Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Οι πρώτες 100 ημέρες μετά το Brexit θα είναι χαοτικές

Brexit: Οι πρώτες 100 ημέρες

Δεν υπάρχει οδικός χάρτης αντιμετώπισης της εξόδου της Βρετανίας, από τις Ευρωπαϊκές αρχές, γράφει το Bloomberg και τονίζει ότι στις Βρυξέλλες έχουν οδηγίες να μην σχεδιάζουν σενάρια για να
αποφευχθούν ανησυχητικές διαρροές σύμφωνα με αξιωματούχο ευρωπαϊκής κυβέρνησης που έχει αναλάβει το έργο να προετοιμαστεί.

Με δεδομένες τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που περιστοιχίζουν την πιθανή ψήφο για την έξοδο της Βρετανίας, δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο οδικός χάρτης θα ήταν ευεργετικός.
 Οι παγκόσμιες αγορές έχουν προχωρήσει σε μία σειρά αγχωτικών δηλώσεων για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το προχώρησε πολύ και μίλησε για το τέλος του δυτικού πολιτισμού.
Η υπερβολή του Τουσκ υπογραμμίζει το έργο της αυτοπροστασίας που ετοιμάζονται να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη, κάτι που θα ήταν αδιανόητο όταν η Ένωση δημιουργήθηκε. Η δυνατότητα μιας χώρας να εγκαταλείψει την ΕΕ έγινε νόμος μόλις το 2009.

Οι πρώτες 24 ώρες

Πριν από το ξημέρωμα της 24 Ιουνίου, εάν είναι καθαρή η ψήφος υπέρ της εξόδου, οι ηγεσίες της ΕΕ στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες θα μπουν στη διαδικασία ελέγχου της ζημιάς. Αντηχώντας την ελληνική κρίση το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να προχωρήσει σε έκτακτη συνάντηση το ίδιο απόγευμα.
Οι άγριες διακυμάνσεις στη βρετανική λίρα, οι επιθετικές παρεμβάσεις από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα και μία ραγδαία αύξηση στον παγκόσμιο δείκτη αστάθειας είναι οι πιθανές αντιδράσεις της αγοράς.
Οι αγορές νομισμάτων δεν έχουν «τιμολογήσει» την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ έτσι εάν συμβεί, μία κατάρρευση είναι πιθανή, λέει ο Lothar Mentel, διευθύνων σύμβουλος της Tatton Investment Management στο Λονδίνο και προσθέτει ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξύπνημα εκείνη την Παρασκευή.
Οι πολιτικές επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητικές. Οι παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης, η Γαλλία και η Γερμανία που η δημιουργία της ΕΕ τερμάτισε την εχθρότητά τους, θα επιχειρήσουν να κερδίσουν τις πρωτοβουλίες.
Σχεδιάζουν μία άμεση απάντηση στις 24 Ιουνίου η οποία θα περιλαμβάνει μία δέσμευση για εμβάθυνση της Ένωσης καθώς και μία ξεκάθαρη δήλωση ότι το Ευρωπαϊκό όραμα παραμένει ζωντανό, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που είναι γνώστες των σχεδίων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να παρουσιάσει μία αξιόπιστη στρατηγική» λέει ο πολιτικός αναλυτής  Guntram Wolff, «για να αποτραπεί μία βαθμιαία αποδέσμευση από την ΕΕ, οι πολιτικοί ηγέτες θα χρειαστεί να ενισχύσουν την ελκυστικότητα της ΕΕ και κυρίως την Γαλλογερμανική συμμαχία».

Η πρώτη εβδομάδα

Καθώς θα ξεκινάει το Σαββατοκύριακο και θα συνειδητοποιούν οι Βρετανοί ότι ψήφισαν να εγκαταλείψουν την μεγαλύτερη οικονομική και εμπορική Ένωση, η υπόλοιπη Ευρώπη θα έχει να απαντήσει στα δικά της ερωτήματα.
Ανάμεσα σε φόβους ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα ρίξει νερό στον μύλο των λαϊκίστικων και αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν να επιλέξουν σε μία πρωτοφανή έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας, το Σάββατο της 25ης Ιουνίου.
Ο λόγος θα είναι διπλός, να στείλουν ένα μήνυμα στους Ισπανούς ψηφοφόρους που οδηγούνται στις κάλπες στις 26 Ιουνίου, ότι η Ευρώπη παραμένει ισχυρή και να δουλέψουν πάνω στο τι μπορούν να προσφέρουν, ή πιο πιθανά τι δεν μπορούν να προσφέρουν στην Βρετανία σε ζητήματα όπως η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και η πρόσβαση στην κοινή αγορά.

Θα υπάρξει διχογνωμία ακόμη και χωρίς την παρουσία της Βρετανίας.
Στη Γαλλία, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Λεπέν μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, ο Ολάντ θα θέλει να δείξει στο εκλεκτορικό σώμα ότι το να αφήσεις την Ένωση έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις.
Άλλοι ηγέτες, όπως αυτοί της Ολλανδίας και της Δανίας όπου το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα ενισχύεται, μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι πιο ευεργετικό να υποστηρίξουν τη Βρετανία, η οποία είναι παραδοσιακός σύμμαχός τους.

Τα κράτη εκτός ευρωζώνης, κυρίως σε αυτά που το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα ενισχύεται, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία, μπορεί να δημιουργήσουν μία ομάδα για να αντιδράσουν στην προσπάθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας να οδηγήσουν την Ευρώπη σε κατεύθυνση εμβάθυνσης της Ένωσης.
Με την έξοδο της Βρετανίας οι χώρες που δεν είναι στο ευρώ θα χάσουν ένα πολύτιμο σύμμαχο.
Ο Κάμερον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τους 27 ηγέτες της ΕΕ σε Σύνοδο στις Βρυξέλλες για να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το άρθρο 50 για τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Αυτό θα δώσει ένα χρονικό όριο 2 ετών, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 διάστημα στο οποίο η Βρετανία θα διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου.
Το τι θα αποφασίσει ο Κάμερον, εάν θα ακολουθήσει η χώρα του ένα μοντέλο όπως της Νορβηγίας ή εάν η Βρετανία θα πρέπει να κάνει εμπόριο με την ΕΕ κάτω από τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου είναι κάτι που θα φανεί.

Οι πρώτες 100 ημέρες
Οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν φόβους ότι το Βρετανικό δημοψήφισμα θα πυροδοτήσει παρόμοιες απαιτήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.
Με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία το 2017, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να αποθαρρυνθούν παρόμοια με το βρετανικό αιτήματα και αυτό αναμένεται να αποδυναμώσει τη δυνατότητα της Βρετανίας να διαπραγματευτεί.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει την ευρωπαϊκή προσοχή μακριά από άλλα ζητήματα όπως η ελληνική κρίση, η προσφυγική κρίση ή από την προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η Ουκρανία.
Μέχρι εκείνη την περίοδο μπορεί η πολιτική ομίχλη στην Βρετανία να έχει απομακρυνθεί.

 Η ΕΕ μπορεί να βρεθεί να διαπραγματεύεται με έναν άλλο πρωθυπουργό, κάποιον ίσως σαν τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου τον Μπόρις Τζόνσον, που στηρίζει το Brexit και τουλάχιστον οι bookmakers τον δίνουν ως τον πιθανότερο να αντικαταστήσει τον Κάμερον.

Όποιος και να είναι μπορεί να ξεμπλέξει οριστικά με την ΕΕ την ώρα που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Κάθε βήμα της νέας σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ, από το ψάρεμα, τις οικονομικές υπηρεσίες τα θέματα υγείας και ασφάλειας που χτίζονται στην ΕΕ για περισσότερο από 50 χρόνια, θα πρέπει να διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με τις εμπορικές συμφωνίες  με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Επίσης θα συζητηθεί η απομάκρυνση από το Λονδίνο όλων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών που έχουν την έδρα τους στην Βρετανική πρωτεύουσα.
Και κάθε βήμα θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση όλων των υπόλοιπων μελών της Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 7 χρόνια, είπε σε συνέντευξή του ο Τουσκ.
 «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις» είπε ο Τουσκ, «φοβάμαι ότι το Brexit μπορεί να είναι η αρχή του τέλους όχι μόνο της ΕΕ, αλλά ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού» πρόσθεσε.

απο το topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου