Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ευρώπη: Χάος στην Ουκρανία καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη


Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε πέντε ρωσικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο στα ανατολικά της χώρας την Πέμπτη, μετέδωσε το Channel 12 News, προσθέτοντας ότι ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν "δεκάδες" στρατιωτικές απώλειες της Ουκρανίας από βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία ξεκίνησε μια εισβολή στην Ουκρανία νωρίτερα την ίδια ημέρα, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμέρισε τη διεθνή καταδίκη και τις κυρώσεις, προειδοποιώντας άλλες χώρες ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης θα οδηγούσε σε «συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε όλους τους Ισραηλινούς που παραμένουν στην Ουκρανία να βγουν από τα δυτικά σύνορα της χώρας: Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Περίπου 8.000 Ισραηλινοί πολίτες θεωρείται ότι παρέμειναν στην Ουκρανία παρά τις εκκλήσεις του υπουργείου Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ τις τελευταίες ημέρες να αποχωρήσουν.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες κατήγγειλε την έναρξη μιας ρωσικής εισβολής που θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες και να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό πριν από τα ξημερώματα και στο Λβιβ και στη δυτική ουκρανική περιοχή – όπου πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, μετέφεραν τις πρεσβείες τους – αργότερα το πρωί.

Το CNN μετέδωσε ότι ρωσικά στρατεύματα εισέρχονταν επίσης στην Ουκρανία από τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Το livestream βίντεό του κατέγραψε μια στήλη στρατιωτικών οχημάτων που εισέρχονται στην Ουκρανία στη Senkivka της Ουκρανίας και διέσχισαν τη Veselovka της Λευκορωσίας γύρω στις 6:48 π.m τοπική ώρα. Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε επίθεση από στρατεύματα που έρχονταν από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κριμαία.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ για να "αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνέπειες της απρόκλητη επίθεσης της Ρωσίας". Η Ουκρανία συνορεύει με αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Στόλτενμπεργκ είχε ήδη καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας "Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες προσπάθειές μας να εμπλακούμε στη διπλωματία, η Ρωσία επέλεξε το δρόμο της επιθετικότητας". Προειδοποίησε επίσης τη Μόσχα ότι η συμμαχία θα "κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί" τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Χαρακτήρισε την εισβολή "σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την Ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση".

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εισήγαγε στρατιωτικό νόμο, αναφέροντας ότι η Ρωσία στόχευσε τη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας και ακούστηκαν εκρήξεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Ζελένσκι είπε ότι μόλις είχε μιλήσει με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και οι ΗΠΑ συσπειρώνουν τη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία. Προέτρεψε τους Ουκρανούς να μείνουν σπίτι και να μην πανικοβληθούν.

Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε για νέες κυρώσεις με σκοπό να τιμωρήσει τη Ρωσία για μια επιθετική ενέργεια που η διεθνής κοινότητα ανέμενε για εβδομάδες, αλλά δεν μπορούσε να αποτρέψει μέσω της διπλωματίας.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η επίθεση ήταν απαραίτητη για την προστασία των αμάχων στην ανατολική Ουκρανία — ένας ισχυρισμός που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προβλέψει ότι θα έκανε ψευδώς για να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι αγνοούν το αίτημα της Ρωσίας να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στη Μόσχα. Ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά θα κινηθεί για να την "αποστρατιωτικοποιήσει" και να φέρει όσους διέπραξαν εγκλήματα στη δικαιοσύνη.

Καθώς ο Πούτιν μιλούσε πριν από την αυγή, ακούστηκαν μεγάλες εκρήξεις στο Κίεβο, το Χάρκιβ, την Οδησσό και άλλες πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε γραπτή δήλωσή του καταδίκασε την «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» κατά της Ουκρανίας και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη». Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει στους Αμερικανούς την Πέμπτη μετά από συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά ηγετών. Περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αναμένονταν να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Μια πλήρης ρωσική εισβολή θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες απώλειες και να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας. Και οι συνέπειες της σύγκρουσης και των επακόλουθων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα μπορούσαν να αντηχήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, ταρακουνώντας τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και απειλώντας την ισορροπία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο στην ήπειρο.

Καθώς εξαπέλυσε τη στρατιωτική δράση, ο Πούτιν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε άλλες χώρες να μην αναμειχθούν.

"Έχω λίγα λόγια για όσους θα μπορούσαν να αισθανθούν ότι μπαίνουν στον πειρασμό να παρέμβουν στις τρέχουσες εξελίξεις: όποιος προσπαθεί να μας εμποδίσει, πόσο μάλλον να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και το λαό της πρέπει να γνωρίζει ότι η ρωσική απάντηση θα είναι άμεση και θα οδηγήσει στις συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία", ανέφερε.

Ο Πούτιν προέτρεψε τους Ουκρανούς στρατιώτες να «κατεβάσουν αμέσως τα όπλα και να επιστρέψουν στα πατρίδα τους».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη στρατιωτική επιχείρηση όταν το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν από τη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια για να βοηθήσουν στην αποτροπή της ουκρανικής «επίθεσης», μια ανακοίνωση που ο Λευκός Οίκος είπε ότι ήταν μια επιχείρηση «ψευδούς σημαίας» από τη Μόσχα για να προσφέρει ένα πρόσχημα για εισβολή.

Η ανακοίνωση του Πούτιν πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την απόρριψη από τον Ουκρανό πρόεδρο των ισχυρισμών της Μόσχας ότι η χώρα του αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και έκανε μια παθιασμένη έκκληση της τελευταίας στιγμής για ειρήνη.

Στιγμιότυπο οθόνης δείχνει τον καθαρό εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 (AP μέσω Flightradar24.com)

"Ο λαός της Ουκρανίας και η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιθυμούν ειρήνη", δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια συναισθηματική ολονύκτια ομιλία, μιλώντας στα ρωσικά σε άμεση έκκληση προς τους Ρώσους πολίτες. "Ωστόσο, εάν δεχτούμε επίθεση, εάν αντιμετωπίσουμε μια προσπάθεια να απομακρύνουμε τη χώρα μας, την ελευθερία μας, τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Όταν μας επιτεθείτε, θα δείτε τα πρόσωπά μας, όχι την πλάτη μας."

Ο Ζελένσκι είπε ότι ζήτησε να κανονίσει μια κλήση με τον Πούτιν αργά την Τετάρτη, αλλά το Κρεμλίνο δεν απάντησε.

Σε μια προφανή αναφορά στην κίνηση του Πούτιν να επιτρέψει την ανάπτυξη του ρωσικού στρατού για να «διατηρήσει την ειρήνη» στην ανατολική Ουκρανία, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι «αυτό το βήμα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός μεγάλου πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

"Οποιαδήποτε πρόκληση, οποιαδήποτε σπίθα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά η οποία θα καταστρέψει τα πάντα", ανέφερε.

Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της ρωσικής προπαγάνδας, λέγοντας ότι "σας λένε ότι αυτή η πυρκαγιά θα φέρει ελευθερία στο λαό της Ουκρανίας, αλλά ο ουκρανικός λαός είναι ελεύθερος".

Η Ουκρανία άρχισε επίσης να στρατολογεί έφεδρους ηλικίας 18-60 ετών την Τετάρτη μετά από διάταγμα του Ζελένσκι, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις σε δήλωσή τους. Η μέγιστη περίοδος υπηρεσίας είναι ένα έτος. Την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι εισάγει τη στρατολόγηση των έφεδρων, ωστόσο απέκλεισε γενική κινητοποίηση.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκάλεσε η Ουκρανία λόγω της επικείμενης απειλής ρωσικής εισβολής, μέλη που εξακολουθούν να αγνοούν την ανακοίνωση του Πούτιν τον κάλεσαν να σταματήσει μια επίθεση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησε τη συνάντηση, λίγο πριν την ανακοίνωση, λέγοντας στον Πούτιν: «Σταματήστε τα στρατεύματά σας από το να επιτεθούν στην Ουκρανία. Δώσε μια ευκαιρία στην ειρήνη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει."

Η έκτακτη συνεδρίαση είχε ως στόχο την ενδέκατη ώρα προσπάθειας να αποτρέψει τη Ρωσία από το να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Αλλά το μήνυμα έγινε αμφιλεγόμενο ακόμα και όταν παραδόθηκε.

Μόλις έμαθε για την εισβολή, ο Ουκρανός πρέσβης Σεργκί Κισλάτσια δήλωσε στο συμβούλιο: «Είναι πολύ αργά, αγαπητοί συνάδελφοι, για να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση. Σε κάθε έναν από εσάς να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσετε τον πόλεμο."


Ο Πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Σεργκίρι Κισλίτσια κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, Βασίλι Νεμπένζια, να παραιτηθεί από την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο κατέχει η Ρωσία αυτό το μήνα, αφού δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να υποσχεθεί ότι η Ρωσία δεν θα βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις.

"Δεν υπάρχει καθαρτήριο για εγκληματίες πολέμου. Πηγαίνουν κατευθείαν στην κόλαση, πρέσβη", δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Νεμπένζια.

Το LREUTERSate την Τετάρτη, οι Ουκρανοί νομοθέτες ενέκριναν διάταγμα το οποίο επιβάλλει πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες από την Πέμπτη. Το μέτρο επιτρέπει στις αρχές να κηρύξουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις, να εμποδίσουν συγκεντρώσεις και να απαγορεύουν πολιτικά κόμματα και οργανώσεις "προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης".

Η ενέργεια αντικατόπτριζε την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των ουκρανικών αρχών μετά από εβδομάδες προσπάθειας για προβολή ηρεμίας. Το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία και συνέστησε στους Ουκρανούς που βρίσκονται εκεί να φύγουν αμέσως.

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι δήλωσε την Τετάρτη ότι η ρωσική δύναμη περισσότερων από 150.000 στρατευμάτων που έχουν συστοιχιστεί κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας βρίσκεται σε προχωρημένη κατάσταση ετοιμότητας. "Είναι έτοιμοι να φύγουν αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Κέρμπι.

Νωρίς την Πέμπτη, ο εναέριος χώρος σε όλη την Ουκρανία έκλεισε για την πολιτική εναέρια κυκλοφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση προς τους αεροπόρους. Ένας ιστότοπος παρακολούθησης εμπορικών πτήσεων έδειξε ότι ένα ισραηλινό El Al Boeing 787 που πετούσε από το Τελ Αβίβ στο Τορόντο βγήκε απότομα από τον ουκρανικό εναέριο χώρο πριν από την αποβίβαση πάνω από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία. 
Το μόνο άλλο αεροσκάφος που εντοπίστηκε πάνω από την Ουκρανία ήταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης RQ-4B Global Hawk των ΗΠΑ, το οποίο άρχισε να πετά δυτικά νωρίς την Πέμπτη, όταν η Ρωσία έθεσε σε εφαρμογή περιορισμούς πτήσεων πάνω από ουκρανικό έδαφος.

Ένα άλλο κύμα επιθέσεων κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας έπληξε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας και άλλους κυβερνητικούς και τραπεζικούς ιστότοπους την Τετάρτη, και ερευνητές στον κυβερνοχώρο ανέφεραν ότι άγνωστοι δράστες είχαν επίσης μολύνει εκατοντάδες υπολογιστές με καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό.


Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι αναμένουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα προηγούνται και θα συνοδεύουν οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική εισβολή, και αναλυτές ανέφεραν ότι τα επεισόδια οδήγησαν σε ένα ρωσικό εγχειρίδιο σχεδόν δύο δεκαετιών για γαμήλιες επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο με πραγματική επιθετικότητα.

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του Πούτιν, δεκάδες έθνη επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, πιέζοντας περαιτέρω Ρώσους ολιγάρχες και τράπεζες από τις διεθνείς αγορές.

Ο Μπάιντεν επέτρεψε να προχωρήσουν οι κυρώσεις εναντίον της εταιρείας που κατασκεύασε τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 Ρωσίας-Γερμανίας και κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Η Γερμανία δήλωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει επ' αόριστον το έργο, όταν ο Μπάιντεν κατηγόρησε ότι ο Πούτιν ξεκίνησε "την έναρξη ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία" στέλνοντας στρατεύματα στις αποσχιστικές περιοχές. Ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί.

Ακόμη και πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, η απειλή του πολέμου είχε καταστρέψει την οικονομία της Ουκρανίας και είχε αυξήσει το φάσμα των μαζικών απωλειών, των ελλείψεων ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη και του παγκόσμιου οικονομικού χάους.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν νέες, σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε έκτακτη συνεδρίαση αργότερα την Πέμπτη, αντιδρώντας στη "βάρβαρη επίθεσή" της στην Ουκρανία, ανέφεραν αξιωματούχοι του μπλοκ των 27 εθνών.



Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέκρουσε τις κυρώσεις, λέγοντας ότι «η Ρωσία έχει αποδείξει ότι, με όλο το κόστος των κυρώσεων, είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα τουίταρε την Τετάρτη ότι η Ρωσία εκκένωσε προσωπικό νυχτερινής βάρδιας στο εργοστάσιο χημικών τιτάν στην Κριμαία.

Ο παραγωγός χημικών ουσιών βρίσκεται στο Armyansk στο βόρειο τμήμα της ουκρανικής χερσονήσου, το οποίο προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, περίπου 2 χιλιόμετρα (1-1/4 μίλι) από έδαφος υπό ουκρανικό έλεγχο.

Το εργοστάσιο τιτάν και το τμήμα της Κριμαίας του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών δεν ήταν διαθέσιμα για σχόλια τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εθεάθησαν στο Στρατανσκ τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε κάτοικος της Κριμαίας στο Reuters.


"Υπάρχει πολύ στρατιωτικό υλικό. Η άσκηση ολοκληρώθηκε αλλά παρέμεινε", ανέφερε ο κάτοικος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η εκκένωση του εργοστασίου αποτελεί πιθανή προετοιμασία για μια άλλη σκηνοθετημένη πρόκληση από τη Ρωσία.

"Η Μόσχα φαίνεται να μην έχει όρια στις προσπάθειες παραποίησης προσχημάτων για περαιτέρω επιθετικότητα", έγραψε.

Η στρατιωτική μονάδα πληροφοριών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να οργανώσει «τρομοκρατική επίθεση» ή «χημικό σαμποτάζ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου