Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Γιατί η Ρωσία κήρυξε πόλεμο για πρώτη φορά από το 1945 – Πώς μπορούμε να φτάσουμε σε ολοκληρωτική σύγκρουση

Τι σημαίνει η αναβάθμιση από «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» σε «καθεστώς πόλεμου»


Η σημερινή δήλωση του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ ότι η Ρωσία βρίσκεται πλέον «σε πόλεμο», έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση.

Είναι η πρώτη φορά, από τον Αύγουστο του 1945, όταν κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία, που η

Ρωσία ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με ένα άλλο κράτος.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ναι, αυτό ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά από την στιγμή που σχηματίσθηκε αυτή η συμμορία, όταν η συλλογική Δύση επενέβη σε όλο αυτό στο πλευρό της Ουκρανίας, για μας, έγινε πόλεμος. Είμαι πεπεισμένος και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Πεσκόφ.

Το γεγονός ότι ο Πεσκόφ δεν ανέφερε κάποιο άλλο κράτος συγκεκριμένα, κάνει την όλη κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη.

Το πρώτο συμπέρασμα  είναι ότι η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε πόλεμο με την Ουκρανία. Η αναβάθμιση αυτή από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όρο που χρησιμοποιούσε αδιαλείπτως από το Φεβρουάριο του 2022, σε πόλεμο, αφορά πρώτα και κύρια την Ουκρανία.

Η δήλωση όμως του Πεσκόφ, για «συμμορία της Δύσης»,, περιπλέκει τα πράγματα. Ναι η Ρωσία ενδέχεται να βρίσκεται  σε πόλεμο και με τη Δύση. Μπορεί να μην κλήθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα για να του επιδοθεί «κήρυξη πολέμου», αλλά η δήλωση ήταν σαφής:

«Είμαστε σε πόλεμο με την Ουκρανία και τη δυτική συμμορία».

Η μετάβαση από το καθεστώς της  «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» (SOM) σε αυτό του «πολέμου» σημαίνει πολλά. 

Καταρχάς η SMO πραγματοποιήθηκε για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πληθυσμών σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ μετά την αποτυχία των συμφωνιών 1 & 2  του Μινσκ. Η Ρωσία πραγματοποιώντας την SMO είχε ειδικούς στρατιωτικούς στόχους. Έτσι αρχικά οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποφύγει τα μαζικά στρατιωτικά πλήγματα, κατά ανεξαιρέτως όσων θεωρούσε στόχους, ενώ απέφευγε για ένα  διάστημα και τον βομβαρδισμό του Κιέβου. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν.

Ο Konstantin Gorobets, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen, υποστήριξε ότι, σε αντίθεση με τον «πόλεμο», ο όρος «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τοποθετούσε  την Ουκρανία ως «αποικία της Ρωσίας», αρνούμενη  την ισότητά της ως κυρίαρχο κράτος χρησιμοποιώντας  τη «λέξη αστυνόμευση». Ο Gorobets λέει ότι η επίπτωση του όρου είναι ιμπεριαλιστική, «επειδή προϋποθέτει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βία εντός της δικής της επικράτειας, της οποίας η Ουκρανία δεν είναι παρά ένα μέρος της».

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας η Μόσχα παύει να συνυπολογίζει άλλους παράγοντες στην πραγματοποίηση των επιθέσεων.

Πόλεμος σημαίνει ένα μόνο πράγμα: Πόλεμος με όλα τα μέσα, εντός της ουκρανικής επικράτειας αλλά όχι μόνο κατά των ουκρανικών  δυνάμεων, αλλά κατά οποιουδήποτε βρεθεί εμπόδιο…

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οποιαδήποτε δύναμη βρεθεί στην εμπόλεμη περιοχή της Ουκρανίας, από οποιοδήποτε άλλο κράτος, θα θεωρηθεί αυτόματα στόχος.  Και θα βληθεί. Ουσιαστικά η Ρωσία αποδέσμευσε κανόνες εμπλοκής, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα τακτικά πυρηνικά όπλα. Μην θεωρηθεί επομένως ως έκπληξη από κανένα εάν χρησιμοποιηθούν κατά στρατιωτικών στόχων.

Και αν την επίθεση αυτή εκλάβει το ΝΑΤΟ ως επίθεση κατά κράτους μέλους; Ο δρόμος πλέον για την άβυσσο θα είναι ανοικτός.

Σημαίνει όμως και κάτι άλλο: Πόλεμος όχι μόνο κατά της Ουκρανίας αλλά και όσους τη βοηθούν. Η Γερμανία κατά την διάρκεια του Β΄ΠΠ στόχευσε με τα υποβρύχιά της και σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού που συνόδευαν νηοπομπές στον Ατλαντικό που κατευθύνονταν στην Βρετανία και αυτό πριν την κήρυξη του πολέμου στις 11 Δεκεμβρίου του 1941.

Επομένως ας μην «πέσουν από τα σύννεφα» κάποιοι εάν η Ρωσία κτυπήσει κάποιο πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα ή οπουδήποτε αλλού εάν αυτό θα συνδέεται με βοήθεια στην Ουκρανία. 

Είναι και η Ελλάδα σε αυτούς που συγκαταλέγονται στους υποψήφιους στόχους; Αναμφίβολα ναι.

Οι συνέπειες και για τη χώρα μας θα είναι σημαντικές από τη αλλαγή στάσης της Μόσχας. Βέβαια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προηγηθεί της Ρωσίας λέγοντας προ μηνός ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», απλά τώρα ίσως αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό και από την πλευρά της Ρωσίας.

Είναι αμφίβολο εάν έχουν συνειδητοποιήσει  ορισμένοι τη σπουδαιότητα  αυτή της ανακοίνωσης από το Κρεμλίνο που μπορεί  να μας οδηγήσει ακόμη και σε πυρηνικό όλεθρο και το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Και αυτό αποδεικνύεται από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που δεν έχουν ιδέα που βρίσκονται.

‘Έτσι όταν  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ερωτήθηκαν για τις δηλώσεις Πεσκώφ απάντησαν, μη έχοντας κατανοήσει τη σοβαρότητα της ρωσικής ανακοίνωσης.

Ο μεν Μισέλ χαρακτήρισε τη δήλωση «Κυνική» η δε ντερ Λάιεν, ότι «το Κρεμλίνο πρόδωσε το ρωσικό λαό».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η ΕΕ είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για πόλεμο μετά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «εισβολή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια πόλεμος. Πρόκειται για πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε από την Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας». Προσέθεσε ότι αυτό δείχνει ότι η ΕΕ πράττει σωστά που εργάζεται για την ενίσχυση και την βελτίωση της αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θέλω να σπείρουμε αγωνία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε σαφείς και να πούμε στους πολίτες της ΕΕ, ότι εάν θέλουμε ειρήνη και θέλουμε ειρήνη, εάν θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα και να οικοδομήσουμε μια αληθινή ΕΕ σε σχέση με την άμυνα» προσέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας στην ίδια ερώτηση τόνισε ότι η Ρωσία «είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία από το 2022 και η σημερινή δήλωση αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο πρόδωσε τον ρωσικό λαό τα τελευταία δύο χρόνια κρύβοντας τα γεγονότα και αρνούμενοι ότι είναι σε πόλεμο».

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου