Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

«Πόλεμο» άνοιξε και με την Ινδία ο Ερντογάν για το Κασμίρ- Έντονο διάβημα στον Τούρκο πρέσβη

"στο παρελθόν εκθέσεις των Ινδικών μυστικών υπηρεσιών,αναφέρουν οτι, Τουρκικές ΜΚΟ χρηματοδοτούν φορείς που συνδέονται με αντι-ινδική δράση στο Κασμίρ"


Έντονο διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στο Νέο Δελχί πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Ινδίας, μετά τα σχόλια του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στο Πακιστάν, για το ζήτημα της περιφέρειας του Κασμίρ.

Κατά την επίσκεψή του στο Πακιστάν, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είπε ότι η κατάσταση στο Ινδικό Κασμίρ χειροτερεύει εξαιτίας των μέτρων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Ινδίας στην κατά πλειονότητα κατοικούμενη από μουσουλμάνος αυτή επαρχία, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία στέκεται “αλληλέγγυα” με τον λαό του Κασμίρ.

Η Ινδία, η οποία θεωρεί ολόκληρο το Κασμίρ αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της (σ.σ. ελέγχει τα 2/3 της επαρχίας, με το Πακιστάν να ελέγχει το υπόλοιπο 1/3), τόνισε στον Τούρκο πρέσβη Sakir Ozkan Torunlar ότι τα σχόλια Ερντογάν “πάσχουν” από πλήρη άγνοια για την ιστορία της διαμάχης γύρω από το Κασμίρ, όπως ανέφερε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Το τελευταίο αυτό επεισόδιο είναι άλλο ένα παράδειγμα της συνήθειας της Τουρκίας να εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.
 Η Ινδία βρίσκει κάτι τέτοιο απολύτως απαράδεκτο”, συνέχισε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Raveesh Kumar.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι το Νέο Δελχί απηύθυνε εντονότατο διάβημα στην Άγκυρα, μέσω επίσημης διπλωματικής νότας.

Η Ινδία ήρε την αυτονομία του Ινδικού Κασμίρ τον Αύγουστο και έθεσε την επαρχία υπό τον απευθείας έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να καταστείλει την αποσχιστική εξέγερση που μαίνεται εκεί εδώ και 30 χρόνια.

Το Πακιστάν επέκρινε σφόδρα την κίνηση της Ινδίας, ενώ και άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Μαλαισία, έχουν καλέσει το Νέο Δελχί να επανεξετάσει τις κινήσεις του.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι σχεδιάζει να περιορίσει κατά ένα μέρος τις εισαγωγές από την Τουρκία, ενώ έχει λάβει ήδη τιμωρητικά μέτρα μέσω δασμών και κατά της Μαλαισίας.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ενώπιον του κοινοβουλίου του Πακιστάν ότι το πρόβλημα του Κασμίρ δεν μπορεί να λυθεί μέσω πίεσης, αλλά στη βάση της δικαιοσύνης.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου