Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους και την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για το ζήτημα ζητούν, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλούνται αιτήματα ελληνικών συλλόγων ασθενών, οι οποίοι αιτούνται την επικαιροποίηση παλαιότερων νόμων, ώστε να
είναι δυνατή η συνταγογράφηση σκευασμάτων που εμπεριέχουν THC και να μπορούν να προμηθευτούν κάνναβη για ιατρική χρήση σε όλες τις μορφές από την πηγή που θα επιλέγουν οι ίδιοι με πλήρη κάλυψη από τα Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ερωτούν σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο υπουργός για την έναρξη διαλόγου σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο, καθώς και αν είναι διατεθειμένος να νομιμοποιήσει την εν λόγω χρήση και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
Προς ενίσχυση των επιχειρημάτων τους, οι 36 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος παραθέτουν ως παράδειγμα άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου έχει νομιμοποιηθεί η ιατρική εφαρμογή της κάνναβης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αγγλία και η Ιταλία.
Παρουσιάζουν ακόμα στοιχεία για το Ισραήλ, όπου εταιρείες με αποκλειστική άδεια παράγουν ετησίως τόνους για 22.000 εγγεγραμμένους ασθενείς και εξαγωγές σε άλλα κράτη.
«Τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια εντός της χώρας μας της κάνναβης για ιατρική/θεραπευτική και ερευνητική χρήση θα είναι πολλαπλά (αναζωογόνηση της αγροτικής μας οικονομίας και της μεταποίησης, επανέναρξη εξαγωγών προϊόντων κάνναβης ύστερα από πολλές δεκαετίες παύσης, ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων που θα γλυτώσουν την επιβάρυνση από τα ακριβά συνταγογραφούμενα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας)», σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Σημειώνεται ότι της σημερινής ερώτησης με επικεφαλής τον Μάκη Μπαλαούρα, είχε προηγηθεί ανάλογη τον περασμένο Φεβρουάριο για τη νομιμοποίηση της παραγωγής, μεταποίησης και αξιοποίησης της βιομηχανικής κάνναβης, που είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που επέτρεψε τις πρώτες καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης και το Φθινόπωρο θα υπάρξει η πρώτη συγκομιδή.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Ακριώτης Γιώργος
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Αφροδίτη
Βαρδάκης Σωκράτης
Γαβρόγλου Κώστας
Γάκης Δημήτρης
Γεννιά Γεωργία
Γιαννακίδης Στάθης
Γκαρά Νατάσα
Δημαράς Γεώργιος
Θεωνάς Γιάννης
Καββαδία Αννέτα
Καΐσας Γεώργιος
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καφαντάρη Χαρά
Κουράκης Τάσος
Κυρίτσης Γιώργος
Λάππας Σπυρίδων
Μανιός Νίκος
Μαντάς Χρήστος
Μουσταφά Μουσταφά
Ντζιμάνης Γιώργος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παπαφιλίππου Γιώργος
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στογιαννίδης Γρηγόριος
Τζούφη Μερόπη
Ψυχογιός Γιώργος

απο το  lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου