Οι δύο πρώτες βαριές καμπάνες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έπεσαν χθες Πέμπτη 21 Μαρτίου. Πρόκειται για δύο πρώην στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και συγκεκριμένα τον Άνθιμο Αμανατίδη και τη Λουκία Τουμπανάκη που βρέθηκαν ενώπιον της Ευρωπαίας Ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα.
Οι προαναφερθέντες είναι οι πρώτοι από τους συνολικά 14 υπαλλήλους της εταιρείας στους οποίους αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες για την μη εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης 717, στα έργα της οποίας περιλαμβάνονταν και αυτό της σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο δίκτυο.
Οι δύο κατηγορούμενοι έφυγαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, πλην όμως με την επιβολή συνολικής χρηματικής εγγύησης 1,1 εκατομμυρίου ευρώ καθώς και με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
O Άνθιμος Αμανατίδης
Συγκεκριμένα στον Άνθιμο Αμανατίδη, ο οποίος είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος ΕΥΑΘ και αδελφός της νεοδημοκράτισας βουλευτίνας Σέβης Βολουδάκη, επιβλήθηκε εγγύηση 600.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη κατηγορούμενη Λουκία Τουμπανάκη 500.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η αδελφή του κατηγορούμενου Άνθιμου Αμανατίδη, η κα Σέβη Βολουδάκη αποτελούσε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά, μετά το θάνατο του συζύγου της Μανούσου Βολουδάκη.
H Σέβη Βολουδάκη
Τα άλλα 14 πρόσωπα τα οποία αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της ευρωπαϊκής εισαγγελίας είναι οι: Διονύσιος Ράππος, Γεώργιος Κατάκος, Βασίλειος Παππάς, Κωνσταντίνος Βενετσανάκος, Απόστολος Τσακίρης, Εμμανουήλ Γεωργιλάκης, Νικόλαος Δένης, Παύλος Κουζής, Σταμάτιος Ελευθερίου, Δημήτριος Τσοτσορός, Αθανάσιος Βούρδας, Χρήστος Διονέλης, Χρήστος Βίνης και Κωνσταντίνος Χρονάκης.
Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε από τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς σε βάρος των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ , οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι οι ακόλουθες:
«Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο ‘Αδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».
Κατά την εκτίμηση των εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση , η μη εκτέλεση της σύμβασης συνδέεται τόσο με το δυστύχημα στο ‘Αδενδρο, το 2017 όσο και με την τραγωδία των Τεμπών , το 2023.
Οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για σειρά σοβαρότατων κακουργηματικών πράξεων που ανά περίπτωση αφορούν απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και ψευδείς βεβαιώσεις.
Ενώπιον της κ. Σαλάππα θα απολογηθούν 14 υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ , οι δύο εκ των οποίων απολογήθηκαν σήμερα, στους οποίους αποδίδεται απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις που πιστώθηκαν για την εκτέλεση του έργου. Από αυτούς δύο βαρύνονται και με την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
*4 Στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στους οποίους αποδίδεται απιστία κονδυλίων·
*5 Ιδιώτες, νομίμους εκπροσώπους και στελέχη της Αναδόχου Κοινοπραξίας, οι οποίοι κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί στις πράξεις των δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον».
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου