Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Μπαράζ κυρώσεων αποφάσισε η Δύση



Μία ημέρα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τις πρώτες ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να έχουν περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας, ένας-ένας οι ηγέτες της Δύσης, από τα απειλητικά μηνύματα, περνούν στις «χειροπιαστές αποφάσεις» για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Διακόπτεται η διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2

Πρώτος το «σήμαντρο του πολέμου» χτύπησε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η διαδικασία αδειοδότησης του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για να τεθεί σε λειτουργία. Ένα αίτημα που ζητούσε επίμονα η Ουκρανία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες παρακάμπτει ο αγωγός, αφού συνδέει απ' ευθείας τα δύο κράτη.

«Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Αξιολογούμε συνεχώς τις νέες συνθήκες και σε σχέση με τον Nord Stream 2», είπε ο ο Σολτς σε δηλώσεις κατά τη συνάντησή του στην Καγκελαρία με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν. «Δεν θα συνεχιστεί ο έλεγχος αδειοδότησης του αγωγού», εξήγγειλε ο καγκελάριος. Η σχετική διαδικασία στη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας σταματά. Το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει μια νέα έκθεση για την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας.

ΕΕ: Μια πρώτη δέσμη κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Ακολούθησαν οι αποφάσεις των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ηγέτες της Ευρώπης ενέκριναν ομόφωνα ένα «πακέτο κυρώσεων» εις βάρος της Ρωσίας, οι οποίες θα την «πονέσουν πολύ», μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει τα αυτονομιστικά εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε σε ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων ομόφωνα», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των 27 στο Παρίσι. Αυτές οι κυρώσεις, που πρέπει επίσης να υιοθετηθούν επισήμως προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, «θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.

«Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συντελούν στην υπονόμευση ή στο να απειληθούν η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της», είπε ακόμη ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας», «εκείνους που εξαπέλυσαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας» και «τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη».

Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εν τέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στη χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα», επισήμανε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…), για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

Μπάιντεν: Κυρώσεις στη «ρωσική ελίτ» και σε τράπεζες

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει», αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτοί στη διπλωματία».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» νατοϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία μοιάζουν δυνατή «πρώτη κίνηση»

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιβάλει πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας μοιάζει να είναι δυνατή «πρώτη κίνηση», έκρινε χθες Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ πως το Κίεβο θα λάβει κι άλλα όπλα.

«Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν μοιάζουν δυνατή πρώτη κίνηση, αν τις δούμε ως τέτοια», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας στο Fox News. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν ζητεί από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια.

Κυρώσεις από Ιαπωνία και Καναδά

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέβαλε κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης της έκδοσης ρωσικών αξιόγραφων στη χώρα της Ασίας και του παγώματος τυχόν πόρων Ρώσων επιχειρηματιών και πολιτικών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Ο κ. Κισίντα, καλώντας τη Ρωσία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, πρόσθεσε πως προς το παρόν δεν βλέπει σοβαρό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις ενεργειακές προμήθειες της χώρας του λόγω της κρίσης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα εξεταστεί η λήψη μέτρων εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Την Τρίτη ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε, επίσης, «σειρά κυρώσεων» στη Ρωσία «ωσότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ο Καναδάς θα «απαγορεύσει στους Καναδούς να έχουν οποιαδήποτε δοσοληψία» με τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ, θα επιβάλει κυρώσεις στους Ρώσους κοινοβουλευτικούς που ψήφισαν υπέρ «της παράνομης απόφασης να αναγνωριστούν οι περιοχές αυτές» ως ανεξάρτητα κράτη και θα «απαγορεύσει στους Καναδούς να συμμετέχουν σε αγορές ρωσικού χρέους», δήλωσε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συντονίζοντας έτσι τα βήματα της κυβέρνησής του με αυτά των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ακόμη, «επιπρόσθετες κυρώσεις» θα επιβληθούν σε ρωσικές τράπεζες που υποστηρίζονται από το κράτος και ο Καναδάς θα «απαγορεύσει κάθε συναλλαγή μαζί τους», δήλωσε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτο το ότι η Ρωσία εισέβαλε εκ νέου» στην Ουκρανία.

Εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου

Και ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει ότι προς το παρόν δεν βλέπει σοβαρό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις ενεργειακές προμήθειες της χώρας του λόγω της κρίσης, στη Δύση φαίνεται πως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό, πριν καν «καπνίσουν» τα κανόνια, έχουν πάρει την ανηφόρα. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα προϊόντα η παραγωγή των οποίων εξαρτάται από αυτά τα καύσιμα. Έτσι, το «μάρμαρο» των αυξήσεων καλούνται -ήδη- να το πληρώσουν οι πολίτες.

Στην Ελλάδα, υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω για τον οποίο θα δούμε αυξήσεις-φωτιά. Αυτό γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε από τους πρώτους μήνες της εκλογής της να εγκαταλείψει το «εθνικό μας καύσιμο», το «ελληνικό πετρέλαιο» -που είναι ο λιγνίτης- για την παραγωγή ηλεκτρικού, και να προχωρήσει βίαια στη χρήση φυσικού αερίου, που δεν διαθέτει, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια απόφαση που δείχνει «βιαστική» αν ανατρέξουμε στις αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Βόρεια Ευρώπη, δηλαδή οι ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Γερμανία, επέλεξαν μια πιο αργή απανθρακοποίηση έως το 2030, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που έθεσε ως ορόσημο το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου