Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Ιστορικό χτύπημα στο δολάριο: Η Γαλλία πούλησε αέριο στην Κίνα σε γιουάν

Τι ανακοινώθηκε...

Η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας CNOOC και η γαλλική TotalEnergies ολοκλήρωσαν το πρώτο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Κίνας σε γιουάν μέσω του Χρηματιστηρίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης, ανακοίνωσε το χρηματιστήριο την Τρίτη.

Το εμπόριο, που περιλαμβάνει 65.000 τόνους LNG που εισάγονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες του Πεκίνου να υπονομεύσει το

δολάριο ΗΠΑ ως παγκόσμιο «πετροδολάριο» για το εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο του 2022, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, ο Πρόεδρος Xi Jinping ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα «χρησιμοποιήσει πλήρως» το χρηματιστήριο της Σαγκάης ως πλατφόρμα για τον διακανονισμό γιουάν των εμπορικών συναλλαγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, το γιουάν σήμερα αντιπροσωπεύει μόνο το 2,7% της παγκόσμιας αγοράς συναλλαγών, ενώ το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ είναι 41%. 

Τούτου λεχθέντος, το Πεκίνο έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα με την Ρωσία και την Βραζιλία, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω το μερίδιο του δολαρίου.

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου