Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ο Μητσοτάκης – Κήρυξε πόλεμο στον Μαρινάκη


Η πρόταση μομφής έφερε αντιμέτωπο τον πρωθυπουργό με την κοινωνία και με ερωτήματα τα οποία επιμελώς απέφευγε τον τελευταίο διάστημα να απαντήσει. Για να ξεφύγει ο κ. Μητσοτάκης κατέφυγε στην θεωρία συνωμοσίας στράφηκε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά των πολιτικών του αντιπάλων, ενώ επιτέθηκε χωρίς να τον κατονομάσει στον Βαγγέλη Μαρινάκη.


Στις απώλειες της κυβέρνησης συγκαταλέγεται η αποπομπή των δύο υπουργών Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου για την αποτυχία της αποστολής τους να κατευνάσουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι δε ενδιαφέρον ότι τους δύο υπουργούς είχε στείλει στην βεγγέρα του κ. Μαρινάκη ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην ίδια συνάντηση ήταν μεταξύ άλλων προσκεκλημένων και και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η αποπομπή των δύο υπουργών ανακοινώθηκε δύο ώρες πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και λίγες ώρες από όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωση την συνάντηση με τον Μαρινάκη. Ενώ μάλιστα ερωτήθηκε γιατί απέπεμψε τους υπουργούς του, ο Μητσοτάκης δεν απάντησε. Πάντως επιτέθηκε στα συμφέροντα λέγοντας ότι «δεν κυβερνώ με παράκεντρα», ενώ φωτογραφίζοντας τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τις πολιτικές του φιλοδοξίες είπε «όταν κάποιος έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, όσοι έχουν ας εμφανιστούν να κριθούν».

Επιθετικός ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε πιστός στην αρχική γραμμή άμυνας ότι για το δυστύχημα ευθύνεται το ανθρώπινο λάθος και οι παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Τα ερωτήματα γύρω από το πώς έγινε από τις πρώτες ώρες η διαρροή των διαλόγων μεταξύ των μηχανοδηγών και του σταθμάρχη (θέμα που έφερε στην δημοσιότητα το “Βήμα της Κυριακής”), έμειναν αναπάντητα: Ποιος παρέλαβε το υλικό, ποιος έκανε την κοπτοραπτική για να στηριχθεί η θεωρία του ανθρώπινου λάθους, ποιος διέρρευσε το μονταρισμένο υλικό στα φιλικά ΜΜΕ; Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε την εφημερίδα γιατί δεν διασταύρωσε την είδηση, με την θέση της κυβέρνησης. Επίσης έμεινε να επικρέμεται το ερώτημα τι μετέφερε η δεύτερη αμαξοστοιχία και εάν πράγματι είχε εύφλεκτα υλικά;

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει τα κρίσιμα ερωτήματα και προτίμησε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση. Το βασικό του επιχείρημα ήταν: «Ενώ εγώ ήμουν συντετριμμένος εσείς νομίζετε ότι αυτό που σκεπτόμουν ήταν να συγκαλύψω;». Απευθύνθηκε δε και προς τους συγγενείς των θυμάτων λέγοντας ότι «σας λέω την αλήθεια».
 Γενικότερα θέλησε να εμφανιστεί ότι λέει την αλήθεια και ότι «η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τον πόνο των συγγενών και ότι η κοινωνία έχει δηλητηριαστεί από την κριτική της αντιπολίτευσης». Ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την συνεννόηση που είχαν πριν καταθέσουν την πρόταση μομφής. Προέβη μάλιστα σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, χαρακτηρίζοντας «ανόητο» τον Νίκο Ανδρουλάκη και «φαιδρό» τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μέσα από αυτό το πρίσμα η πρόταση επιφανειακά προκάλεσε την συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος, πάντα έτσι γίνεται και ποτέ σε πρόταση μομφής δεν υπάρχουν απώλειες. Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν ανέκοψε το κύμα αγανάκτησης και οργής της κοινωνίας που ανέδειξε το δυστύχημα των Τεμπών σε αιχμή της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν επιτακτικά από τον πρωθυπουργό να συναινέσει στην πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή προκειμένου να παραπεμφθεί ο Κώστας Καραμανλής στο Ειδικό Δικαστήριο. Το ότι ο κ. Καραμανλής συνέχισε να κρύβεται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία και η κυβέρνηση συνέχισε να τον προστατεύει, απορρίπτοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης επέτεινε την εντύπωση ατιμωρησίας και συγκάλυψης.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απέσπασε πόντους με τις συνεχείς παρεμβάσεις και την ανάδειξη της ανθρώπινης πλευράς του δυστυχήματος των Τεμπών. Ο Κυριάκος Βελόπουλος κέρδισε τις εντυπώσεις με τα νέα στοιχεία που παρουσίασε. Οι Σπαρτιάτες και η Νίκη περιορίστηκαν σε διεκπεραιωτική κριτική προς την κυβέρνηση, όπως από την άλλη πλευρά και το ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι κερδισμένο πολιτικά, αφού πιστώνεται την πρωτοβουλία πίσω από την οποία συντάχθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς και δευτερευόντως η Νέα Αριστερά που με δηλώσεις διεκδίκησε την έμπνευση της κοινής δράσης. Στο χρηματιστήριο της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από τις τοποθετήσεις των στελεχών του. Ωστόσο στον ευρύτερο πολιτικό διάλογο, την παράσταση έκλεψε ο πρόεδρος του ο οποίος από το στρατόπεδο έκανε λόγο για «τριήμερο σόου και κοκορομαχία» και ζήτησε εκλογές με διεθνείς παρατηρητές.

Η σύμπλευση των κομμάτων της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς προβλήθηκε και από ενίους ομιλητές, ως απάντηση που αναδεικνύεται από την κοινωνία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό είναι παράδοξο ότι στο ξεκίνημα ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά επιχείρησαν να αφήσουν έξω από την πρωτοβουλία τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έβγαιναν οι 50 ψήφοι, αφού δεν συμφώνησαν οι δύο ανεξάρτητοι που έχουν αποχωρήσει από την Πλεύση Ελευθερίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου