Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Λιτότητα, Πόλεμος & Δικτατορία… Η Χαρά της Δυτικής Δημοκρατίας τελείωσε.

Η δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία και η πανταχού παρούσα «οικονομική λιτότητας» είναι ένας ευφημισμός για τον φασισμό. Και η παρωδία φτάνει επιτέλους στο τέλος της.


Φίνιαν Κάνινγκχαμ – strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr


Η λιτότητα δεν είναι κάποια πρόσφατη πολιτική υπό τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Γεννήθηκε από την ιστορική κρίση στο δυτικό σύστημα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια της

δεκαετίας του 1930, όταν ο φασισμός έγινε ένας τρόπος να περιορίσει κάθε δημοκρατική πρόκληση στο κυρίαρχο καπιταλιστικό σύστημα.

Αυτό το πολιτικό όργανο καταστολής χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα δυτικά κράτη. Παραδόξως, για πολύ καιρό, λίγοι άνθρωποι αναγνώριζαν το αιχμάλωτο, κατασταλτικό κράτος τους ως φασισμό. Γενικά ζούσαμε με την ψευδαίσθηση ότι ήμασταν ελεύθεροι πολίτες σε «φιλελεύθερες δημοκρατίες».

Σε αυτή τη συνέντευξη, η Clara E Mattei εξηγεί πώς χρησιμοποιείται η τεχνοκρατική «λιτότητα» για να κρύψει τη βάναυση πραγματικότητα της δικτατορίας και της καταστολής εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων πολιτών στα δυτικά κράτη.

Η Clara Mattei είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Οικονομικό Τμήμα του The New School for Social Research, Νέα Υόρκη. Είναι συγγραφέας του βιβλίου The Capital Order: How Economists Invented Austerity and Pad the Way to Fascism.

Το βιβλίο της διερευνά την προέλευση της λιτότητας ως οικονομική πολιτική μετά την κρίση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το κρίσιμο είναι πως υποστηρίζει ότι η λιτότητα δεν αφορά απλώς τις κυβερνήσεις που εξισορροπούν τους οικονομικούς προϋπολογισμούς. Η καθηγήτρια Mattei υποστηρίζει πως η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν όλες οι δυτικές κυβερνήσεις είναι ένα πολιτικό όργανο μαζικής καταστολής για να αποτραπεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση στην κυρίαρχη καπιταλιστική τάξη πραγμάτων.

Η λιτότητα αναγκάζει τη συντριπτική πλειοψηφία να αποδεχθεί απαράδεκτες συνθήκες που κατά τα άλλα είναι συγκλονιστικά αντιδημοκρατικές. Η επισφάλεια και η ανασφάλεια της απασχόλησης, η εκτεταμένη άρνηση των κοινωνικών υπηρεσιών, η στέρηση και η φτώχεια και η αδυσώπητη κατάχρηση φόρων και πόρων που τροφοδοτούν τον παράφρονα μιλιταρισμό και τον πόλεμο.

Εάν ζούσαμε πραγματικά σε ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες γιατί επιβάλλονται τέτοιες παραμορφώσεις χωρίς καμία εναλλακτική; 

Η λιτότητα χρησιμοποιείται για να συντρίψει την πολιτική φαντασία για οποιαδήποτε λογική, πιο ανθρώπινη, πιο ειρηνική εναλλακτική.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Clara Mattei σε αυτή τη συνέντευξη, οι ακραίες αντιδημοκρατικές συνθήκες στις δυτικές κοινωνίες αναγκάζουν αναπόφευκτα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων να αμφισβητήσουν τις αδικίες και τις φρικτές ανωμαλίες της κυρίαρχης καπιταλιστικής τάξης.

Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως οι δυτικές κυβερνήσεις είναι στην πραγματικότητα καθεστώτα καταστολής που εξυπηρετούν τον εμπλουτισμό μιας μειονότητας. Αυτή η θεμελιώδης παραμόρφωση είναι γιατί οι δυτικές κοινωνίες καταρρέουν και γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί λακέδες τους οδηγούνται σε αυξανόμενες συγκρούσεις εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας.

Η παρωδία της «δυτικής δημοκρατίας» φτάνει στο τέλος της. 

Οι κυβερνώντες και τα πολιτικά τους κόμματα της παντομίμας χάνουν την ηθική εξουσία να κατέχουν την εξουσία πάνω στις μάζες.

Καθώς οι άνθρωποι αναγκαστικά αναζητούν τρόπους για να εφεύρουν εκ νέου κοινωνίες που είναι κατάλληλες για την ικανοποίηση των δημοκρατικών τους αναγκών, οι σοσιαλιστικές λύσεις είναι αιχμές. 

Πρέπει να πετάξουμε τα διανοητικά δεσμά που επιβάλλουν οι δικτάτορες μας και να συνειδητοποιήσουμε, όπως είπε κάποτε εύγλωττα ο Καρλ Μαρξ, ότι δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε εκτός από τις αλυσίδες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου