Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ποια δουλειά στην Ελλάδα αμείβεται με 8.000 ευρώ τον μήνα


Η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια έχει φέρει τον κατακερματισμό των μισθών στις χαμηλότερες κατηγορίες που οι εργαζόμενοι θεωρούνται και οι περισσότερο αναλώσιμοι την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν κλάδοι που οι αμοιβές αγγίζουν μέχρι και τα 8.000 ευρώ.
Η έρευνα της συμβουλευτικής εταιρίας Kienbaum απαντά στο ερώτημα ποιοι ακόμα και μέσα στην
κρίση αμείβονται με απίστευτα πόσα, τι μάρκα εταιρικών αυτοκινήτων «φοριέται» στα υψηλά και ποια στα μεσαία στελέχη, ποια μπόνους παραμένουν παρά την κρίση και ποια περιοχή της Ελλάδας αμείβει «χειρότερα» για την ίδια δουλειά.

Οι καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην ελληνική αγορά, όπως θα ανέμενε κανείς, είναι οι πρόεδροι Εκτελεστικής Επιτροπής/CEO που εισπράττουν κατά μέσο όρο 116.000 ευρώ ετησίως μικτά (8.285 το μήνα).
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι επικεφαλής Νομικής Υπηρεσίας με 105.000 ευρώ ετησίως,
 στην τρίτη θέση ακολουθούν οι Επικεφαλής Επιχειρησιακής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού με 89.000 ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο διευθυντής Εργοστασίου με 85.000 ευρώ ετησίως.

Χαμηλά στη λίστα βρίσκεται η θέση του υπαλλήλου Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού που αμείβεται με 18.000 μικτά ετησίως, του Τεχνικού Παραγωγής με 17.000, του Υπαλλήλου Ελέγχου Ποιότητας 17.000, του Υπαλλήλου Ποιοτικού Ελέγχου 17.000, του/της Ρεσεψιονίστ και του Ειδικού Τεχνικής Υποστήριξης 14.000.

Όπως αναφέρει η Δρ. Ευαγγελία Μαρκάκη (επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας για την Ελλάδα) οι καλύτερα αμειβόμενοι κλάδοι είναι των ορυχείων και μεταλλίων με αμοιβές συνολικά 56% πάνω από το μέσο όρο, του εμπορίου με 12% πάνω από το μέσο όρο, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών με 9% πάνω από το μέσο όρο. Αντίθετα ο κλάδος του τουρισμού αμείβει χαμηλότερα από το μέσο όρο.

Η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού
Ειδικά για τον Τουριστικό Κλάδο, πρέπει να σημειωθεί ότι επιθυμεί ο ίδιος να είναι διεθνώς πολύ ανταγωνιστικός καθότι έχει να ανταγωνιστεί το τουριστικό προιόν απο χώρες χαμηλού εργατικού κόστους όπως η Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος, Αλγερία, Μαρόκο καθώς και χωρών που διαθέτουν ξενοδοχεία με μεγάλες οικονομίες κλίμακος (πολύ μεγάλο αριθμό κλινών) όπως η Ισπανία και η Ιταλία και η Γαλλία.
Το ότι η επιτυχία του κλάδου είναι γνωστή καθότι καθε χρόνο ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς επιβεβαιώνει την επιτυχία της στρατηγικής του κλάδου. Χαμηλότερα εμφανίζονται να αμείβουν επίσης οι εταιρίες χημικών – φαρμακευτικών, οι εταιρίες μεταφορών, κατασκευών και οι συμβουλευτικές.

Αποκλίσεις από το μέσο όρο των αποδοχών έχουμε και ανά περιοχή, με την Αττική να αμείβει με αποδοχές 9% πάνω από το μέσο όρο, ενώ στη Θεσσαλία , τη Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, Ιόνιο Αιγαίο και Νότιο Αιγαίο παρουσιάζονται συνολικές αποδοχές κάτω από το μέσο όρο.

Στην έρευνα που διεξήχθη σε κρίσιμη περίοδο, μετά τα capital controls από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο έλαβαν μέρος 42 εταιρίες που απασχολούν από 50 έως πάνω από 250 άτομα προσωπικό. Στην έρευνα δε συμμετείχε ο τραπεζικός τομέας.

Παροχές και bonus κάνουν την διαφορά
Οι εταιρίες σήμερα τηρούν μια πολιτική σταθερών αμοιβών αλλά σημαντικό ποσοστό των συνολικών αμοιβών μιας θέσης εργασίας βασίζεται στις μεταβλητές αμοιβές και στα bonus που μπορεί να αγγίζουν και το 24% της συνολικής αμοιβής τους.
Αναφορικά με τις εταιρικές παροχές προς τους εργαζόμενους, η έρευνα έδειξε, κυρίως, παροχή σε εταιρικά αυτοκίνητα και εταιρικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Όσο πιο ψηλά στην ιεραρχία, τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα παροχής ενός αυτοκινήτου από την εταιρεία. Στα ανώτατα στελέχη χορηγούνται αυτοκίνητα κυρίως μάρκας Audi ενώ στα μεσαία και στα κατώτερα στελέχη υπερέχουν τα Toyota.
Το 73% των εργαζομένων στις 42 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα απολαμβάνει εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες ή voucher για εστίαση.
Το 13% των εργαζόμενων έχει ως εταιρική παροχή προγράμματα υγείας, ζωής και πακέτο οδοντιατρικής κάλυψης. Άλλες παροχές είναι το κινητό τηλέφωνο, τα καύσιμα, η εκπαίδευση, η δωράν διαμονή, οι πιστωτικές κάρτες.

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν η Kienbaum σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) και τον Τομέα Ηγεσίας (ΤΗΓΕ), η Δρ. Julia Zmitko, επικεφαλής διαχείρισης δεδομένων της Kienbaum, σχολιάζοντας την έρευνα τόνισε ότι η πρόβλεψη για τους μισθούς το 2016 κινείται σε αύξηση της τάξεως του 1,4% για την Ελλάδα που έχει τον χαμηλότερο ρυθμό αυξήσεων στην ευρωζώνη.
Ακόμα και μετά την κατάρρευση των μισθών του ιδιωτικού τομέα , πιστεύεται ότι για κάποιες θέσεις η Ελλάδα χορηγεί αρκετά ανταγωνιστικές αποδοχές σε σύγκριση με χώρες, όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Τσεχία και η Ουγγαρία.

απο το toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου