Ο Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός είναι ένα ισχυρό φαινόμενο για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πάσχει από έλλειψη Επενδυτικής Παιδείας.
Η αύξηση του τζόγου, η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί αλλά και το γεγονός πως, δεν
υπάρχει μάθημα Χρηματοοικονομικής Παιδείας στα τέλη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελούν εμπόδια ενίσχυσης της Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην χώρα.Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός: Σπάει όλα τα ρεκόρ ο τζόγος στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) το ιστορικό ρεκόρ στα πονταρίσματα σε όλη την χρήση του 2022, έχει καταρριφθεί μόνο στο 11μηνο του 2023.
Συγκεκριμένα το 11μηνο του 2023 τα πονταρίσματα (ΟΠΑΠ, νόμιμα τυχερά παιχνίδια, Λαχεία, Καζίνο, Διαδίκτυο και Ιππόδρομος) ανήλθαν στα 32,12 δισ. ευρώ από 26,03 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 23,4%, την ώρα που τα πονταρίσματα σε όλη την χρήση του 2022 είχαν διαμορφωθεί στα 29,2 δισ. Ευρώ.
Όταν ένα τέτοιο υπέρογκο ποσό χρήματος διοχετεύεται σε πονταρίσματα, στοιχήματα και “τζογαρίσματα” τότε αποτελεί στοιχείο έλλειψης Χρηματοοικονομικής Παιδείας των Ελλήνων.
Αυτό γιατί η Χρηματοοικονομική Παιδεία δεν ταυτίζεται με τις παραπάνω λέξεις, αλλά με λέξεις όπως η αποταμίευση, η επένδυση και η ορθολογική διαχείριση χρήματος.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση έρχεται να ταυτιστεί σε γενικό πλαίσιο με το Χρηματιστήριο, καθώς το Χρηματιστήριο είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζεται σαν επένδυση και όχι σαν τζόγος.
Για να αντιμετωπίζεται όμως σαν επένδυση πρέπει να μειωθεί ο Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός, ώστε οι άνθρωποι που το αντιμετωπίζουν σαν τζόγο και σαν στοίχημα να ελαττώνονται.
Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός: Μείωση του φαινομένου μέσω καλλιέργειας της Επενδυτικής Παιδείας.
Το φαινόμενο του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού είναι αναγκαίο να μειωθεί και γι’ αυτό χρειάζεται συλλογική προσπάθεια από κράτος και πολίτες.
Εξαιρετική δουλειά πραγματοποιείται από αρκετούς φορείς, όπου ένας εξ αυτών είναι το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, με τις ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις του σε όλες τις βαθμίδες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Προκειμένου όμως να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μείωση του φαινομένου θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και από τα τέλη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ένα ειδικό μάθημα Χρηματοοικονομικής Παιδείας. Όπου βασικό στόχο θα έχει να κατανοήσει η νέα γενιά βασικές έννοιες όπως για την α
Η ακρίβεια και ο χαμηλός βασικός μισθός.
Όταν ένας νέος επενδυτής αποφασίσει να τοποθετήσει χρήματα σε μία εταιρεία, χρειάζεται να έχει στην κατοχή του ένα κεφάλαιο από το οποίο θα διαθέσει ένα ποσό ώστε να το επενδύσει.
Για να έχει στην κατοχή του αυτό το ποσό και να το επενδύσει, πρέπει πρωτίστως να αποταμιεύει χρήματα. Αντικίνητρα στην αποταμίευση όμως αποτελούν η ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί.
Όσο αφορά την ακρίβεια και για παράδειγμα στα τρόφιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων και τον Ιανουάριο του 2024, σε επίπεδο Ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα ο πληθωρισμός τροφίμων για την Ελλάδα ανήλθε στο 8,3% με τον μέσο όρο στην ΕΕ να βρίσκεται μόλις στο 4,8%.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ βρίσκεται στην 14η θέση όσο αφορά τον μικτό κατώτατο μισθό.
Επίσης για παράδειγμα αν γίνει μία σύγκριση αυτών των 2 στοιχείων μεταξύ της Ελλάδος και της Γερμανίας διαπιστώνεται μεγάλο χάσμα. Στην Γερμανία για τον μήνα Ιανουάριο του 2024 ο πληθωρισμός τροφίμων ανήλθε στο 4,4% με την χώρα όμως να βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσο αφορά τον μικτό κατώτατο μισθό.
Έχοντας λοιπόν ακρίβεια και τέτοιες τιμές (τρόφιμα, ενέργεια) οι οποίες δεν συνάδουν με το ύψος του μικτού κατώτατου μισθού, πως αναμένεται να δοθεί κίνητρο να αυξηθούν οι Έλληνες επενδυτές αφού δεν έχουν επαρκέστατο ποσό κεφαλαίων σε καταθέσεις;
Συμπέρασμα
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι εμφανέστατο και από το ποσοστό των ανθρώπων ανά χώρα που επενδύουν στο Χρηματιστήριο, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.
Πρωταθλήτρια σε αυτόν τον τομέα είναι η Αμερική όπου το 55% του πληθυσμού της επενδύει στο Χρηματιστήριο, με την Ινδία να κατατάσσεται στην 6η θέση όπου το 3% του πληθυσμού της επενδύει στις Χρηματιστηριακές αγορές. Ενώ η Ελλάδα έχοντας μόλις 17.000 ενεργούς χρηματιστηριακούς επενδυτές τοποθετείται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη.
Επίσης ο Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός στην Ελλάδα φαίνεται και από τις καταθέσεις των Ελλήνων, όπου σύμφωνα με το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων), το 72,5% των Ελλήνων καταθετών έχει καταθέσεις από 0 έως 1.000 ευρώ και το 1,4% των Ελλήνων καταθετών έχει καταθέσεις από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
Βασικό εμπόδιο για την αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα αποτελούν σίγουρα η ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί. Όμως σε ένα υποθετικό σενάριο, όπου οι μισθοί θα βρίσκονταν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και η ακρίβεια θα ήταν ανύπαρκτη, οι Έλληνες θα εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία να αποταμιεύσουν και να επενδύσουν ή θα είχαμε νέο ιστορικό ρεκόρ αύξησης του τζόγου;
Πίσω από αυτή την απάντηση “κρύβεται” ο Χρηματοοικονομικός Αναλφαβητισμός και το πόση συλλογική προσπάθεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί, προκειμένου αυτό το φαινόμενο να ελαττωθεί.
Πηγή: Businessdaily, ot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου