Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Το Πάσχα έδειξε πως …λεφτά υπάρχουν – Άλλο κόκκινα αβγά, άλλο κόκκινα δάνεια .Χρηματιστήριο: Όλα δείχνουν καλά. Είναι;

Χριστός Ανέστη!

Τι Πάσχα και αυτό του 2023, έ; 

Από την “κλεισούρα” και την καταθλιπτική ατμόσφαιρα εκείνων που προηγήθηκαν με τον κορωνοιό, τα εκατομμύρια των πολιτών στις εξοχές, στα εξοχικά, στα νησιά, στα κότερα, στους εξωτικούς προορισμούς, στα γλέντια και την κρεπάλη. 

Φτώχεια καταραμένη, σύμφωνα με τις πάντα… εύστοχες εκτιμήσεις μερίδας της Αντιπολίτευσης.

Τσουγκρίσαμε και τα κόκκινα αβγά, με κερδισμένους και χαμένους. Τα μόνα κόκκινα που δεν

σπάνε, είναι τελικά τα “κόκκινα” δάνεια. Ισχύει εδώ “πολύ το κο-κο-κο αλλά αποτέλεσμα τζίφος”.

Ένα άλλο “άβατο”, με μόνιμα χαμένους, είναι αυτό της ΑΑΔΕ. Ακούνε οι πολίτες ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία 48, 72, 100 δόσεων, μπαίνουν στην εφαρμογή και διαπιστώνουν ότι  …περισσότερες πιθανότητες έχουν να κερδίσουν το ΛΟΤΟ, παρά να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Κόφτες, προυποθέσεις, ημερομηνίες που “κουμπώνουν” και δεν “κουμπώνουν”…Ούτε στο sarvivor κύριε Σταικούρα μας τόσα “βασανιστήρια”. Ή την κάνεις τη δουλειά, δίνεις ρυθμίσεις και εισπράττεις, ή δεν την κάνεις και στέλνεις “πακέτο” δώρων στον πολιτικό σου αντίπαλο.

Πάνω που νοιώσαμε χαρά που απελευθερώθηκε με βραχιολάκι η Εύα Καιλή, μετά τις “περιπέτειές” της με τους Ιταλούς…. fun της διαφάνειας, μας έρχεται η καταγγελία και η άρση ασυλίας για σεξουαλική παρενόχληση (και όχι μόνο) του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη. Τον κατήγγειλε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Ελένη Χρονοπούλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στις νομικές υπηρεσίες στις Βρυξέλλες. Αθώος ή ένοχος, θα αποδειχθεί. Φίλος της στήλης, μου είπε πως το πολιτικό συμπέρασμα από τις υποθέσεις Καιλή – Γεωργούλη, είναι πως …”τα κόμματα δεν θα πρέπει να στέλνουν στις Βρυξέλλες τις ωραίες και τους ωραίους. Έχουν και οι άσχημοι ψυχή”.

Με αφορμή τη δίκη σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται (η πρώτη δίκη ξεκίνησε το 2015) και που η απίστευτη καθυστέρηση έφερε τα όσα συμβαίνουν με τους Κασιδιαρέους σήμερα, θυμήθηκα πως και μια άλλη υπόθεση, επιχειρηματική, πάει για  παραγραφή: Το σκάνδαλο της Folli Follie. Πάνε τέσσερα χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου και η δίκη  έχει πάρει αναβολή για τις 19 Ιουνίου. Αν στις 2 Ιουλίου έχουμε τις δεύτερες εκλογές, πάμε για νέα αναβολή. Ο αγώνας για τη…διαφάνεια και τη δικαιοσύνη …συνεχίζεται.

Χρηματιστήριο: Όλα δείχνουν καλά. Είναι; 

Πάντως, τα γκάλοπ δεν βγάζουν…ούτε με σφαίρες κυβέρνηση που να μην έχει μέσα ΝΔ, στις 21 Απριλίου, της …εθνοσωτηρίου, κάτι θα “τσιμπήσουμε” από την αξιολόγηση της S&P στο δρόμο για την περίφημη επενδυτική βαθμίδα, στις 24 Απριλίου, το ΥΠΟΙΚ θα ανακοινώσει την επιστροφή της χώρας σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και αμέσως μετά, την αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη εφέτος που θα μειώσει και το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ.

Θετικά αναμένονται και τα νέα στις 28 Απριλίου από την Morgan Stanley για την ένταξη στους δείκτες της, της Τράπεζα Πειραιώς  Η Πειραιώς με βάση την σημερινή της κεφαλαιοποίηση που είναι στα 2,79 δισ. ευρώ πληροί τις προϋποθέσεις και εκτός απροόπτου, θα επιτύχει άλλον ένα μεγάλο στόχο. Στόχο, με απτά αποτελέσματα για τη μετοχή, δεδομένων των νέων και κυρίως πιο ποιοτικών κεφαλαίων που θα προσελκύσει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με καθόλου καλό μάτι δεν βλέπουν την “πρεμούρα” μεγάλων αλλά και μεσαίας κατηγορίας επιχειρηματιών που σπεύδουν και εξοφλούν πρόωρα τα δάνειά τους. Χάνονται τόκοι εκατομμυρίων, ενώ το χρήμα που επιστρέφει δεν είναι καθόλου εύκολο να “επαναδανειστεί” σε άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες. Ως γνωστόν, ο Τειρεσίας είναι γεμάτος από δαύτους, ενώ οι “κανονιστικές” προυποθέσεις για τα δάνεια είναι απαγορευτικές για την άνετη εξεύρεση νέας πελατείας. Να μην ξεχνάμε ότι το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευθεί στο 8% μετά την άνοδο των επιτοκίων. 

B&B

bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου