Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Βαριές ήττες Ερντογάν στις δημοτικές - Χάνει Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη

Με 50,17% προηγείται στην Κωνσταντινούπολη ο Ιμάμογλου. Στο 41,1% ο υποψήφιος του Ερντογάν.

Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Προβάδισμα της αντιπολίτευσης στους τρεις μεγάλους δήμους δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα στις τουρκικές δημοτικές εκλογές που εξελίσσονται σε θρίαμβο για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Εξασφαλισμένη θεωρείται η νίκη των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Στις 22:30 της Κυριακής οι υποψήφιοι της τουρκικής αντιπολίτευσης συνέχιζαν να διευρύνουν το προβάδισμά τους στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, σε περισσότερο από το 71% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζει με 50,4% των ψήφων έναντι 40,9% του αντιπάλου του.

Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς προηγείται με 58,6% των ψήφων έναντι 33,5% του αντιπάλου του στο 46,4%. Ο Γιαβάς κήρυξε την νίκη του.

Στη Σμύρνη ο Κεμίλ Τουγκάι του CHP προηγείται του Χάμζα Ντάγκ με 11 μονάδες. «Νομίζω ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Υπάρχουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα σε ορισμένες από τις περιοχές μας. Ωστόσο, ακόμη και στη χειρότερη μορφή του, είναι σαφές ότι περισσότερες περιοχές θα είναι δικές μας σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο», είπε ο Τουγκάι.

Το κόμμα του Ερντογάν φαίνεται να χάνει τη δύναμή του και σε εθνικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με τις ψήφους που πήραν τα κόμματα στις δημοτικές έρχεται δεύτερο πίσω από το Ρεπουμπλικανικό.

Όπως φαίνεται, η Αντιπολίτευση κερδίζει σε μεγάλο βαθμό τους υποψηφίους της κυβέρνησης Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής 31/3.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Ιμάμογλου τόνισε: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει το συναίσθημα της συμφιλίωσης.

Θα ήθελα να πω ότι ενεργώ χωρίς να διαχωρίζω καμία περιφέρεια και χωρίς να βάζω τον κομματισμό στο προσκήνιο. Αν έχω πληγώσει την καρδιά κάποιου, ζητώ συγγνώμη και του ζητώ να με συγχωρήσει. Πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Παράλληλα ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είναι και αυτός υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του.

Πρώτη ήττα Ερντογάν στην επικράτεια από το 2002

Οι 3 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας βγάζουν Δημάρχους από το CHP, το οποίο συγκεντρώνει σχεδόν 39% (από 30% το 2019), ενώ το κόμμα του Ερντογάν πέφτει από το 44% στο 37%, την ώρα που η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Το CHP έχει να βγει πρώτο στην επικράτεια από το 2002, ενώ την ίδια ώρα, μείωση έχουν και οι σύμμαχοι του Ερντογάν, το MHP του Μπαχτσελί, που από το 7,3 του 2019 πέφτει στο 3,4.

Στην Άγκυρα, ο νυν Δήμαρχος του CHP Μανσούρ Γιαβάς, που το 2019 είχε νικήσει με 14 μονάδες διαφορά, τώρα νικά με 23 και ήδη κήρυξε τη νίκη του.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας επανεκλέγεται, και δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Τα αποτελέσματα του δίνουν διαφορά 9 μονάδων.

Όσον αφορά την Μπούρσα, την 4η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ο Μουσταφά Μποζμπέι του CHP συγκεντρώνει 47% έναντι 39,38 του υποψήφιου του Ερντογάν Αλινούρ Ακτάς, ενώ στην 5η μεγαλύτερη πόλη, την Αντάλια ο Μουχιτίν Μπετζέκ του CHP προηγείται με 5 μονάδες του Χακάν Τουτουντσού του AKP.

Η Αντάλια είχε χτυπηθεί από τους σεισμούς.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου