Το Σουδάν είναι χώρα της Αφρικής, με έκταση 1.861.484 τ.χλμ. και πληθυσμό 46.874.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2022. |
Μετά το πραξικόπημα στο Σουδάν ενδέχεται να εμφανιστούν Ρώσοι στρατιωτικοί ;
Για άλλη μια φορά, ένα από τα πιο καυτά σημεία του πλανήτη, το Σουδάν, πήρε φωτιά. Στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, ξεκίνησαν συγκρούσεις μεταξύ βασικών ένοπλων δομών, του
σουδανικού στρατού και των λεγόμενων Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης (RRF). Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και πυροβολικό και αεροσκάφη μάχης.Εν τω μεταξύ, το Σουδάν έχει μεγάλη σημασία, μεταξύ άλλων για τα συμφέροντα της Ρωσίας, ιδιαίτερα του ναυτικού.
Πώς μπορεί να τους επηρεάσουν οι συγκρούσεις
Το Σάββατο ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης (RRF, ειδικές δυνάμεις) στο Σουδάν. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, εγκαταστάσεις πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα εμφανίστηκαν στους δρόμους της πόλης και οι μάχες ξεκίνησαν περίπου στις 10 το πρωί τοπική ώρα.
Και οι δύο πλευρές, μεταθέτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ο στρατός κατηγόρησε το RRF ότι, επιτέθηκε στο αρχηγείο του. Το RRF αναφέρει ότι, τα κεντρικά του γραφεία στο Χαρτούμ δέχθηκαν επίθεση με «όλα τα είδη βαρέων και ελαφρών όπλων», συμπεριλαμβανομένης αεροπορικής επιδρομής.
Το 2019, ο σουδανικός στρατός και το SRF, συμμετείχαν σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που απομάκρυνε τον Πρόεδρο Ομάρ- Αλ- Μπασίρ από την εξουσία, μετά από 30 χρόνια στην εξουσία. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε άλλο ένα πραξικόπημα και έκτοτε η χώρα ηγείται από ένα μεταβατικό κυρίαρχο συμβούλιο. Επικεφαλής του είναι ο Αλ- Μπουρχάν και ο Ντάχλο είναι ο αναπληρωτής του.
Η συμφωνία προέβλεπε τη δημιουργία μεταβατικής πολιτικής αρχής στη χώρα. Επιπλέον, το έγγραφο, το οποίο υπογράφηκε και από τους ηγέτες της ηγετικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή, θέτει το χρονοδιάγραμμα για μια μεταβατική περίοδο που θα πρέπει να ακολουθήσει εκλογές.
Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ του στρατού και του RRF, σχετικά με τη μελλοντική δομή ασφαλείας και τις αρχές για το σχηματισμό ενιαίων ενοποιημένων ενόπλων δυνάμεων. Ειδικότερα, για το ποιος πρέπει να ηγηθεί των ενόπλων δυνάμεων, ένας στρατιωτικός ή ένας πολιτικός ηγέτης.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων και κατάπαυσης του πυρός. Η ρωσική πρεσβεία στο Χαρτούμ, λειτουργεί υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας και δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των Ρώσων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν επίσης διευθέτηση της κλιμάκωσης.
Με την εισροή κινεζικών, τουρκικών και αραβικών χρημάτων στη χώρα, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, οι εθνοτικές αντιθέσεις επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και διαφθοράς και ο αγώνας για ξένες επενδύσεις εντάθηκε.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων χρυσού, αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα. Οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να συμφωνήσουν με τις εθνοτικές ομάδες, οι οποίες πρέπει να αποφασίσουν σε ποιον θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα προτεραιότητας για την ανάπτυξη και την εξαγωγή ορυκτών.
Το Σουδάν συμφώνησε
Η κυβέρνηση του Σουδάν δύο ημέρες πριν τα γεγονότα, ολοκλήρωνε την αναθεώρηση της συμφωνίας με τη Ρωσία, για την κατασκευή ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι αρχές του Σουδάν ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της συμφωνίας με τη Ρωσία, σχετικά με την κατασκευή ναυτικής βάσης στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας σε αφρικανική χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από δύο Σουδανούς αξιωματούχους, η συμφωνία περιμένει έγκριση από τη μελλοντική πολιτική κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα, το οποίο πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία πριν τεθεί σε ισχύ.
Αξιωματούχοι τόνισαν ότι, η Μόσχα έχει συμμορφωθεί με όλες τις τελευταίες απαιτήσεις του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων όπλων και εξοπλισμού. Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε: «Μας αφαίρεσαν όλες τις ανησυχίες. Από στρατιωτική πλευρά, η συμφωνία εγκρίθηκε».
Η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ρωσικής ναυτικής βάσης με έως και 300 Ρώσους στρατιωτικούς και την ταυτόχρονη ανάπτυξη έως και τεσσάρων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, στο στρατηγικό λιμάνι του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή η συνεργασία θα συμβάλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και του Σουδάν και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι Ρώσοι φοβούνται ότι, μπορεί να «χαλάσει η συμφωνία» , καθώς αυτή η βάση θα πρέπει να γίνει ένας σημαντικός κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης για το ρωσικό ναυτικό, επειδή έχει άμεση πρόσβαση στην μεσόγεια Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στην περιοχή Σαχάρα-Σαχέλ, όπου δραστηριοποιούνται ρωσικές εταιρείες εξόρυξης.
Είναι πιθανό η τύχη της μελλοντικής βάσης να γίνει γνωστή κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Συνόδου Κορυφής και του Οικονομικού Φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου. Η ανάπτυξη της βάσης είχε προγραμματιστεί το 2019, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού διέκοψε όλα αυτά τα σχέδια.
«Δεν νομίζω ότι μια απόπειρα νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος μπορεί να εκτροχιάσει αυτά τα σχέδια, η έναρξη του έργου μπορεί να καθυστερήσει, αλλά στο τέλος η βάση θα δρομολογηθεί. Οι σουδανικές ομάδες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά δεν έχουν αξιώσεις έναντι της Ρωσίας», δήλωσε Ναταλία Πισκούνοβα, καθηγήτρια στη Σχολή Παγκόσμιας Πολιτικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου