Σαρωτική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκλογές στη Ρωσία με ποσοστό που «αγγίζει» το 88%. |
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία για την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.
Το περιθώριο νίκης του Πούτιν ήταν το καλύτερο μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας το υψηλότερο προηγούμενο ποσοστό στις εκλογές του 2018, που διαμορφώθηκε 76,7%, με συμμετοχή εκείνη τη χρονιά 67,5%.
Από τους αντιπάλους του, ο Χαριτόνοφ, υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας φαίνεται πως λαμβάνει το 4,6% των ψήφων, οφιλελεύθερος Νταβάνκοφ, 4,2% και τέλος ο υπερεθνικιστής Σλούτσκι 3%.
Η συμμετοχή ξεπέρασε εκείνη του 2018 σύμφωνα με το Reuters, όταν και είχε εμφανιστεί στις κάλπες το 67,5%. Τουλάχιστον 74 άνθρωποι συνελήφθησαν την Κυριακή στη Ρωσία. Σύμφωνα με το Reuters, οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν αυξημένη ροή κυρίως νέων ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και του Εκατέρινγκμπουργκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, εκλογές για τη ρωσική προεδρία έλαβε χώρα και στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Ρωσία έχει προσαρτήσει. Εκλογές έγιναν και στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία έχει προσαρτήσει από το 2014.
Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν διαδικτυακά στις εκλογές, δήλωσε αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής την Κυριακή. Η ψηφοφορία ξεκίνησε την Παρασκευή και διήρκησε τρεις μέρες.
Ο Πούτιν βρισκόταν αντιμέτωπος με τρεις υποψηφίους από κόμματα που δεν επέκριναν την κυριαρχία του ή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δύο exit poll που πραγματοποιήθηκαν από τα ινστιτούτα VTsIOM και FOM δίνουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν τον νικητή των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία με βαθμολογία που υπολογίζεται σε περίπου 87%.
Οι δύο εκτιμήσεις συμφωνούν με αυτή της εφορευτικής επιτροπής, η οποία ανακοινώνει αποτέλεσμα 87,97% των ψήφων υπέρ του απερχόμενου προέδρου μετά την καταμέτρηση του 24,4% των ψηφοδελτίων.
Η προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία τρεις άλλοι υποψήφιοι απέφυγαν να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο, επισκιάστηκε από τον θάνατο του βασικού αντιπάλου του Πούτιν, του Αλεξέι Ναβάλνι.
Τις δύο πρώτες ημέρες της ψηφοφορίας, χιλιάδες υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, φοιτητές και εργαζόμενοι από ρωσικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ψηφίσουν.
Η συμμετοχή παρακολουθήθηκε από τη διοίκηση - οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα υποχρεώθηκαν να αναφέρουν το αποτέλεσμα μόλις ψήφιζαν. Σε ορισμένες περιοχές, αναμενόταν ακόμη και να φέρουν συγγενείς και να μοιραστούν τη γεωγραφική τους θέση με τους προϊσταμένους μέσω ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου