήτρων για τα υπόλοιπα-κράτη κατά την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων».

Ποιά θα είναι τα επόμενα... exits
Επισημαίνει, δε, ότι άλλες χώρες οι οποίες θα ήταν πιθανό να επιχειρήσουν μια έξοδο ανάλογη με εκείνη της Βρετανίας μπορεί να είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία.
 «Η έκταση των συνεπειών ντόμινο θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς που θα γίνουν στην υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται στο κείμενο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αυστηρή γραμμή στην κρίση χρέους
Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει επίσης ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φοβούνται ότι μετά το Brexit η Κομισιόν, η Γαλλία και η Ιταλία θα εκμεταλλευτούν την αβεβαιότητα για να πιέσουν για «μεγαλύτερη διάχυση των κινδύνων» στην Ευρώπη – μια αναφορά που υπονοεί την ανάληψη μεγαλύτερων βαρών από τους ισχυρούς του μπλοκ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Το επιτελείο Σόιμπλε ανησυχεί συγκεκριμένα για ενδεχόμενες προτάσεις υιοθέτησης ενιαίου προϋπολογισμού στην ευρωζώνη ή δημιουργίας ενιαίου πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων.

Η ανάληψη όμως τέτοιων βαρών και η αύξηση της διάχυσης του ρίσκου δεν θα ήταν η σωστή απάντηση στο Brexit, σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο.
 Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται, θα έδινε νέα επιχειρήματα στα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα της Ε.Ε., ανάμεσά τους και στο AfD της Γερμανίας που, ήδη, στις δημοσκοπήσεις εμφανίζει ποσοστά άνω του 10%.

 Τι είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών

Παρότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ παραδέχτηκε ότι το Βερολίνο ήλπιζε σε άλλο αποτέλεσμα αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Τόνισε, όμως, ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο.
«Δεν δημοσιοποιήθηκε τέτοιο έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών, δεν γνωρίζω από πού προέρχεται», διευκρίνισε ο κ. Γιέγκερ, τόνισε όμως ότι «είναι σαφές και αυτονόητο και έχει ήδη συζητηθεί ότι είχαμε λάβει εκ των προτέρων προληπτικά μέτρα», αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις.

απο το http://tvxs.gr και απο το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου