Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

FORBES-Bank of America: Aπώλειες 72% για τη μετοχή της Moderna στον S&P 500

4,6 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν τη Δευτέρα η αξία του Stéphane Bancel, ο οποίος εντάχθηκε στην εταιρεία το 2011 και η αξία του κάποια στιγμή είχε εκτιναχθεί πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια- έχασε περίπου 660 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της μονοήμερης πτώσης των μετοχών, σύμφωνα με το Forbes.
Ακόμη και μετά τις πανδημικές πωλήσεις μετοχών του, ο Γάλλος κατέχει σχεδόν το 8% των μετοχών της Moderna, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσιμων δικαιωμάτων.
 Η Moderna πρόκειται να ανακοινώσει τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου στις 24 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη θα παρουσιάσει έσοδα 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 1.090% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.


Η μετοχή με τις χειρότερες επιδόσεις της Δευτέρας στον S&P 500 ήταν η μετοχή της ​​Moderna η οποία έπεσε 72% από το υψηλό κλεισίματος όλων των εποχών των 484 δολαρίων στις 9 Αυγούστου, εξαλείφοντας περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία τώρα ανέρχεται σε λιγότερο από 57 δισεκατομμύρια δολάρια-σύμφωνα με την ανάλυση του Jonathan Ponciano στο FORBES (Feb 14, 2022,04:45pm EST)

Οι μετοχές της Moderna κατρακύλησαν τη Δευτέρα καθώς η κατασκευάστρια των εμβολίων Covid-19 ηγήθηκε σε μια ταραχώδη πτώση της αγοράς, ωθώντας τη μετοχή στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και σχεδόν ένα χρόνο μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της μελέτης και μια σειρά από πωλήσεις μετοχών στις οποίες προέβησαν κορυφαία στελέχη της εταιρίας. 
Η μετοχή της Moderna κατέρρευσε πάνω από 70% στη διάρκεια ενός έτους αλλά και σε σχέση με όλες τις εποχές της.

Η μετοχή της εταιρίας υποχώρησε έως και 13% τη Δευτέρα σε χαμηλό 10 μηνών στα 142 δολάρια, σαν συνέχεια μίας πτώσης πάνω από 30% του περασμένο μήνα (Ιανουάριος) εν μέσω μαζικών πωλήσεων που αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό σε εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης οι μετοχές των οποίων είχαν εκτοξευθεί σε αξία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η διαδρομή ήταν ιδιαίτερα κακή για τις μετοχές που σχετίζονται με τον Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες, λέει ο αναλυτής της Bank of America, Geoff Meacham, ο οποίος επισημαίνει ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, με πτώση 2% τη Δευτέρα, έχει επίσης εμπλακεί στη πτωτική πορεία παρά το υποσχόμενο αντιιικό χάπι της εταιρίας αφού προειδοποίησε στην έκθεση κερδών του τέταρτου τριμήνου ότι οι πωλήσεις εμβολίων θα επιβραδυνθούν φέτος.


Με τα κρούσματα Covid να πέφτουν κατακόρυφα από τα υψηλά όλων των εποχών, οι ειδικοί αμφισβητούν όλο και περισσότερο εάν τα εμβόλια θα είναι μια βιώσιμη ροή εσόδων τα επόμενα χρόνια και προσθέτοντας στις ανησυχίες, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η οποία έδειξε ότι οι ενισχυτικές βολές της Moderna και της Pfizer έχασαν ουσιαστικά την αποτελεσματικότητά τους μετά από περίπου τέσσερις μήνες.

Οι πρόσφατες απώλειες της Moderna ακολούθησαν επίσης μια σειρά από ρυθμιστικές καταθέσεις που κυκλοφόρησαν το βράδυ της Παρασκευής, οι οποίες έδειξαν ότι τέσσερα στελέχη της Moderna -συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου CEO Stéphane Bancel- πούλησαν συνολικά 23.281 μετοχές για περίπου 3,6 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα.


Αποτελώντας την πλειονότητα των συνολικών πωλήσεων, ο Bancel εκφόρτωσε 19.000 μετοχές για περίπου 155 δολάρια η κάθε μία για να κερδίσει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα προ φόρων ως μέρος ενός σχεδίου συναλλαγών που βοήθησε τον 49χρονο να πουλήσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια μετοχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 
Ο ίδιος μερικά 24ωρα νωρίτερα διέγραψε και τον λογαριασμό του στο twitter.

Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος της Moderna είπε ότι ο Bancel «επένδυσε προσωπικά σε κάθε έναν» από τους γύρους χρηματοδότησης της εταιρείας πριν από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2018 και παραμένει κάτοχος 21,8 εκατομμυρίων μετοχών της κοινής μετοχής της Moderna.




Στο μεταξύ ο επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας Υuri Deigin (MBA from the Columbia Business School at Columbia University in 2010) έχει προκαλέσει αίσθηση στις αγορές με την δημοσιοποίηση της ανάλυσής του με τίτλο Thunder Out of China με την οποία υποστηρίζει ότι ο ιός της COVID-19 είχε παρασκευαστεί στο Εργαστήριο της κινέζικης πόλης Wuhan ήδη από το 2018, ίσως και νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου