Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Αυτό είναι το «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας»: Ποιοι φορείς συμμετέχουν και ποιους στόχους εξυπηρετεί-Τι είναι ο ΛΑΓΗΕ, τι είναι ο ΑΔΜΗΕ;

το Ελλήνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, που την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, εν μέσω της πανδημίας πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίαση του "



Εγκαινίασε τη λειτουργία του το «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.» (ΕΧΕ), ένας από τους βασικούς πυλώνες του μοντέλου-στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο επιδιώκεται η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Επί της ουσίας, το ΕΧΕ, αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με γειτονικές χώρες, επιτρέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, με διαφάνεια στις συναλλαγές και κοινούς κανόνες.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η επάρκεια εφοδιασμού για το σύνολο της χώρας, καθώς και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις.

Οι στόχοι

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος των συμμετεχόντων στην αγορά και των τελικών καταναλωτών, καθώς στοχεύει:
1. στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
2. στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, με άμεσα οφέλη στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
3. την εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ.

Μάλιστα, με το Ν. 4512/2018 τροποποιείται ο Ν. 4425/2016 για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και Οδηγιών για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το λεγόμενο «Μοντέλο Στόχο» (Target Μodel).

Το Target Μodel προσδιορίζει τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιμέρους εθνικές αγοράς ανά την Ευρώπη, και η δική μας, ώστε να διαμορφώσουν μια κοινή αρχιτεκτονική λειτουργίας η οποία θα οδηγήσει ακολούθως στην σύζευξη των αγορών της ΕΕ και στην ενθάρρυνση ανοικτού και δίκαιου ανταγωνισμού προς το συμφέρον του τελικού καταναλωτή.

Ο βασικός στόχος της αναδιάρθρωσης της αγοράς Η/Ε είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους και η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, μέσω της αποτελεσματικής διαμόρφωσης και σταδιακής σύγκλισης της τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση (1) μηχανισμών όπως το ενεργειακό χρηματιστήριο και (2) ενίσχυση και διεύρυνση των διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών μελών. Οι διατάξεις που περιέχει το πολυνομοσχέδιο διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.
Το Target Model έχει ως βασική επιδίωξη την εξισορρόπησης προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να αποφεύγονται μη αποδοτικές λύσεις για κάλυψη αιχμών φορτίου ή στοχαστικών διακυμάνσεων των ΑΠΕ.

Η δημιουργία μιας διευρυμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργεί με κοινούς κανόνες παράλληλε με το διασυνοριακό εμπόριο, επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή το έλλειμμα που μπορεί να προκύψει προσωρινά σε μία χώρα να αντισταθμίζεται από το πλεόνασμα μιας άλλης χώρας με όρους αγοράς.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η επάρκεια εφοδιασμού αλλά και ένα χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, με στόχο τη σταδιακή σύγκλιση των τιμών ενέργειας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Η συντονισμένη και συγχρονισμένη προσέγγιση αμβλύνει τις διαφοροποιήσεις των τιμών μεταξύ των αγορών και προκαλεί πιο αποτελεσματικές ροές ενέργειας, ισχυρότερα συσχετισμένες με τα οικονομικά σήματα.

Μετοχική σύνθεση, ΔΣ και φορείς που συμμετέχουν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, στη μετοχική του ΕΧΕ σύνθεση συμμετέχουν:

· ΛΑΓΗΕ (22%)

· ΑΔΜΗΕ (20%)

· ΔΕΣΦΑ (7%)
(Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) είναι διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου του 2007 ως θυγατρική της ΔΕΠΑ. Εκτός από το σύστημα μεταφοράς, η εταιρεία διαχειρίζεται, επίσης, τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της Ελλάδα, καθώς και τον τερματικό σταθμό της ΥΦΑ Ρεβυθούσας)

· Χρηματιστήριο Αθηνών (31%)

· Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (20%)


Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΧΕ, με τριετή θητεία, απαρτίζεται από τους:

· Σαββάκης Αθανάσιος, πρόεδρος του ΣΒΒΕ
· Φιλίππου Μιχαήλ, ηλεκτρολόγος μηχανικός
· Τασούλης Αριστείδης, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικός
· Καμπούρης Ιωάννης, μέλος Δ.Σ. & γενικός διευθυντής λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ
· Αυλωνίτης Γεράσιμος, ειδικός επί ρυθμιστικών θεμάτων στο ΔΕΣΦΑ
· Καραϊσκάκης Δημήτριος, επιτελικός διευθυντής λειτουργιών του ΧΑ
· Τακάκς Χάνες, στέλεχος της EBRD
· Χριστοδουλίδης Μαρίνος, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
· Παπαντώνης Δημήτριος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Πρόεδρος του ΔΣ εξελέγη ο κ. Σαββάκης και Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Φιλίππου.


Τι είναι ο ΛΑΓΗΕ, τι είναι ο ΑΔΜΗΕ;


Ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ) εφαρμόζει τους κανόνες για τη λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4001/2011 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδιδομένων πράξεων και ιδίως τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό. Επίσης ο ΛΑΓΗΕ είναι υπεύθυνος για της πληρωμές των παραγωγών ενέργειας.

Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) συστάθηκε σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). 
Στο πλαίσιο αυτό σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι η λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε., ωστόσο είναι πλήρως ανεξάρτητος λειτουργικά και διοικητικά, έχοντας ουσιαστικές εξουσίες λήψης αποφάσεων, τηρώντας όλες τις προς αυτό απαιτήσεις ανεξαρτησίας που ενσωματώνονται στο Νόμο 4001/2011 και στην Οδηγία 2009/72/ΕΚ.

Και οι δύο υπηρεσίες δημιουργήθηκαν ως αντικαταστάτες του ενιαίου οργανισμού ΔΕΣΜHΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου